Ingen liker å være festbrems, men de som ønsker seg en valgthriller av typen Bush/Gore i 2000 må forberede seg på å bli skuffet. De fleste indikatorer peker for tiden mot en klar seier for Obama i det amerikanske presidentvalget i høst. Prediksjonsmarkedene til Iowa Electronic Markets (IEM) har siden de startet i 1988 representert den mest treffsikre metoden for å spekulere i utfallet av amerikanske valg, og per i dag levner de Romney bare drøyt 20 prosent sjanser til å vinne.
Et prediksjonsmarked er en “børs” som er opprettet for å la deltakerne spekulere i utfall av framtidige hendelser som blant annet politiske valg. På bakgrunn av deltakernes kjøp og salg av “aksjer” får man en indikasjon på hva deltakerne samlet sett mener er det mest sannsynlige utfallet av valget. (Mer om prediksjonsmarkeder kan du lese i tidligere innlegg).
Vinnersjansene til Obama vurderes i skrivende stund til knapt 80 prosent, og samtidig tror markedet at han vil kapre nesten 54 prosent av topartistemmene (topartistemmer betyr at alle andre enn den republikanske og den demokratiske kandidaten er utelatt fra beregningen). Dette nivået har Obama ligget noenlunde stabilt på i flere måneder allerede.
Den oppmerksomme leser har kanskje lagt merke til at vinnersjansene til Obama har økt samtidig som andel stemmer han forventes å få har ligget stabilt. Hvordan henger dette sammen? Den korte forklaringen er at så lenge den forventede andelen stemmer forblir uforandret på omkring 54 prosent, øker vinnersjansene for Obama for hver dag vi nærmer oss valgdagen. Det blir stadig mindre rom for Romney å kontre overtaket til Obama. Dessuten svinner sjansene for at noe uventet skal oppstå som kan endre valgkampens dagsorden — som for eksempel et økonomisk jordskjelv á la Lehman Brothers-kollapsen i 2008.