Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Her finner du alle nyhetssakene fra de siste sju dagene.
The New York Times kutter karikaturene
Fra og med 1. juli blir det slutt på politiske karikaturtegninger i The New York Times. Bakgrunnen er bråk rundt Patrick Chappattes karikaturtegning av Donald Trump og den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu, som fremstiller sistnevnte som en blindehund som holdes i bånd av Trump. Avisens faste tegnere, Chappatte og Heng Kim Song, mister nå jobben. Flere, inkludert VGs avistegner Roar Hagen, reagerer sterkt på NY Times’ beslutning.
LES MER HOS KLASSEKAMPEN (12/06/2019)
Smarttelefonen viktigste kilde til nyheter
Smarttelefonen er nordmenns viktigste kilde til nyheter, og 84 prosent av befolkningen leser nyheter minst en gang daglig. Det kommer frem av rapporten «Bruksmønstre for digitale nyheter» som er tilknyttet Reuters Institutes årlige rapport om digitale nyheter. Nordmenn har jevnt over høy tillit til nyhetsmediene, og NRK ligger på topp. Norge er også landet som viser høyest betalingsvilje når det kommer til nyheter.
LES MER HOS MEDIER24 (12/06/2019)
Mediemeldingen ferdigbehandlet
11. juni ble mediemeldingen behandlet i Stortinget. Opposisjonen stilte flere kritiske spørsmål, og etterlyste tiltak for å hjelpe mediene til å takle utfordringene de møter fra selskap som Facebook og Google. Også forslaget om at et nytt mediestøtteråd skal håndtere mediestøtten, fikk kritikk. Men hovedpunktene i meldingen ble vedtatt: mediestøtten skal samles i én ordning, den skal bevilges for fire år om gangen og fordeles av et mediestøtteråd; pressestøtten skal omfordeles slik at mindre lokalaviser får mer og NRK-lisensen erstattes av en personlig bidrag over skatteseddelen.
LES MER HOS JOURNALISTEN (12/06/2019)
Amnesty tar opp kampen mot netthets
Amnesty International Norge ønsker å endre loven slik at personer som publiserer hatefulle ytringer på nett kan holdes ansvarlig. Organisasjonen ber også politikerne vurdere å utvide redaktørens ansvar for innholdet som kommer frem i kommentarfeltene. Amnesty viser til Sverige og deres lov om «elektroniske oppslagstavler». Ifølge loven har den ansvarlige for nettforumer ansvaret for å fjerne og hindre spredning av ytringer som bryter svensk lov.
LES MER HOS JOURNALISTEN (12/06/2019)
Amedia med nytt verktøy for annonsørene
Amedia har lansert et verktøy som skal gi annonsørene bedre innsikt i hvem som ser annonsene. Verktøyet baserer seg på innloggingssystemet aID og sporing av trafikkdata, og kalles «kampanjedokumentasjon i annonsemarkedet». aID har i dag over 1,2 millioner registrerte brukere.
LES MER HOS MEDIER24 (12/06/2019)
Rettssak om spillutbetalinger
Utenlandske spillselskaper har i lang tid vært i krig med norske myndigheter på grunn av forbudet mot virksomheten deres i Norge. For å stanse ulovlig spilling fikk Lotteritilsynet sperret kredittkortinnbetalinger fra utenlandske spillselskaper, men selskapene begynte da å bruke mellommenn i utbetalingen av premier. Da også dette ble forbudt, gikk selskapet Entercash til sak mot staten – en sak som nå skal opp for retten.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (11/06/2019)
Boksalget ned – bokstrømming i været
Bransjestatistikken fra Forleggerforeningen for 2018 viser en klar nedgang i boksalget. Salget av skjønnlitteratur falt mest, med en nedgang på 12 prosent. Totalt falt boksalget med 6 prosent, eller rundt 350 millioner kroner i beregnet utsalgsverdi. Samtidig skyter bokstrømmingen i været. Lyttingen økte med hele 82 prosent i 2018, men uten at de nye inntektene kompenserer for nedgangen for trykte bøker.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (DN+)
LES MER HOS BOK365
DU FINNER BRANSJESTATISTIKKEN HER (11/06/2019)
Google tjener stort på digitale nyheter
Reklameinntektene Google fikk fra digitale nyhetssider i 2018 skal ha vært omtrent like høye som totalinntektene for den digitale nyhetsindustrien i USA. Det kommer frem av en rapport rapport fra bransjeorganisasjonen News Media Alliance. Google skal ha tjent hele 4,7 milliarder dollar på nyhetsmarkedet. Organisasjonen anslår at mellom 16 og 40 prosent av Googles søkeresultater er nyhetsinnhold. Enkelte sår tvil om tallenes troverdighet.
LES MER HOS THE GUARDIAN (11/06/2019)