Fakta først vil bli oppdatert hyppigere nå framover. Og bra er det, for det skjer såpass mye innenfor vårt felt at pauser fort medfører en betenkelig opphopning av nyheter. Altså bretter vi opp ermene og rydder litt i den siste tidens notater:
- Trafikkulykker på kartet — nå nasjonalt og komplett: Bergens Tidende imponerte i høst med en visualisering av trafikkulykker på Vestlandet. Første versjon fokuserte på de unge trafikkofrene. I versjon 2 er ulykker fra hele landet i perioden 2000–2010 tatt med. Brukeren kan filtrere på mange variabler. Et svært nyttig verktøy, ikke minst for å identifisere og gjøre noe med særlig farlige ulykkespunkter. BT har også eksemplarisk lagd god journalistikk ut av dataene. Datasettet over ulykker settes sammen av Vegdirektoratet, politiet og SSB i fellesskap. BT lar deg publisere utsnitt (embedde) kartet på ditt eget nettsted, men deler ikke selve datasettet. Under har vi trukket ut sykkelulykker i tidsrommet 14–20 på fredager, i perioden 2000–2010
- “Eldremilliard” — med datadeling!: TV 2 har kartlagt hvordan landets kommuner planlegger å bruke de ekstra midlene på til sammen en milliard kroner som regjeringen bevilget i høst. I tillegg til den etter hvert obligatoriske kart-visualiseringen, har TV 2 delt selve datagrunnlaget med alle som har interesse. Dette applauderer vi her på bloggen, og håper TV 2 danner skole.
- Vokt pressens voktere: Avgjørelsene i medienes selvjustisorgan Pressens faglige utvalg har vært tilgjengelige en stund, men nå har de blitt lettere å finne fram i. Den nye tjenesten er både søke- og analyseverktøy, skriver utvikler Anders Brenna. Blant tingene man nå lett finner ut, er hvilken paragraf i Vær varsom-plakaten mediene oftest synder mot (det er 4.14 — “adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger”). Plusspoeng: Data fra PFU-basen kan lastes ned i csv-format.
- En hackfest i London: Guardian, stadig i teten i utvikling av datajournalistikk, brakte nylig sammen journalister og utviklere til en hack-helg i London. Kolleger i Edda Media var så lure og heldige at de tok turen, og forteller på sin Sandkasse-blogg om inspirerende opplevelser. Dette skriver de om vinnerprosjektet:
Prosjektet som hevet flest øyebryn under presentasjonen søndag ettermiddag, var publiseringsløsningen Articlr. Utviklerteamet som stod bak prosjektet hadde altså laget et nytt publiseringssystem i løpet av helgen. Det unike med dette prosjektet er at du kan skrive en artikkel, og systemet identifiserer innholdet. I en boks på venstre siden av publiseringssystemet dukker det automatisk opp tweets, bilder fra Flickr og feeds fra andre aktører som du kan dra inn hvor du vil i artikkelen. På en enkel måte kan du smelte sammen avisens artikkel med aggregert innhold fra sosiale nettsteder.
Denne hack-sammenkomsten var vinklet mot å lage nye verktøy, og listen over hva som ble utrettet er lang og egnet til å imponere. Hackday-formatet beviser igjen sin nytteverdi.
OPPDATERING: Jeg har lagt inn referanse til og beskrivelse av omtalte datasett i datakilder.no. Her finner du eldremilliarden, og her er PFU-analyse. OBS: Alle kan legge inn datakilder på dette nettstedet.
Disse to datakildene er for øvrig fine eksempler på at det ikke bare er offentlig sektors data som er aktuelt for viderebruk av data i nye sammenhenger.
Se ellers John Einar Sandvands omtale av BTs trafikkprosjekt.
[…] This post was mentioned on Twitter by Olav A. Øvrebø and Havard, Vox Publica. Vox Publica said: Fakta først: Trafikkdød, “eldremilliard”, etikksøk, utviklerfest http://bit.ly/fskSr1 […]