I februar startet forfatteren Walid al-Kubaisi bloggen OpplysteMuslimer.no, der både muslimer og ikke-muslimer inviteres til å skrive. I startfasen er debatten om hijab blant temaene som har vært tatt opp.
Al-Kubaisi mener debattene om og dekningen av islam og muslimer i den norske offentligheten er dominert av representanter for organiserte islamister og religiøse. Siden sekulære og “opplyste” muslimer ikke er organiserte, er de i langt mindre grad representert i offentligheten, lyder resonnementet. OpplysteMuslimer.no skal være en motvekt og vise at “muslimer ikke er én pakke”, som al-Kubaisi formulerer det. Al-Kubaisi, som i høst skapte debatt med en tv-dokumentar om de egyptiske Muslimbrødrene, lover at OpplysteMuslimer.no skal være et forum der en kan snakke åpent om tabubelagte emner. Nettstedet var et av prosjektene som ble tildelt støtte under Fritt Ords blogg-utlysning i fjor.
Vox Publica har intervjuet al-Kubaisi via e‑post om hans nye prosjekt.
Vox Publica: Hvorfor har du tatt initiativ til denne bloggen?
Al-Kubaisi: “Bloggen er et ståsted for muslimer som skiller seg fra dem som er representert offentlig. Her kan vi diskutere emner som betraktes som tabu i offentlig media. Media er stappfull med tabuemner. De vil skape et bilde av oss som religiøse vesener som ikke kan frigjøre oss fra tradisjonelle doktriner. Det vil si at vi er religiøse vesener som ikke kan sammenliknes med nordmenn. Vi søker trygghet i fellesskapet. Nordmenn finner trygghet i individuell identitet.
Dette er en holdning som skaper mental segregering. I det muslimske miljøet fins utrolig mange stemmer som setter pris på livet i Norge og deler med nordmenn den demokratiske tilbudspakke, jeg mener verdipakken: demokratiet, religionsfrihet, ytringsfriheten og menneskerettigheter. Disse har ikke samlingssted for sine tanker og meninger. Bloggen opplystemuslimer.no er samlingssted for disse tanker og meninger.”
Hvem står bak?
“Bloggen er et prosjekt som jeg lenge har tenkt på. Jeg søkte støtte fra Fritt Ord, og samlet skribenter og andre engasjerte personer. Det er mange som støtter meg og som er begeistret for bloggen, både av nordmenn og innvandrere. Jeg er redaktør, og min jobb er å sortere, publisere, legge innleggene på nettet og invitere folk til å skrive.”
Hva må en gjøre for å kunne skrive for Opplyste Muslimer?
“Å skrive for oss, er veldig lett. Innlegget kan sendes med foto. Om emnet er interessant og relevant, publiseres det. Nordmenn kan engasjere seg med emner som hijab, islam, rasisme og integrering. Vi har også sans for refuserte artikler som bryter med tabuer. Dette er en blogg både for nordmenn og innvandrere. Alle kan kommentere. Alle kan skrive innlegg.”
På bloggen er det publisert et manifest for organisasjonen Muslimer mot islamisme. Kan du si litt om hvem som er med her?
“Det begynte for noen år siden; Islamistene og religiøse folk er organisert. Sekulære og opplyste muslimer er ikke organisert, rett og slett fordi de ikke har noe behov for å organisere seg for å kjempe for religiøse interesser. De er medlemmer av norske organisasjoner og identifiserer seg ikke religiøst, men som individer.
Jeg og mange andre har tenkt på denne situasjonen, og bestemte oss for å skape en politisk ramme i form av et manifest som maner til organisering av muslimene som er imot islamistene. Vi jobber med saken og vil i løpet av kort tid erklære organisasjonen offentlig.”
Hvorfor er en blogg som Opplyste Muslimer nødvendig?
