Valmyndigheten har lagt ut det foreløpige valgresultatet til fri nedlasting for alle på val.se.
Nyhetene har de siste par dagene naturlig nok vært preget av søndagens valg i Sverige. Det “vil bli endringer i det svenske politiske landskapet” (VG), “flere tusen protesterer mot Sverigedemokraterna” (NRK), Mona “Sahlin nekter å gå av” (Dagbladet) og “svenskekronen og Stockholmsbørsen styrker seg etter søndagens valg” (NA24).
Svenske medier har selvsagt laget fine løsninger med disse dataene, se f.eks. Aftonbladet og SVT. Norske medier har ikke benyttet disse dataene slik de gjør med valg her hjemme, men som eksempler kan du ta en titt på Morten Skoglys gjennomgang av ulike løsninger for visualiseringer av valgdata i norske nettaviser fra valget i 2009. Mulighetene med disse dataene er ganske godt utforsket, men i liten grad av mennesker utenfor etablerte medier. Med en delingskultur som valgmyndighetene i Sverige legger opp til er det opp til oss å komme opp med den beste ideen.
Rådata åpner for gjenbruk
Gode visualiseringer og analyser er metoder for å forstå og formidle kunnskap. Det krever også et godt datagrunnlag. Når vi kun får aggregerte tall, så er store deler av analysen allerede gjort, og detaljene i dataene forsvinner. Rådata er ubehandlede data, som fordrer innsikt og kunnskap for å produsere meningsfulle tolkninger, det er også dette som må til for å kunne gå analysene og visualiseringene etter i sømmene.
Å dele data som rådata er åpent og seriøst. Det fordrer tillit til at de som skal benytte dataene tar seg den tid som kreves for å forstå dataene. Det muliggjør også ny bruk ut over eksisterende tankesett. Rådata er den type data som det ligger størst potensial i med tanke på gjenbruk.
Formater: Valgvaken er over, men stemme-dataene er like spennende som valgnatten
De svenske valg-dataene deles i åpne formater som XML og SKV (semikolonseparerte verdier). Dette betyr at dataene kan behandles fritt etter nedlasting, og ikke er begrenset til enkelte typer programvare. De er også godt tilpasset maskinell behandling, som er svært viktig for de som skal skape merverdi, nye produkter og innsikt av disse dataene. Geografiske data (beskrivelse av kommunegrenser og grenser for valgkretser) deles som shape-filer, som GIS-interesserte vil finne nyttige.
Dataene deles også som excel-filer, som gjør dem enkle å åpne på en rask og kjent måte.
Under søndagens valgvaker på TV og web kom dataene litt etter litt som de ble offentliggjort. Slik er det også i Norge, og vi kan se kommune for kommune (valgdistrikt i Sverige) samles opp mot et helhetlig resultat. Dette gir oss oppdaterte data, bit for bit. Bra for direkte TV-sendinger. Valg-dataene som i dag ligger til nedlasting er (formodentlig) de samme dataene, men akkumulert opp for alle del-enheter. Til dette formål har valgmyndighetene i Sverige gjort en forbilledlig jobb, og delt på en måte som godt kan sette standarden.
Her kan du selv laste ned dataene.
- Vi har også registrert datasettet på datakildeportalen no.ckan.net. Der er det åpent for alle til å legge ut informasjon om datakilder.
[…] This post was mentioned on Twitter by Anders Brenna, Cantara and Vox Publica, Offentlige data. Offentlige data said: Valgresultatet i Sverige — som rådata: Hver stemme teller — og du kan telle dem selv. Svenske myndigheter har gjo… http://bit.ly/bC7CxG […]