Juryen i Ungdomskonkurransen Fritt Ord 2009 delte i år ut bare en annen- og tredjepris. Årsaken er at vinneren av førsteprisen ikke hadde anledning til å stille under prisutdelingen, noe som er en betingelse for å motta prisen.
Andrepremien gikk til Sigbjørn Aukland fra Stavanger Katedralskole for bidraget “Georgia — den kalde krigens tundra,” en analyse av medienes dekning av Georgia-konflikten.
Juryen begrunnet valget slik:
Kandidaten gjør en analyse av medienes dekning av krigen i Georgia i august 2008. Kandidaten har gjort en selvstendig innsamling av et omfattende kildemateriale fra nettavisene til Dagbladet og Vårt Land og som kan belyse den problemstillingen som er valgt. Kandidaten begrunner naturlig nok sitt valg av nettaviser som studieobjekt med at nettaviser i dag blir mer og mer benyttet. Fremstillingen er supplert med kart, oversikt over sentrale personer og organisasjoner som er nevnt i oppgaven, og en rekke kildehenvisninger. Arbeidet utmerker seg ved sitt omfang og detaljnivå. Det er utført et selvstendig forskningsarbeid — med egen innhenting av krigsnyhetene fulgt av analyse og kommentarer til dem. Alt i alt er dette en solid oppgave som viser kandidatens vilje og evne til å gjennomføre et eget forskningsprosjekt, foreta selvstendig innsamling av materiale — og gi en ryddig fremstilling av resultatet. I konklusjonen har kandidaten en kritisk vurdering av hva nettavisene bringer av bakgrunnskunnskap om slike konflikter, hvilket synes svært berettiget. Oppgaven premieres med en 2. pris i ungdomskonkurransen “Fritt Ord”.
Tredjepremien gikk til Mateen Leo Ram fra International School of Stavanger. Han har skrevet oppgaven “The path we choose to take in life…”, en analyse av metaforbruk hos tre berømte ledere.
Juryens begrunnelse:
Oppgaven handler om metaforer og bruken av dem. Kandidaten har valgt seg ut tre personer: perseren Shoghi Effendi, amerikaneren Martin Luther King og sørafrikaneren Nelson Mandela. Oppgaven handler om hvordan disse tre brukte begrepene lys og mørke som metaforer for godt og ondt i sine tekster og taler. Minst kjent er nok Shogi Effendi (1897–1957), som praktiserte Bahai-religionen. Hans generasjon opplevde både Første og Andre verdenskrig. Oppgaven viser at Effendi, King og Mandela har mange likheter. Alle tre opplevde mørke og ondskap, men de pekte likevel på lyset og godhetens vei for å overkomme dem. Kandidaten skriver at de tre “have adressed many of the same issues, had the same good intentions, and used several of the same metaphors to describe the problems and their solutions. Their purpose has been the betterment of the world…”.
Oppgaven klarer på en interessant måte å få frem likhetene i budskap mellom de tre; oppgaven er velskrevet og har mange gode poenger. Den slutter med en tankevekkende avslutning: at vi i dag bør følge rådene som Effendi, King og Mandela pekte på. Oppgaven er en habil analyse av sitt emne, og juryen er av den mening at arbeidet skal belønnes med en 3. pris i årets Fritt Ord Konkurranse.