Det har aldri vært så enkelt å kommunisere. Ti sekunder etter at du har postet noe på Facebook-siden din kan venninnen din i Peru ha “likt” og kommentert det. Så om jeg sier at sosiale medier er på nippet til å ta over verden, blir nok ingen forskrekket. Sitter man på bussen, vil ni av ti passasjerer trykke på smarttelefonene sine. Enten de hører på musikk på Spotify, titter på bilder på Instagram, leser nettaviser eller chatter med venner på Facebook. Nesten alle er en del av den sosiale mediehverdagen.
I 2012 bekreftet Facebook at en kvinne fra California med navn Florence Detlor var det sosiale nettverkets eldste medlem. I januar i år fylte hun 102 år. Florence Detlor har også sin egen fanpage.
Bilder i øyeblikket
Med en suksess som Facebook, vil flere selvfølgelig prøve å oppnå det samme. I 2011 var det en ny gjeng med universitetsstudenter som ville bli rike på sosiale medier. Denne gangen var det en app som skulle gjøre susen, og resultatet ble Snapchat.
Snapchat er et bildedelingsprogram der brukeren tar et bilde eller en video og eventuelt legger med en kort stripe med tekst eller tegning. Så bestemmer bruker hvor lenge mottaker skal få se bildet. Alt fra ett til ti sekunder. Visjonen til Snapchat er at man ikke alltid trenger å dele bilder av sushimiddager, idylliske solnedganger eller luksuriøse ferier. Her hintes det nok til det andre populære bildedelingsprogrammet Instagram. Snapchat skal derfor i motsetning til Instagram handle om interne spøker, øyeblikk og rare ansiktsuttrykk. På Snapchats hjemmesider beskrives bruken slik:
Snapchat is a new way to share moments with friends. Snap an ugly selfie or a video, add a caption, and send it to a friend (or maybe a few). They’ll receive it, laugh, and then the snap disappears.The image might be a little grainy, and you may not look your best, but that’s the point. It’s about the moment, a connection between friends, and not just a pretty picture.
I april i år fortalte Evan Spiegel, en av Snapchats gründere, at det sendes omkring 150 millioner bilder hver dag gjennom appen. Selv om de fleste i begynnelsen trodde det var et håpløst prosjekt, er den i dag en av verdens raskest voksende mobilapper.
Kristine (navnet er endret, red.anm.) er 17 år gammel og bruker Snapchat daglig. Som elev i andre klasse på videregående er hun en typisk gjennomsnittsbruker av appen.
— Jeg lastet det først og fremst ned fordi alle andre hadde det. Først forstod jeg ikke helt hva det gikk ut på og hvorfor jeg hadde det, men nå er det blitt en vane å sende bilder av alt mulig. Jeg sender for eksempel bilder av meg selv når jeg har stått opp, når jeg er ute med venner eller av hva jeg spiser.
Målgruppe og bruksområde
Aldersgrensen på programmet er 12 år, og firmaet sier at målgruppen er 13 år og eldre. En rundspørring jeg gjorde i to tiendeklasser på Gimle ungdomsskole i Bergen i april viste at 55 prosent av 15–16-åringene bruker Snapchat. De aller fleste sa de brukte appen til å kommunisere enkelt med vennene sine. Snapchat blir ofte betegnet som en enklere måte å ta kontakt på enn med tekstmeldinger eller Facebook-chat. Kristine bruker programmet også til enkel kommunikasjon og til å få oppdateringer fra venner. Hun sender bilder — “snaps” — til venninnene og kompisene sine, eller så bruker hun det til å ha korte samtaler med bekjente.
— Det er ikke ofte jeg sender en snap først. Jeg sender som oftest bare svar til de som sender til meg, men jeg har mange ganger sendt snaps av typen “på vei til by’n, hva skjer?”. Det hender også ofte at jeg sender mange snaps når jeg er full.
Appen som holder på alle dine hemmeligheter, eller?
Selv om bildet skal forsvinne etter den angitte tiden, tok det ikke lang tid før brukerne forstod at man kunne ta bilde av skjermen (screenshot/skjermdump) i løpet av de sekundene bildet ble vist. Om mottaker gjør dette, vil sender få beskjeden “… just took a screenshot of you”. Men med nåtidens teknologi var det ikke lenge før komplementære apps dukket opp på markedet. Apps som gir muligheten til å lagre uten at sender ser at du har gjort det. På Facebook finnes det flere titalls grupper der mennesker fra hele verden legger ut Snapchat-bilder de har tatt skjermdump av. Personene på bildene er som regel lettkledde — eller nakne.
— Jeg har opplevd at en tok screenshot av et bilde jeg sendte som jeg ikke ville han skulle lagre. Deretter spurte jeg hvorfor han gjorde det, og vedkommende svarte “nei, jeg har ikke tatt screenshot. Hvorfor tror du sånt om meg?”. Da blir jeg usikker på hva jeg skal tro. Jeg har også opplevd at noen har lagd “falske” profiler på Snapchat for å bare sende nakenbilder av seg selv. Har fått av “Hornyboynorway92” og det er jo ikke alltid like gøy, forteller Kristine.
