Deeyah, også kjent som Deepika Thathaal, ble tvunget til å forlate Norge som 17-åring som følge av forfølgelse og trusler fra konservative muslimer. Onsdag deltok hun på Kulturrådets årskonferanse i Bergen.
– Jeg mener vi må frykte mindre, og stå opp for det vi tror på. Vi må våge å lage kunst som er utfordrende, kontroversiell og samfunnskritisk, sa Deeyah fra scenen på Verftet.
I dokumentaren “Banaz A Love Story”, som tok fire år å lage, setter hun søkelyset på et kontroversielt tema. For sin sterke skildring av et æresdrap i det kurdiske miljøet i London fikk hun i år en Emmy-pris i kategorien “beste internasjonale dokumentar”. Hun er også en lidenskapelig aktivist som kjemper for ytringsfrihet og menneskerettigheter. I 2012 startet hun organisasjonen Honour Based Violence Awareness (HBVA).
Frarøvet sine menneskerettigheter
Ikke en eneste plass var tom da Kulturrådets konferanse ble åpnet med et danseinnslag fra Carte Blanche onsdag. Over 400 representanter for ulike kulturelle organisasjoner hadde sikret seg billett til årets kulturhappening i det historiske Verftet.
I dagens moderne samfunn finnes det fortsatt kunstnere, musikere og andre artister som blir fratatt sine kulturelle rettigheter. Gjennom sterk sensur og ensretting av det kulturelle tilbudet i flere land blir også innbyggerne fratatt sine rettigheter til et kulturliv. Dette dannet grunnlaget for konferansens første innslag.
– Kvinnelige artister kan ikke opptre offentlig i Iran. I Sør-Afrika forfølges homofile og transseksuelle artister, og militante islamister i Nord-Mali satte før frigjøringen en stopper for all musikk, sa rådsleder i Kulturrådet Yngve Slettholm.
I land som Afghanistan, Pakistan og Myanmar sitter standupkomikere og skuespillere fengslet, fortsatte Slettholm. De og deres familier blir også trakassert og truet på livet. Men disse problemene finnes ikke bare langt borte fra den vestlige verden.
– Det er enkelt å bare tenke på kunstnerne der borte. Alle de stakkars menneskene som lider der borte et sted. Men folk lider og blir tvunget til taushet også i våre samfunn. Jeg har opplevd det, og jeg kjenner flere unge mennesker som fortsatt opplever det i vestlige samfunn, sa aktivisten og filmskaperen Deeyah.
– Ikke forlat de kontroversielle kunstnerne
Over hele verden blir kulturelle ytringer kontrollert og sensurert, og makt utøves for å definere hva som er tillatt og hvilke kunstuttrykk som er farlige og upassende. Deeyah mener det viktige er ikke å la kunstnerne ta kampen alene.
– Når noen havner i skuddlinjen for å ha brukt sin ytringsfrihet, selv i et fritt samfunn, er det viktig at vi ikke lar dem kjempe alene sånn at de til slutt blir tause, sa hun.
Yngve Slettholm fortalte at Kulturrådet skal være med å støtte opp om ytringer som vekker kritiske stemmer og motsvar.
– På den annen side arbeider Kulturrådet også med ulike tiltak og ordninger som har som mål å skape et mer inkluderende kulturliv som gjenspeiler det kulturelle mangfoldet i samfunnet, sa han.
Kulturministeren vil ha motstand
Den helt ferske kulturministeren Thorhild Widvey var også med på å åpne konferansen, og fortalte at departementet oppfordrer til en kritisk og åpen debatt om kultur.
– Vi ønsker motstand, kritikk og direkte tale, sa hun fra talerstolen.
Ministeren var også med på å understreke hvor viktig kultur og ytringsfrihet er for et samfunn.
– Kunst og kultur har egenskaper som er avgjørende for demokratiet. Kunsten og kulturen tar oss framover, sa hun.
Rådsleder Yngve Slettholm fremhevet også betydningen av kulturell frihet og ytringsfrihet.
– Vi trenger omstridte synspunkter og kontroversiell kunst i et demokratisk samfunn, sa Slettholm.
Restriksjoner på ytringsfrihet er ødeleggende for et samfunn, og Deeyah ønsker at alle skal vite hvor viktig kunsten er.
– Kunst er et verktøy for å løse konflikt. Kunst er et verktøy for å hele, og det er et verktøy for å forstå hverandre bedre. Det er ikke noe vi går og ser, applauderer og så forlater, men er noe som beriker oss og samfunnet, sa Deeyah.
Her er videoopptak av konferansens del 1 (innslag med Deeyah fra 1:35).