“Det er viktig å skape skille mellom en muslim og en islamist. Dette gjelder mennesker som er muslimer ut av geografisk tilhørighet eller kulturell identitet, så vel som muslimfødte ateister eller opplyste muslimer som mener at islam i den muslimske verden ikke kan overføres automatisk.
De religiøse stemmer er i Norge blitt representanter for hele det muslimske miljøet. Abid Raja snakker om religion. Usman Rana har en klar fanatisk stemme basert på islamistisk diskurs som fører til selvvalgt segregering. Staten, som trenger å fylle innvandrernes ståsted, fant en religiøs organisert representasjon. Det er en stor del av innvandrermiljø som er opplyste og sekulære, og som ikke ønsker å bli betraktet som en del av den religiøse gruppen. Derfor tenkte vi å skape en ramme hvor de kan ha sin egen individuelle identitet og samtidig samarbeide med andre for å bekjempe denne situasjonen. Dette er altså en blogg som presenterer andre stemmer for offentligheten. Bloggen ble fra de første artikler møtt av nordmenn som et kjærkomment bidrag. Dette er en blogg som bekjemper fordommer ved å vise at muslimer ikke er én pakke, ikke alle er fanatikere, og i likhet med nordmenn har de et avslappet forhold til religion, tror på integrering og er åpne for de gode verdier samfunnet serverer dem.”
Hva slags type innhold vil man finne på bloggen?
“Det som er aktuelt og relevant av kultur, religion, islam, integrering. Vi kan ta opp samme emner som i offentlige media, men synet og innholdet er friere enn det som fremmes mellom tabugrenser. Vi sprenger grenser for ytringsfrihet, unntatt de etiske regler som kolliderer med norsk lov.”
Hvorfor tror du blogg er et medium som kan bære budskapet til Opplyste Muslimer?
“Det er en blogg uten abonnement som er tilgjengelig for alle, og i tillegg kan man kommentere og svare og delta i dialogen.”
For to år siden fikk vi i Vox Publica utført en undersøkelse blant norske redaktører om bl.a. ytringsfrihet. Der sa 77 prosent av redaktørene at det var blitt vanskeligere å ytre seg kritisk om religion etter Muhammed-karikaturene. Er det etter din mening blitt vanskeligere eller lettere å nå fram med religionskritikk i mediene i de siste par årene?
“Religionskritikk reddet Europa fra middelalderens religionsmakt og er en europeisk tradisjon som har vært med på å redde mennesket fra fortiden. Dette er knyttet til ytringsfrihet. Etter karikaturtegningene har norske redaktører blitt skremt. Man kan snakke om ubegrunnet frykt noen ganger, eller frykt basert på fordommer. Denne overdrevne skremsel har skadet utviklingen av den muslimske minoritet og integreringen.
Reaksjonene på karikaturtegningene var en politisk handling, ikke religiøs reaksjon. Men dessverre har vi opplevd en begrenset ytringsfrihet. Dette er et uttrykk for offentlige fordommer mot oss muslimer. En feig reaksjon. Jeg er klar over situasjonen. Det ble også kjørt kampanjer mot religionskritikk som sammenliknet det med islamfobi, religiøst hat eller rasisme, og krenkelse av religiøse følelser. Kampanjen er blitt kjørt internasjonalt. FNs menneskerettighetsråd har med sitt vedtak 21. mars satt en endelig stopper for de langvarige forsøkene på å få rådet til å hindre religionskritiske ytringer. Men hvorvidt påvirker dette norske redaktører, når de ser islamismen på fremmarsj i Europa, i Nord-Afrika og i Midtøsten? Nordmenn er sin egen rase. Jeg vil tro at det er svært vanskelig å endre holdninger hos nordmenn på kort sikt.
Men vår blogg opplystemuslimer.no er ikke påvirket av offentlighet. Vi kjører en målrettet kamp mot alle hindringer av ytringsfrihet og religionskritikk som religionsfrihet og menneskerettigheter.”