— En annen slik profil som kalte seg «Samapikk» la meg til i forgårs. Han sier han kjenner meg, sier jeg har fine pupper og jeg er så digg og sånt. Jeg aner jo ikke hvem det er og jeg innrømmer at det er ganske freaky, fortsetter hun.
Kristine bruker hele navnet sitt som brukernavn på Snapchat. Ved å gjøre det kan alle som vet hva hun heter spørre om å legge henne til som kontakt.
— Når du sier det sånn, er det kanskje ikke alltid like lurt med tanke på alle mulige mennesker som er der ute. Men det positive er at jeg kan blokkere personer og at jeg må godta de som legger meg til. De som legger meg til må jo faktisk kunne navnet mitt, ha meg i telefonkontaktene eller Facebook-kontaktene sine, noe som gjør meg ganske sikker på at de som legger meg til, kjenner meg. Jeg har blokkert “Hornyboynorway92”, “Samapikk”. En annen jeg har blokkert, hun sendte snaps hvert minutt. Jeg slettet henne ikke fordi hun hadde gjort meg noe, men fordi hun var irriterende.
Sexting
Etter sex-skandalene rundt den amerikanske politikeren Anthony Weiner ble sexting et nytt ord på folkemunne. Kongressrepresentanten sendte bilder av private deler av kroppen sin, som ble spredd via Facebook og Twitter. Da nettstedet TechCrunch spurte Snapchat-gründer Evan Spiegel om sammenhengen mellom Snapchat og sexting, sa han at tanken aldri hadde streifet ham, men i samme intervju innrømmet han også at appen var delvis inspirert av Anthony Weiner-skandalen.
Da jeg spurte elevene ved tiende klasse på Gimle ungdomsskole om de hadde sendt nakenbilder av seg selv, var det svært få som svarte ja. De fleste syntes slikt var helt idiotisk.
— Nei, aldri. Det er langt under min verdighet, og hvem som helst kan ta screenshot eller lagre bildet, lød ett svar.
Men det var også noen som svarte ja.
— Ja, fordi det var en annen som sendte til meg og da ble jeg fristet til å sende tilbake.
Kristine har både sendt og mottatt lettkledde bilder.
— Jeg kunne ikke sendt helt naken, men skal innrømme jeg har sendt bilder i bh og bikini før. Det er til gutter jeg kjenner og har stolt eller stoler på. Men nå som jeg har funnet ut at det er mulighet for at alle snapsene blir lagret, har jeg latt være.
Når jeg spør om hun har mottatt lettkledde bilder av gutter før, ler hun og nikker.
— Tror gutter er litt “tøffere” på sånt, de driter litt mer i det, tror jeg.
Kan ikke garantere at bildene blir slettet
Noen ganger når man laster ned en app eller melder seg på en tjeneste, får man beskjed om å godta vilkårene for tjenesten. Dette er ofte regler man må overholde for å bruke tjenesten eller en ansvarsfraskrivelse, som gjerne tillater tjenesten tilgang på data om deg og hvordan du bruker appen, etc. Dette er noe de fleste lar være å lese, siden det ofte er svært langt og ikke minst står på engelsk med ord som ikke alltid er like lette å forstå. Da kan man risikere å gå glipp av de skjulte sidene med tjenesten. På Snapchats hjemmesider står det med veldig liten skrift, godt gjemt under kategorien personvern, at de ikke kan garantere for at bildene blir slettet:
When you send or receive messages using the Snapchat services, we temporarily process and store your images and videos in order to provide our services. Although we attempt to delete image data as soon as possible after the message is transmitted, we cannot guarantee that the message contents will be deleted in every case.
24 år gamle Richard Hickman har studert digital etterforskning ved Utah Valley University. Han bruker omkring seks timer på å finne fram til Snapchat-bilder på Android-telefoner, men leter fortsatt etter måten å gjøre det på Iphone. Hickman sier at Snapchat-appen i praksis lagrer bildene, selv om firmaet sier de slettes.
I forbindelse med debatten om tilgang til Snapchat-filer skrev Snapchat-gründerne et blogginnlegg der de plutselig ikke lengre la skjul på at slettede filer kan hentes opp igjen. De forteller at det selvsagt er teknisk mulig å hente opp igjen slettede datafiler, dersom man rår over de rette verktøyene og teknikkene:
Also, if you’ve ever tried to recover lost data after accidentally deleting a drive or maybe watched an episode of CSI, you might know that with the right forensic tools, it’s sometimes possible to retrieve data after it has been deleted. So… you know… keep that in mind before putting any state secrets in your selfies :)
Blogginnlegget har i hvert fall ikke fått debatten om Snapchats problematiske sider til å forsvinne. Tvert imot strever gründerne fortsatt med å bedre appens frynsete omdømme.
Tiden vil vise om denne bildebankboksen en dag eksploderer og alle Snapchat-bildene vi har tatt vil sveve rundt på det vide internett.
Det har under arbeidet med denne saken ikke vært mulig å komme i kontakt med gründerne av Snapchat.