En av dagens viktigste nyhetssaker er Dagens Næringslivs hovedoppslag på forsiden av papirutgaven om at to kraftselskaper i fjor ga til sammen 700.000 kroner til Senterpartiet.
Opplysningen finnes på siden partifinansiering.no, en oversikt over de politiske partienes inntekter som publiseres årlig av Fornyingsdepartementet og SSB. 2009-utgaven er nettopp lagt ut, så her har avisen vært tidlig ute.
Men det er langt mer informasjon å hente ut fra dette datasettet. Det inneholder den komplette oversikten over de politiske partienes inntekter — lotteriinntekter, statlig støtte, donasjoner fra arbeidslivsorganisasjoner, privatpersoner og bedrifter, med mer. Dessuten er dataene brutt ned på fylkes- og kommunenivå. Dataene er tilgjengelig i ferdiglagde tabeller på partifinansiering.no, men kan også lastes ned som regneark i Excel-format:
- Last ned dataene fra partifinansiering.no (xls, 1,4 MB).
Regnearket inneholder ikke koblingen til navn på virksomheter og personer som har gitt gaver til partiene. Dette må man hente ut fra tabellene på nettsidene. Et godt tips er å se på oppføringen for det enkelte partis hovedorganisasjon. Sjekk Senterpartiet. Givere av gaver på over 30.000 kroner identifiseres med navn.
Å ha dataene i regneark-format gir naturligvis mulighet til å sortere dem slik man selv ønsker. Hvis vi holder oss til “bidrag fra kommersielle foretak”, viser oversikten at Fremskrittspartiet (hovedorganisasjonen) var den største enkeltmottakeren i 2009 med totalt kr. 5.045.179. Det største enkeltbidraget til Frp var 2 millioner kroner fra Stein Erik Hagens selskap Canica.
Her skal en imidlertid være klar over at i regnearket er ikke inntekter til partiets hovedorganisasjon og lokalpartiene summert (det finner man på nettstedet under det enkelte parti under “Aggregerte inntekter for hele landet” — se for eksempel Høyre).
Presentasjonen av dataene kan altså bli bedre, og siden FAD/SSB har gjort datasettet tilgjengelig for nedlasting, er det bare å sette i gang med å ordne og visualisere dataene på nye måter. Sammenstilling av dataene med andre datakilder skulle også by på interessante muligheter.
Merk at data om partifinansiering fra hvert år tilbake til 2005 er tilgjengelig. Analyse av utviklingen over tid burde også kunne bringe fram interessante mønstre.
- Vi har gjort informasjon om datasettet tilgjengelig via datakildeportalen no.ckan.net. Alle kan også bidra til denne oversikten ved å legge ut informasjon om andre datakilder der.