Etter debatten mellom president Barack Obama og guvernør Mitt Romney mente mange at ordstyreren Jim Lehrer (PBS) gjorde en dårlig jobb. Han overlot altfor mye til deltakerne, sa kritikerne. Etter debatten mellom visepresident Joe Biden og visepresidentkandidat Paul Ryan, mente mange at ordstyreren Martha Raddatz (ABC News) gjorde en dårlig jobb, hun overlot altfor mye til deltakerne, sa kritikerne.
Hvis man tror at kritikerne av den første debatten er de samme som kritiserte den andre, så tar man feil. Eller omvendt: Republikanerne mente at Jim Lehrer var god til å la debattantene tale for seg selv, mens Demokratene sa det samme om Martha Raddatz. Hvem tror du gjorde det best i den første debatten? Og hvem gjorde det best i den andre? Det er som regel dem som mener at deres kandidater ikke nådde fullt opp som klager over ordstyreren.
Biden mot Ryan
Selv om opinionsundersøkelsene peker i litt forskjellig retninger, er det generelle bildet at flertallet mener at Joe Biden kom best ut av oppgjøret mellom de potensielle visepresidentkandidater. Retorisk sett er det mye som peker på at han gjorde det best, selv om hans offensive angrepsretorikk bærer meget høy risiko.
De færreste liker at andre oppfører seg uhøflig og respektløst overfor andre. I valgkamp frastøter det vanligvis dem som ikke har bestemt seg, ettersom de er like positive (eller negative) til begge kandidater. Disse ennå ubestemte velgere er særlig viktige å vinne ettersom de teller to. Den du vinner (det gir 1) taper den andre (det gir også 1) = 2. Hvis de ubestemte ble frastøtt blir det dyrt for Biden og Obama. Men antagelig var det prisen verdt, for det Biden lykkes med under debatten var å tvinge Paul Ryan i forsvar gjennom argumenter, avbrytelser, avvisninger og – ikke minst – gjennom avferdigende, til tider overbærende, kroppsspråk, mimikk og stemmebruk. Ryan kom aldri riktig i gang, og han må ha vært temmelig tørr i halsen, for ingen annen kandidat i presidentdebatthistorien har drukket så mye vann.
http://www.youtube.com/watch?v=3m2tmYA51tc
Kroppsspråk har utvilsomt betydning for velgernes vurdering av kandidatene, men betydningen er ofte overdrevet eller misforstått. Det vil jeg si mer om i et senere innlegg, nå må vi vende oss mot den kommende presidentdebatten.
Obama mot Romney
Det viktigste Biden oppnådde var å stoppe Demokratenes tilbaketog etter president Obamas sørgelig tafatte opptreden i den første debatten. Obama var ikke offensiv nok, han angrep for lite. Mange venter nå at han skal slå til i tirsdagens debatt i helt ny offensiv stil.
Men det bør han være forsiktig med. Denne debatten er nemlig en såkalt “Town hall”-debatt, hvor vanlige velgere stiller spørsmålene og kandidatene svarer velgerne, ikke ordstyreren eller motkandidaten. Offensive angrep gjør seg ganske enkelt dårligere i en slik situasjon. Dertil kommer at det virker utroverdig hvis man endrer karakter fra en debatt til en annen.
Hvis du skal være troverdig og vinne tillit i politisk retorikk og i valgkampdebatter, må du framstå konsekvent både i situasjonen der og da og over tid. Det betyr at du alltid må være den samme. Du må ha konsekvens i din ethos, dine argumenter og i din fremførelse. Det gjelder både i hver enkelt tale, og fra den ene tale til den andre.
Bush mot Gore
Det maktet presidentkandidaten George W. Bush i debattene med Al Gore i 2001. Bush framsto kanskje ikke som den flinkeste og klokeste av de to, men han var alltid den samme. Han var alltid seg selv. «Mr. Consistency» ble han kalt. Det gjorde ikke Al Gore. I den første av tre debatter var Gore pågående og angrep Bush både med harde argumenter og avvisende hoderisting. Da det ikke ga den ventede uttellingen, skiftet han taktikk og var imøtekommende og unnskyldende i den andre debatten. Da heller ikke det syntes å virke, gikk han tilbake til den pågående og aggressive holdningen fra første debatt. Derved ga Gore inntrykk av at han enten ikke selv visste hvem han var, eller at hans væren og framtreden var en uekte og falsk maske skapt av spin-doktorer. Dem som ikke selv bemerket dette skiftet fra debatt til debatt, ble gjort tydelig oppmerksom på det i medienes analyser.
