Tillit til mediedekning om klima
De fleste nordmenn stoler i stor grad eller noen grad på nyhetsmedienes klimadekning. Den yngste aldersgruppen har klart høyest tillit til klimarapporteringen i mediene.
De fleste nordmenn stoler i stor grad eller noen grad på nyhetsmedienes klimadekning. Den yngste aldersgruppen har klart høyest tillit til klimarapporteringen i mediene.
Hvordan valgdeltakelse, størrelsen på flertallet og om det blir “Ja” eller “Nei” påvirker nordmenns meninger om grunnlaget for å følge resultatet av en folkeavstemning om norsk EU-medlemskap.
Demokratiske system som ikke klarer å levere i viktige saker og velgere som ikke føler seg inkludert og forstått, kan føre til svekket legitimitet. Hvordan kan demokratiet fornyes slik at flest mulig støtter opp om det?
En ny studie tyder på at norske velgere er affektivt polarisert: Vi blir misfornøyd dersom svigerbarnet vårt stemmer på et parti vi misliker.
Å spille på folks kollektive ansvarsfølelse i vaksinekampanjer kan redde liv.
Meningsmålinger er et mye brukt verktøy for å holde oversikt over hvilke holdninger innbyggerne har i politiske spørsmål. Kan meningsmålinger i seg selv evne å endre folks holdninger og slik skape selvoppfyllende profetier?
Nordmenn viser vilje til å samarbeide med fremmede på tvers av situasjoner og over tid. Dette mønsteret ser vi også i andre land.
Fører terrorfrykten til at vi stempler hele folkegrupper som en sikkerhetsrisiko? Undersøkelse av holdninger til antiterror-tiltak.
Valgomatenes automatiserte politiske rådgivning kan fungere for å vekke interesse for politikk, men har en rekke begrensninger når det gjelder å gi reelle partianbefalinger.
Alle barometrene pekte i feil retning: Meningsmålingene viste Clinton opp 3–4 prosentpoeng, Nate Silver ga Clinton 70% sjanse for å vinne, og prediksjonsmarkedene enda mer. Hvor gikk det galt?