Høyesterett tar i disse dager stilling til kildevernets grenser på internett. Et av prinsippspørsmålene domstolen skal ta stilling til, er om lesernes meninger på nett skal ha samme beskyttelse (kildevern) som leserbrev i papirbaserte og trykte medier. Politiet har forlangt at identiteten bak en leserkommentar på www.dinside.no skal utleveres, slik at vedkommende kan etterforskes for miljøkriminalitet.
Kildevernet er et grunnleggende rettssikkerhetsprinsipp i et fritt og demokratisk samfunn. Kildevernet er en (av flere) forutsetning for at pressen og samfunnet som sådan skal kunne sikre seg fri tilgang på informasjon av betyding for samfunnet. Av og til må altså mennesker kunne forlange beskyttelse mot represalier og konsekvenser av egne handlinger og utsagn, nettopp fordi samfunnets behov for relevant informasjon er viktigere enn feks. straffbarheten i en enkelt handling. I dette tilfellet, altså at mannen opplyste at han hadde funnet og solgt en runestein for å slippe utgravinger på egen eiendom.
Ingen edel handling i seg selv, men viktig for oss som samfunn at vi får vite at slikt skjer. Hvis mannen strafforfølges for sin kommentar på nett, vil trolig få andre våge å fortelle om liknende forhold — nettopp i frykt for straff og represalier. Kildevernet er på ingen måte et juridisk amnesti for kriminelle handlinger, men snarere en forsikring om at mediene ikke er en forlengelse av politiets egne etterforskninger.
Lagmannsrettens dom er uklar på hvor grensen for kildevernet på nett skal være. Kildevernet i Norge er klart svakere enn for eksempel i Sverige, som blant annet har meddelarskyddet som beskytter personer som uttaler seg til pressen.
Kildevernet er en særlig viktig institusjon for norske varslere. Vi får derfor håpe Høyesterett ser muligheten til å styrke kildevernet, framfor å svekke det.
[…] This post was mentioned on Twitter by Thor Bjarne Bore, Vox Publica. Vox Publica said: Ad:varsel: Kildevernets grenser http://bit.ly/brB5IL […]