På en konferanse om ytringsfrihet ved Bergen Offentlige Bibliotek denne uken stod den tamilske journalisten Lokeesan Appuththurai fram offentlig for første gang etter å ha vært i eksil i Bergen i to år.
Appuththurai deltok på konferansen sammen med journalisten Bashana Abeywardane og filmskaperen Beate Arnestad. Hun presenterte sin dokumentarfilm “Tvunget til taushet” (“Silenced voices”), som handler om de to.
Utenomrettslige henrettelser
Da Sri Lankas regjeringsstyrker i mai 2009 slo igjennom tamiltigrenes (LTTE) siste bastioner i nord la det grunnlag for en foreløpig fred etter 26 år med væpnet konflikt hvor begge parter har blitt beskyldt for massive menneskerettighetsbrudd. Lokeesan Appuththurai arbeidet utrettelig for å dokumentere bombingen av internerte flyktninger og utenomrettslige henrettelser gjennomført av militære. Hans opptak av slike menneskerettighetsbrudd ble smuglet ut av Sri Lanka og publisert i medier verden rundt.
Da disse opptakene ble kjent for verden nektet Sri Lankas myndigheter for drapene og argumenterte for at ofrene var tamiltigre utkledd som singalesere. Appuththurai flyktet til India og derfra til Norge hvor han ble innvilget asyl. Myndighetenes påstander ble tilbakevist etter granskning gjennomført av Philip Alston, FNs menneskerettsråds spesialetterforsker av utenomrettslige henrettelser, og tre uavhengige amerikanske eksperter.
Eksil i Europa
Bashana Abeywardane er også journalist fra Sri Lanka, men i motsetning til Appuththurai tilhører han den singalesiske majoriteten. Han lever i dag i eksil i Berlin på grunn av sin sympatisering med den tamilske sivilbefolkningen.
— Jeg forlot Sri Lanka i 2006. Til tross for at jeg ble sett på som en forræder vil jeg påstå at mitt liv og virke var enklere enn for Appuththurai og de andre tamilene. Jeg bodde en periode i kirker rundt omkring i landet og måtte flytte på meg med jevne mellomrom. Men til tross for dette følte jeg meg relativt trygg. Det kunne ikke Appuththurai, han måtte flykte konstant, dra fra sted til sted på motorsykkel mens han filmet og tok fotografier som til sist dokumenterte for en hel verden hva som hadde skjedd og fortsatt skjer, sa Abeywardane.
Sri Lankas regjeringsstyrker brøt formelt våpenhvilen i januar 2008 og erobret et år senere tamiltigrenes siste høyborg Kilinochchi. Den tamilske sivilbefolkningen forsøkte å flykte, men ble fanget i kryssilden. Uavhengige journalister ble kastet ut av landet mens lokale journalister, både tamiler og singalesere som sympatiserte med tamilene, ble forfulgt, fengslet og drept. Tamiltigrene er fra flere hold også blitt beskyldt for menneskerettighetsbrudd i konflikten, blant annet rekruttering av barn som soldater og bruk av kvinnelige selvmordsbombere.
Redaktøren Lasantha Wickrematunge i avisen Sunday Leader var åpent kritisk mot både regjeringen og LTTE. 8. januar 2009 ble han omringet av fire bevæpnede menn på motorsykkel og drept. Wickrematunge ble av president Mahinda Rajapaksa beskrevet som en terroristjournalist. Konen Sonali Samarasinghe Wickrematunge, som også er journalist, lyktes i å flykte til New York.
— Da jeg kom til Tyskland hørte jeg at Appuththurai bodde i India, uten papirer og rettigheter. Jeg syntes det var urettferdig at jeg med mine betydelig mindre problemer skulle få leve trygt i Europa. Jeg bestemte meg derfor for å forsøke å hjelpe ham til Europa. Etter halvannet års arbeid klarte vi med hjelp av blant andre Beate Arnestad å få ham til Norge. Jeg husker da han takket meg, at jeg bare tenkte at jeg burde takke ham. Jeg skyldte ham noe, for meg ble dette en måte å bøte på egen dårlig samvittighet på, sier Abeywardane.
Dokumentarfilmskaper måtte flykte
— Det foregår fortsatt et folkemord på Sri Lanka. Det var per 2011 fortsatt ikke lov å snakke med internt fordrevne tamilske flyktninger i de aktuelle områdene, sier Beate Arnestad. Hun har produsert to dokumentarer fra Sri Lanka: “Min datter terroristen”, og “Tvunget til taushet” som altså omhandler nettopp Appuththurai, Abeywardane og Sonali Wickrematunge. Arnestad måtte selv dra fra Sri Lanka, deretter fra India etter å ha fått mistanke om at hun ble forfulgt av indiske myndigheter på grunn av sin kontakt med tamiler og Appuththurai. Her er en trailer til filmen hennes:
FNs menneskerettighetsråd vedtok i mars i år en resolusjon for å presse Sri Lankas myndigheter til å etterforske drapene på titusener av sivile i krigens siste fase. Tross iherdig innsats klarte ikke myndighetene på Sri Lanka å forhindre resolusjonsvedtaket.
Organisasjonen Reportere uten grenser plasserer Sri Lanka på 163. plass av 179 registrerte land på 2011–12-utgaven av sin rangering av presse- og ytringsfrihet.
Artikkelen ble først publisert i magasinet Vinkel.