27. september ble det kjent at Raftoprisen 2012 tildeles den nigerianske miljøforkjemperen Nnimmo Bassey for hans kamp for grunnleggende menneskerettigheter knyttet til klima og miljø.
I flere tiår har Bassey engasjert seg for lokalbefolkningens rettigheter i det sterkt forurensede området rundt Nigerdeltaet. Miljøproblemene er forårsaket av en massiv oljeindustri. Oljeinntekter er svært viktig for Nigerias økonomi og står for nesten halvparten av landets bruttnasjonalprodukt. For flertallet av landets befolkning har det svarte gullet derimot blitt en forbannelse – både miljømessig og politisk.
Kamp om ressursene
I politiske termer har dominansen av olje og gass i nigeriansk økonomi ledet til en snever inntektsbase hvor staten og eliten tar pengene selv. Forsker på demokrati og utvikling ved Universitetet i Bergen Ragnhild Louise Muriaas mener utviklingen er problematisk.
— Regjeringen lever godt på oljen. Selskaper får etablere seg og betaler skatt til regjeringen, men de pålegges ikke strenge nok krav om opprensning innad i området. Det er alvorlig at store internasjonale selskaper samt myndighetene ikke gjør mye mer for å stoppe forurensningen, sier Muriaas.
Den økonomiske veksten som følge av oljeinntektene har i liten grad kommet folk flest til gode. Kampen om ressurser fører i tillegg til intense konflikter i et allerede ustabilt politisk landskap.
Vakler langs en avgrunn
Nigeria er et lappeteppe preget av store politiske spenninger: mellom nord og sør, kristne og muslimer og ulike etniske grupper.
— People’s Democratic Party (PDP), som har styrt siden 1990-tallet, er et politisk kompromiss mellom eliten i nord og sør. Partiet binder landet sammen på tvers av geografiske, religiøse, sosiale og etniske skillelinjer. I dag er det store spenninger i partiet og hvis dette eskalerer kan det fragmentere, for eksempel i en nordlig og sørlig del. Dette er svært skremmende, sier Morten Bøås, seniorforsker ved forskningsstiftelsen Fafo.
Bøås mener Nigeria er en stormakt som står og vakler på leirføtter. Han sammenligner landet med en full mann som går langs en avgrunn.
— I det øyeblikket man tror han skal falle utenfor kanten av fjellet, så finner han balansen igjen og vakler ustødig videre.
Nigerias historie er preget av kupp og militære regimer, før man i 1999 innførte sivilt styre. Siden dette har landet vist en viss demokratisk utvikling. Bøås kaller Nigeria for et semi-demokrati: På den ene siden har landet blitt åpnere for demokratiske verdier, på den andre siden er det fremdeles sterkt preget av korrupsjon og valgfusk.
— Landet har sett en viss positiv demokratiutvikling i den forstand at det holdes regelmessige valg og ikke jukses altfor mye med resultatene. Men valgene er langt fra perfekte grunnet blant annet politisk motivert vold, sier Bøås.
Lederen for en gruppe valgobservatører fra EU beskrev presidentvalget i 2007 som et av de verste de hadde sett, med stemmejuks, vold og tyveri av stemmesedler.
Ytringsfrihet finnes — men kan være farlig å bruke
Ytringsfriheten står relativt sterkt i Nigeria og utviklingen har vært positiv de siste årene, ifølge forskerne.
— Landet har forsåvidt nesten alltid hatt sterke, frie medier, og det har vært mulig for journalister å publisere kritikk mot regjeringen, sier Muriaas.
— Vi har også sett en forbedring rent juridisk med endring av lover. Offentlig informasjon er ikke lengre hemmelighetsstemplet. Nå er det en ny lov som åpner for deling av offentlig informasjon, sier Muriaas.
Selv om mye går i riktig retning, er det langt fra ufarlig å drive kritisk journalistikk i Nigeria.
— I det siste ser man en tendens til at informasjon som ikke er fordelaktig for regjeringsrepresentanter kan føre til straff for den som ytrer det. Politiske grupper som holder til i Nigeria har forårsaket mange voldshandlinger mot journalister, sier Muriaas.
Avgjørende for hele kontinentet
Det er altså i dette komplekse politiske landskapet at Nnimmo Bassey og andre politiske aktivister jobber for å bedre lokalbefolkningens situasjon. Dette er ingen lett oppgave, mener Bøås.
— Både med tanke på at politisk vold er et faktum i Nigeria, men også fordi Bassey jobber innenfor et samfunn der nesten alt er korrupt. Det er omtrent umulig å ikke måtte forholde seg til korrupte institusjoner, sier han.
Nigeria er Afrikas mest folkerike land og en stormakt både militært, økonomisk og kulturelt.
— Det som skjer i Nigeria, hvilken vei og på hvilken måte landet klarer å løse de problemstillingene de står ovenfor politisk og økonomisk, vil være avgjørende for resten av kontinentet. Klarer man å rydde opp i oljeøkonomien slik at den kommer hele befolkningen til gode, og få demokratiet til å fungere skikkelig, kan dette få positive ringvirkninger i resten av Afrika, sier Bøås.
Raftoprisen et viktig signal
Raftoprisen kan være et viktig signal om at omverdenen følger med, mener Bøås.
— Raftoprisen er en streit internasjonal prisutdeling som faktisk kan bety noe. Den går til folk som jobber aktivt på bakken, med reelle mennesker og problemstillinger, sier han.
— Bassey har et godt rykte, han er en kraft for Nigeria. Det er viktig at sånne som ham får oppmerksomhet utenfra. Prisen kan hjelpe personer som Bassey til å få et større selvstendig handlingsrom.
Fakta om demokrati og menneskerettigheter i Nigeria
- Nigeria rangeres som “delvis fritt” i Freedom House sin årsrapport fra 2011. På organisasjonens frihetsindeks scorer landet 4,0 (1 er best, 7 er dårligst).
- Nigeria er kjent for høy korrupsjon. På Transparency International sin korrupsjonsindeks (CPI) scorer landet 2,4, noe som er svært lavt (betyr høy korrupsjon). En rapport fra Global Financial Integrity anslår at landet mistet mer enn 89,5 milliarder dollar i 1970–2008 gjennom ulovlig utførsel av penger, mer enn noe annet land i samme periode.
- Uavhengige aviser kritiserer statens politikk oftere enn før, men det er begrensninger friheten for statlige medier og en tendens til selvsensur i ikke-statlige medier.
- Journalister utsettes for vold og trusler.
- I april i år døde syv journalister som følge av bombeangrep mot flere aviskontorer.
Kilder:
Inge Amundsen: Good Governance in Nigeria – A Study in Political Economy and Donor Support, Norad Report 17/2010.
Freedom House: Freedom in the World, Nigeria, 2011.
Transparency International: Corruption Perceptions Index 2011
Global Financial Integrity: Illicit Financial Flows from Africa: Hidden Resource for Development.
Artikkelen ble først publisert i nettmagasinet Vinkel.