Skal Obama lykkes i den andre debatten må han for det første klare å være offensiv uten å være uhøflig og for det andre må han unngå å være altfor forskjellig fra slik vi kjenner ham fra tidligere.
Uansett hvordan det går i selve debatten vil velgernes vurdering i høy grad avhenge av omtalen den får i mediene. Det er nemlig mediene som setter rammene for hvordan vi skal forstå hva som er skjedd. Hvis mediene er enige om at Joe Biden var dyktig, morsom og offensiv vil det bli fortolkningen som vinner frem, hvis mediene er enige om at han var uhøflig, usivilisert og “un-presidential”, ja så blir det den dominerende fortolkning.
Carter mot Ford
Et tydelig eksempel på medienes makt gir presidentdebatten i 1976 mellom Demokratenes Jimmy Carter og Republikanernes Gerald Ford.
To timer etter debatten viste en undersøkelse at 44% mente at Ford hadde vundet debatten og 35 prosent mente at Carter hadde vundet debatten. Men neste dags aften mente 61 prosent at Carter hadde vundet og 19 prosent anså Ford som vinneren (jf. fx Michael Schudsons bok The Power of News). Hva hadde skjedd i mellomtiden? Hva fikk vurderingen av Ford til å falle 25 prosent, og vurderingen av Carter til å stige 26 prosent?
Jo, under debatten stilte journalisten Max Frankel (New York Times) følgende spørsmål til Ford:
Hr. President, jeg kunne tenke meg å utforske litt dypere vårt forhold til russerne […]. Våre allierte i Frankrike og Italia, flørter nå med kommunisme. Vi har anerkjent et permanent kommunistisk regime i Øst-Tyskland. Vi har i realiteten i Helsinki undertegnet en avtale om at russerne har dominans i Øst-Europa
“Jeg er glad for at du spurte om dette”, svarte Ford, og slår mot slutten av sitt svar fast at:
Der er ingen sovjetisk dominans i Øst-Europa. Og det vil det aldri bli under en Ford-administrasjon
Ordstyreren vil gi ordet videre til Carter, men Frankel er tydelig overrasket over svaret, og lurer åpenbart på om han kan ha hørt rett. Selv om det ikke er vanlig, ber han om ordet igjen:
Øhh, ahh, øhh… unnskyld, kan jeg få lov til å følge opp? Forstod jeg Dem korrekt, når jeg hørte Dem si at Sovjetunionen ikke benytter Øst-Europa som sitt spyd av innflytelse, og har besatt de fleste områder der, og sikrer med deres tropper at det er en kommunistisk sone […]
Ford utdyper svaret sitt:
Jeg tror ikke på, Hr. Frankel, at jugoslavene betrakter seg selv som dominert av Sovjetunionen. Jeg tror ikke på at rumenerne betrakter seg selv som dominert av Sovjetunionen. Jeg tror ikke at polakkene betrakter seg som dominert av Sovjetunionen. Hvert enkelt av disse land er uavhengig, autonomt, det har sitt eget territoriale integritet og USA forestiller seg ikke at disse land er under sovjetisk dominans.
Det var uheldige kommentarer i betraktning av at Sovjetunionen hadde betydelig politisk og militær makt og innflytelse i Øst-Europa. Som Carter sa i sitt innlegg etterpå:
Jeg kunne godt tenke meg å se Hr. Ford overbevise polsk-amerikanerne og tsjekkisk-amerikanerne og ungarsk-amerikanerne i dette landet om at disse land ikke lever under sovjetisk dominans og overvåkning
Men samme aften som debatten var det likevel ingen blant de deltakerne i spørreundersøkelsen som nevnte bemerkningen som et viktig element i debatten.
Dette var helt annerledes dagen etter. Etter at avisene hadde skrevet side opp og side ned om Fords Øst-Europa-bommert, nevnte nå plutselig 20 prosent av de spurte Øst-Europa-bommerten.
Nå anså de den ikke bare som en viktig hendelse, men som det aller viktigste i vurderingen av debattens vinder og taber. Nå blir det spennende å se hvordan Romney og Obama klarer seg i det som kan bli den mest avgjørende valgkampdebatten i USAs historie. Og minst like interessant – og avgjørende – blir det å se hvordan mediene vurderer debatten.
Først og fremst, takk for en ny god analyse av den amerikanske valgkampen.
Jeg husker at det i etterkant av den første debatten mellom Obama og Romney var mye snakk på amerikanske nettmedier om at oppfatningen umiddelbart etter sending var at Romney hadde vunnet, men at de kommende “fact-checks” potensielt kunne skade noe av det gode debattresultatet hans. Har det kommet noe ny informasjon her?