Kommunale pressereglement kan komme i konflikt med ytringsfriheten. Skal kommunale arbeidstakere la være å uttale seg kritisk til politiske beslutninger? Eller bør de heller bli ansett som eksperter på de fagområdene de jobber under, og dermed være en viktig bidragsyter i politiske debatter? Vox Publica har gjort en gjennomgang av nyhetssaker fra det siste året hvor kommunalt ansatte har fått munnkurv og blitt satt på plass av kommuneledelsen på grunn av kritiske ytringer i media.
Ville bytte konsulenttjenester med etterutdanning av lærere
Askøy kommune har kuttet i skolebudsjettene. Samtidig bruker kommunen millionbeløp på konsulenttjenester og studieturer til New Zealand. 30. desember 2011 kritiserte seks av lærerne ved Kleppestø ungdomsskole konsulentbruken i lokalavisen Askøyværingen. De mente pengene ville vært bedre utnyttet om de ble brukt på etterutdanning, bli-kjentturer for elevene eller mindre undervisningsgrupper.
Uttalelsene førte til at lærerne fikk munnkurv og varsel om refs. En av dem fikk også en såkalt merknad av rektor. Kommunen mente lærerne brøt kommunens pressereglement og skadet kommunens omdømme.
Kritiserte skolekutt
En tilsvarende sak dukket opp i Frogn kommune. 17. januar 2012 kunne rektor ved Drøbak skole, Kristin Granne, fortelle lokalavisen Akershus Amtstidende om konsekvensene av nylig vedtatte budsjettkutt. Blant annet fryktet hun færre stillinger og færre lærertimer på elevene.
— Jeg tror alle ser at et kutt på to millioner kroner er alvorlig, sa hun til avisen.
Grannes uttalelser fikk kommunepolitiker og formannskapsrepresentant, Sigbjørn Odden, til å reagere. Han mente ifølge Akershus Amtstidende at det er «uheldig når kommunens ansatte problematiserer politiske vedtak i media som i artikkelen 17/1»:
— Dette er med på å skape konflikt mellom det administrative og politiske nivået i kommunen og det blir fort en sammenblanding av roller. Vi hadde ønsket at de viste litt mer selvkritikk i forhold til sin uttalelse i Amta 17/1, slik at det ikke etterlates et inntrykk av at vedtatte budsjett har medført en alvorlig situasjon for skolene i Frogn.
Uttalte seg om rapport
Kristiansand kommune har inngått en avtale med staten som gir belønningsmidler hvis kommunen får færre til å kjøre bil. 20. januar 2012 fortalte samferdselsrådgiver i by — og samfunnsenheten, Bjørne Jortveit, at kommunen antakeligvis ikke ville klare å oppnå tilstrekkelig nedgang i rushtrafikken. Uten stor nok trafikknedgang i rushtiden vil kommunen kunne gå glipp av penger. Han viste til en rapport som avslørte at biltrafikken kun hadde gått ned med vel en prosent de siste årene.
Jortveits uttalelse fikk kommunens ordfører til å reagere.
— Alle saksbehandlere og ansatte bør være klar over og tenke over regelverket vi har, uttalte ordføreren til Fædrelandsvennen 27. januar. Han mente saken var så betent at ordfører og rådmann burde vært kontaktet på forhånd.
Denne saken har ført til debatt om Kristiansand kommunes pressereglement. Eva Kvelland (V) er kritisk til kommunens praksis. Les hennes kommentar i Vox Publica her.
Fikk munnkurv — 20 sa opp
Familiens hus har vært Øygarden kommunes prestisjeprosjekt. Institusjonen er en sammenslåing av flere kommunale helsetjenester som blant annet PPT-tjenesten, barnevernet, helsestasjonen og avdeling for psykisk helse. Daværende barneminister, Audun Lysbakken, skrøt i 2011 av tiltaket. Under overflaten har det imidlertid murret. NRK melder at faglig uenighet ikke har vært akseptert og det skal ha eksistert et helsefarlig arbeidsmiljø. Varslinger om kritikkverdige forhold skal ha blitt ignorert.
Problemene har ført til at til sammen 20 medarbeidere har sagt opp sine stillinger. De ansatte skal ha fått munnkurv. Det hele endte med at rådmannen sa opp sin stilling på grunn av håndteringen av saken.
Kultursjef uttalte seg om kulturpolitikk
I februar 2011 uttalte fylkeskultursjef i Hordaland, Anna Elisa Tryti, seg kritisk til planene om et litteraturhus i Bergen. Under en tale i biblioteket spurte Tryti om byen virkelig har bruk for et slikt hus. Selv ønsket hun en annen beliggenhet og en annen organisering. Dette fikk politikere i Bergen til å reagere.
— Ingen av mine byråkrater i Bergen kommune kunne kommet med slike politiske kommentarer. Og hvis de hadde gjort det, ville det fått konsekvenser, uttalte kulturbyråd Harald V. Hove til Bergens Tidende 20. februar.
Ifølge Bergens Tidende 22. mars 2011 skal Tryti ha blitt kalt inn på teppet etter uttalelsene.
Åpenhetsindeksen avslører
Norsk Presseforbund laget i 2011 en åpenhetsindeks. Alle landets kommuner ble målt og rangert etter hvor åpen de er for media, innbyggere og omverden. Undersøkelsen avdekket blant annet at nesten syv av ti norske kommuner ikke har presisert i sitt regelverk av de ansatte har full ytringsfrihet. Les hele undersøkelsen her.
Kjenner du til lignende saker? Tips Vox Publica om saken!