— EU-medlemskap er rett og slett ikke så grådig interessant — bare se på oppmøtet her!
Leder for Hordaland Senterparti Steinulf Tungesvik var ikke i tvil etter debatten som fant sted i Tivoli på Det Akademiske Kvarter sist torsdag 29. april. Det var få tomme seter på Kvarteret, men så var heller ikke salen så stor, da Studentersamfunnet i Bergen tok opp det manglende EU-engasjementet blant norske politikere. Hvert parti stilte med en representant. Det har gått seksten år siden sist Norge tok stilling til medlemskap, og flere blant publikum mente det var på tide å ta opp spørsmålet på ny.
— Når blir det aktuelt for Arbeiderpartiet og Høyre å åpne for ny EU-debatt, lød et av spørsmålene fra salen.
Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen turte ikke å si noe om når en slik debatt vil bli aktuell, men understreket at det trolig er uaktuelt med en folkeavstemning før ja-siden har et klart flertall på meningsmålingene.
Nikolai Astrup fra Høyre var enig, og la til at Arbeiderpartiet og Høyre bør ha flertall i Stortinget før spørsmålet om medlemskap blir reelt.
Diskusjonen som i utgangspunktet skulle dreie seg om den manglende EU-debatten, skiftet raskt fokus til hvorvidt Norge bør bli medlem eller ikke. Panelet delte seg klart i to, der Høyre og Arbeiderpartiet representerte ja-siden, mens både Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet var skeptiske til medlemskap. Det er for øvrig stor splittelse innad i Venstre i medlemskapsdrøftingen.
— Som om Finnmark skulle stilt seg utenfor Stortinget
— EU er Norges nærmeste allierte og viktigste politiske samarbeidspartner. Vi har stilt oss utenfor, og dermed fraskrevet oss ansvar for utviklingen av kontinentet vi er en del av. Det er som om Finnmark skulle stilt seg utenfor Stortinget. EØS-avtalen er god og nødvendig, men ikke tilstrekkelig. Den gir oss ingen innflytelse på avgjørelser som blir tatt innad i EU, sa Astrup.
— La oss si det sånn da, at hvis du har lyst til å gå ut og spille håndball, men alle de andre guttene i gaten spiller fotball. Ja, da er du enten nødt til å bli med på fotball, eller stå alene og se på, sa Hansen. — Det er bedre med 1 prosent av stemmene enn å ikke ha stemmerett i det hele tatt!
Arbeiderpartiet mener videre at klimaproblemene, terrortrusselen og miljøutfordringene krever samarbeid mellom nasjonene. Som Europas rikeste land er Norge nødt til å ta ansvar for utviklingen av det europeiske kontinentet. Vi er dessuten for godt integrert i EU-samarbeidet og nyter for mange goder til at vi kan fortsette å være gratispassasjerer.
Mer makt til de store
I saken om EU er det sterke meninger i sving, og torsdag sa mange seg uenige i argumentene til Høyre og Arbeiderpartiet.
— Utviklingen i EU går mot økt sentralisering der de store medlemslandene øker sin makt på bekostning av de mindre. Grunnen til at det har vært så liten interesse for en debatt er at nei-siden har hatt et klart flertall på meningsmålingene de siste fem årene, sa Mona Høvset fra Kristelig Folkeparti.
— EU er ikke svaret på Norges problemer. Det er en fordel med tanke på Norges olje- og fiskeindustri at vi ikke er medlem. Fremskrittspartiet ser heller at EØS-avtalen endres for bedre å ivareta norske interesser, sa Morten Høglund, utenrikspolitisk talsmann i Frp.
Han la for øvrig til at EU som konstruksjon er en god ting med tanke på Europas tidligere krigshistorie.
— EU burde blitt tildelt fredsprisen! Men Europa blir ikke nødvendigvis mer fredelig om Norge innlemmes i unionen.
— EU er ingen interessant politisk kraft i verden
Steinulf Tungesvik mente det er unødvendig med en ny EU-debatt, og at det er udemokratisk å ta opp igjen spørsmålet når folket har sagt nei.
— Men det er jo seksten år siden?
— Ja, men det har ikke skjedd noe spennende siden den gang. EU er ingen interessant politisk kraft i verden, sa Tungesvik til Brostein etter debatten.
Til tross for at torsdagens debatten sporet av, var det i hovedsak enighet om at Norge ikke er klar for en ny debatt om medlemskap per dags dato.
— Man må skape en forståelse for hvordan EU påvirker norsk politikk. Problemet i dag er at diskusjonen har liten klangbunn blant det norske folk. Vi må bidra til å opplyse folket om hvilken sammenheng EU og Norge har. Først da blir det aktuelt med en reell debatt, avsluttet Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen.
Artikkelen ble først publisert i nettavisen Brostein.