Elisabeth Ivarsflaten ønsker velkommen til utleveringen av datasettet fra første runde av Medborgerpanelet. Ideas 2 Evidence (I2E) har stått for gjennomføringen av undersøkelsen, og har laget kodeboken og datasettet.
Foreløpig er det koordinatorene fra forskningsgruppene som har fått data tilgjengelig, og de vil gjøre en kvalitetssjekk. Datasettet vil om kort tid bli gjort tilgjengelig for flere, via Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD). Alle forskere vil da få tilgang til datasettet med en rekke spørsmål og bakgrunnsspørsmål om et representativt utvalg på 5000 innbyggere i Norge.
Rekruttering av deltakere
Ivarsflaten gir ordet til Asle Høgestøl fra I2E. Han legger ut om prosedyren rundt rekrutteringen av deltakere til panelet. Han forteller at deres konservative estimat lå på rundt 3500 respondenter når man inviterte 25 000 personer. Internasjonal litteratur viser at responsraten i gjennomsnitt ligger på omkring 14 prosent. De fikk om lag 5000 svar, altså betydelig over det forventede konservative estimatet.
Rekrutteringsfasen skjedde i to steg. Først fikk de som var trukket ut tilsendt et brev. Deretter fikk de som ikke hadde svart i løpet av to uker et påminnelseskort. I første runde hadde 2700 svart. Etter purringen svarte ytterligere 2000 personer. I tillegg til disse var det noen hundre personer som svarte på deler av undersøkelsen, men som ikke fullførte.
Ivarsflaten fortalte at Medborgerpanelet gikk bredt ut i medier og fikk nasjonal oppmerksomhet om lanseringen av undersøkelsen.
Ifølge Høgestøl hadde så godt som alle (97 prosent) oppgitt epostadressen sin, slik at de ville kunne bli kontaktet igjen for neste runde. Dette er vesentlig høyere enn forventet.
Jostein Ryssevik fra I2E supplerer at de er godt fornøyd med svarprosenten, og også med kostnadene knyttet til rekrutteringen av deltakere.
Øivind Skjervheim fra I2E orienterer om at den mest typiske tidsbruken for undersøkelsen var oppunder 25 minutter. Gjennomsnittlig svartid var noe høyere, men dette målet er noe skevt, da respondentene har anledning til å forlate datamaskinen og ta opp igjen undersøkelsen seinere på dagen.
Representativitet
På generelt grunnlag er representativiteten god. Likevel er mønstrene lik det man finner også i andre undersøkelser. Det vil si at personer med høy utdannelse er overrepresentert, at yngre menn og eldre kvinner er underrepresentert.
Datasettet har blitt vektet på bakgrunn av geografi, utdanning, alder og kjønn. Som kvalitetsmål på vektingen har de sjekket svarene opp mot oppgitte partipreferanser. Det viser seg at det vektede datasettet i større grad samsvarer med det faktiske valgresultatet enn det uvektede datasettet gjør. Det tar de som indikasjon på at vektingen har gjort undersøkelsen mer representativ.
Kjersti Fløttum spør om spørsmål med åpne svar. — Disse er ikke med i datasettet. Hvem kan få tilgang? Øivind Skjervheim og Jostein Ryssevik svarer at disse spørsmålene er holdt tilbake av hensyn til avidentifisering av data. Variablene må kodes manuelt før de kan gjøres tilgjengelig. NSD vil til enhver tid ha den nyeste oppdaterte versjonen tilgjengelig.
Ivarsflaten forteller at det til tredje runde vil rekrutteres et suppleringsutvalg. For andre runde vil det være de samme respondentene som i første runde. — Takk til Ideas 2 Evidence for vel utført arbeid!