I vårt innlegg i DN 6. januar uttrykte vi først, på vegne av den frie offentlige meningsutveksling, glede over at Mauseth-saken kan bidra til å tydeliggjøre sitatrettens rekkevidde. Dette vil ikke NRKs juridiske direktør Olav A. Nyhus være med på.
For NRK er sitatretten allerede entydig: Gjeldende rett er ifølge ham nemlig slik NRK praktiserer regelen i dag. Dette er selvsagt en rimelig posisjon å innta som aktør i en pågående rettssak, men ikke i en upartisk analyse av en juridisk regel som både er uklar, omstridt og med svak rettslig standard i Norge.
Nyhus opplyser om at NRK skiller mellom “eksterne profesjonelle aktører”, som anses som kommersielle, og ikke-kommersielle aktørers gjenbruk. For førstnevnte tar NRK “markedsmessige priser” for lisensiering av klipp. Hva slags marked er dette? NRK opererer ikke i et fritt marked for arkivklipp, men er monopolist. Derfor setter de, som Nyhus skriver, prisene som de vil. Og er det ikke slik, som både TV 2 og våre informanter i dokumentarfilmbransjen har hevdet, at NRK er prisledende på arkivklipp i Norge?
Videre antyder Nyhus at vi argumenterer for å gi dokumentarfilmskapere en utvidet adgang til NRKs arkiver utover sitatretten. Det gjør vi selvsagt ikke. Vårt poeng er at deres adgang bør være i tråd med det Borgarting lagmannsrett framhever som sitatrettens hovedbegrunnelse; hensynet til den frie offentlige meningsutveksling. Dette prinsippet må vel gjelde uavhengig av om aktøren er kommersiell eller ikke?
Artikkelen ble først publisert i Dagens Næringsliv 13. januar 2010.