Vox Publica ble lansert 22. november 2006. I det første året på nett har 69 forfattere skrevet for nettmagasinet og til sammen 139 artikler og blogginnlegg er publisert. Både forskere, journalister og ikke minst studenter ved UiBs journalistutdanning har stilt opp som bidragsytere. Og lesere har bidratt med 140 kommentarer.
Ytringsfrihet, demokrati og rettsstat er Vox Publicas temaområder. Dette er såpass bredt definert at det åpner for mange muligheter når redaksjonen skal velge ut konkrete saker å satse på. Valgene det første året var styrt av to-tre ulike hensyn. For det første har vi bestemt oss på forhånd for noen få satsingsområder, for det andre benytter vi anledningen aktuelle hendelser skaper.
Et eksempel på planlagte temaer er gjentatte forsøk på å belyse hvordan debattkulturen på nettet utvikler seg og hva som kan gjøres for å forbedre den. Og et eksempel på mer spontane, aktualitetsbestemte satsinger er artikler og blogging om Burma i forbindelse med demokratioppstanden der i høst.
Vox Publica har små ressurser. Til sammen produseres magasinet med under et årsverk. Vi har ikke hatt noe eget honorarbudsjett. Derfor må vi prioritere hardt og utnytte de mulighetene som finnes til å nå bredere ut. Dette gjør vi blant annet ved å gå ganske tungt inn i bestemte temaer og samarbeide med andre publikasjoner og organisasjoner. Ett eksempel er samarbeidet med bl.a. Raftohuset og flere skribenter om pressefrihet i Russland. Et annet er samarbeid med magasinet Global Knowledge og Dagbladet.no om felles publisering av artikler om nettverket Scholars at Risk.
Vår største satsing i det første året var på analyser og debatt om allmennkringkastingens og NRKs framtid. Eksperimentet med en åpen NRK-høring vakte ganske stor medieoppmerksomhet og brakte nye lesere til magasinet. Høringen resulterte i en egen høringsuttalelse om den nye allmennkringkastingsplakaten for NRK.
Sent i høst publiserte vi for første gang en multimediaproduksjon, om vinneren av Raftoprisen 2007. Dette er noe vi ønsker å satse på i det videre arbeidet med magasinet. Eksperimenter som dette og NRK-høringen er noe Vox Publicas lesere og brukere kan vente seg mer av. Likeledes er erfaringene fra samarbeid med andre publikasjoner gode.
Vi er glad for å kunne melde om voksende interesse fra skribenter som ønsker å bidra til Vox Publica. Kvalitet og eksperimenter koblet med bedre distribusjon skal bringe oss flere steg videre i år 2.
Her er de fem mest leste artiklene det første året:
Wikipedia-stafetten — forsker utfordrer forsker
Opprøret mot elitene
Journalister velger Wikipedia
Må vi alle bli digitale forbrytere?
Et hull i BT-muren
Hvordan finner folk fram til Vox Publica?
- 46 prosent kommer fra lenker på andre nettsteder
- 30 prosent kommer direkte til forsiden
- 24 prosent kommer fra søkemotorer
Gratulerer. Og en viktig fødsel var det. Blir spennende å følge dere ut i 2008. Mens vi er inne på feiring; så ble nettstedet Ad:varsel født året før, 9. desember, med temaet varsling og arbeidstakeres ytringsfrihet.
I anledningen denne feiringen, så håper jeg det melder seg flere som også vil skrive for Ad:varsel — om varsling og arbeidstakernes rett til ytring.
Men igjen — gratulerer folkens.