Det er en gjenganger: Etter hvert lokalvalg beklages det at valgdeltakelsen er så lav. I kommune- og fylkestingsvalget i 2007 stemte 61,7 prosent. Det var riktignok bedre enn bunnåret 2003, men likevel lavt.
Hva kan gjøres for å øke interessen for lokalpolitikken? Til tross for alle statlige pålegg og øremerkinger, er det fortsatt mye viktig som bestemmes lokalt. Lokale beslutninger påvirker oss på en ofte mer direkte merkbar måte enn de nasjonale. Så hvorfor er det så vanskelig å finne ut hva de enkelte folkevalgte faktisk har stemt i ulike saker?
Én grunn til laber interesse kan altså rett og slett være at en skal ha godt med både ressurser og tålmodighet for å orientere seg i det lokalpolitiske systemet. Lokalt engasjerer ofte enkeltsaker mer enn partier, derfor er ikke nødvendigvis partienes lokallag første stopp for den som vil orientere seg grundigere enn det de kan gjennom de lokale mediene.
Dette kan vi i dag gjøre mye enklere. Prosjektene TheyWorkForYou og Hvem Stemmer Hvad viser hvordan. Det britiske prosjektet er spesielt fint, her kan den interesserte se hele stemmegivningshistorien til enkeltrepresentanter og abonnere på nytt om dem.
Begge disse eksemplene gir oversikt over representanter på nasjonalt nivå, men hvorfor skal ikke det samme kunne gjøres lokalt? For meg som velger er det viktig å ha god informasjon både om de løpende sakene kommunestyret behandler (kanskje jeg er berørt!) og for å kunne gjøre meg opp en veloverveid mening om hvem jeg skal stemme på ved neste valg. Hva kan være bedre enn å undersøke hva enkeltrepresentanter, og partigruppene samlet, stemmer i saker jeg bryr meg om?
Nå finnes det faktisk minst ett eksempel på dette (jeg har ikke her kunnet gå gjennom alle kommunene, og har nøyd meg med de fem største bykommunene). Kristiansand kommune har en søkeside som gir den interesserte muligheten til å sjekke stemmegivning i enkeltsaker. Langt fra perfekt, men også veldig mye bedre enn ingenting. Man kan sette opp en lang ønskeliste for forbedringer: Brukeren kan lage en side for en enkeltrepresentant via søket, men siden har ingen permanent nettadresse. Siden er ikke koblet til annen informasjon om politikeren, og det er selvsagt ikke mulig å abonnere på nytt om representantens stemme-atferd via e‑post eller RSS.
Kristiansand kan tilby denne informasjonen fordi kommunen har et elektronisk voteringssystem. Alle politikere i bystyresalen er utstyrt med en datamaskin, og stemmer via denne. Bystyrets sekretariat legger ut resultatene dagen etter møtet. Systemet var etterspurt av både publikum og politikere, forteller utvalgssekretær Anne-Lise Holand Aabø.
Hverken i Oslo, Bergen, Trondheim eller Stavanger har jeg klart å finne informasjon om stemmegivning fordelt på den enkelte representant (et lite forbehold: kommunale nettsider er ikke alltid like oversiktlige…).
En årsak til at få kommuner har slik informasjon, er at det er høyst ulik praksis nettopp i registreringen av stemmegivning.
— Det er ikke alle som registrerer hvem som stemte for hva, sier rådgiver Thomas Scheen i KS.
Hovedregelen er at alle møter i kommunale folkevalgte organer skal gå for åpne dører. Møteoffentlighet er et viktig prinsipp. Da virker det lite tilfredsstillende at resultatene av de åpne møtene støver ned i protokoller. Sånn sett er de utilgjengelige voteringsdataene et perfekt eksempel på potensialet i å åpne offentlig sektors data for viderebruk.
Voteringsdataene burde enkelt og greit blitt gjort tilgjengelig for nedlasting, så ville det nok ikke vare lenge før vi hadde både lokale og nasjonale “De arbeider for deg”-tjenester i Norge også. Vi hjelper gjerne med bruksanvisning.
Årsakene til lav deltakelse ved lokalvalg er selvfølgelig sammensatte. Ett tiltak alene vil ikke snu trenden, men den politisk interesserte borger fortjener et bedre informasjonsgrunnlag enn hun tilbys i dag.
Drammens Tidende var som første norske avis ute med en “De arbeider for deg”-tjeneste som du etterlyser i forbindelse med valget i år. Se: http://buskerudbenken.dt.no
Denne tjenesten vil nå videreføres og utvides etterhvert, med mulighet for mye av det du her etterlyser. Flere Edda-aviser kommer også tilby tilsvarende “fylkesbenker”.
Edda omtalte prosjektet ved oppstart av beta-versjonen:
http://sandkasse.eddamedia.no/2009/08/25/buskerudbenken-databasetjeneste-i-beta/