Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Her finner du alle nyhetssakene fra de siste sju dagene.
Artister jubler – nye opphavsrettsregler vedtatt
Etter avstemning i EU-parlamentet i dag er de omstridte opphavsrettsreglene for EU vedtatt. Reglene ville gjøre det langt vanskeligere for aktører som YouTube, Google News og Facebook å publisere materiale som andre har rettigheter til. Spesielt YouTube har fått mye kritikk for at brukerne kan laste opp innhold uten å betale de som eier rettighetene, mens inntekter fra visningene går til YouTube. Motstanderne av de nye reglene mener dette betyr slutten på ytringsfrihet på Internett. Reglene vil i hovedsak også gjelde i Norge.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV
LES MER HOS NRK (12/09/2018)
Schibsteds tre sørlandsaviser får felles redaktør
De tre lokalavisene Lindesnes, Lister og Søgne og Songdalen Budstikke får én felles redaktør. Hver avis beholder en lokal redaktør, til tross for felles toppleder. Som følge av den nye strategien, går redaktør i Lister, Sveinung W. Jensen, av med umiddelbar virkning. Schibsted har tidligere innført en lignende modell for lokalaviser på Vestlandet.
LES MER HOS MEDIER24 (12/09/2018)
Cappelen Damm og Gyldendal anker kartelldom
Forlagsgruppene Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug fikk alle bot for ulovlig samarbeid om boikott av distributøren Interpress. Senere ble bøtene senket betraktelig da forlagene gikk til sak mot Konkurransetilsynet. Nå har Cappelen Damm og Gyldendal bestemt seg for å anke videre for å få opphevet Konkurransetilsynets vedtak helt og fullt. Aschehoug anker ikke.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (11/09/2018)
Googles norske taleassistent er lansert
Googles norske taleassistent er nå lansert, og flere norske mediehus er med fra start. VG og NRK er blant selskapene som har egne roboter innbakt i Googles taleassistent. Dermed kan man velge å spille av NRKs podkaster eller å få VGs nyheter opplest via smarthøyttaleren, noe som innebærer et steg over i radiofeltet. Finn Myrstad i Forbrukerrådet er bekymret for personvernet (DN+), og peker på at folk kan måtte gi fra seg mer intim informasjon enn de skulle ønske.
LES MER HOS KAMPANJE (11/09/2018)
EU straks i mål med krav til strømmetjenestene
De europeiske utgavene av strømmetjenester som Netflix og Amazon må ha minst 30 prosent lokalt innhold, og medlemslandene kan velge å øke kravene til 40 prosent. Dette blir gjeldende når EU vedtar det nye direktivet i desember. Medlemslandene får også innføre lokale skatter på strømmetjenestene som går til finansiering av nye produksjoner. Kun formaliteter gjenstår før de nye reglene er på plass. Ifølge prognoser fra Digital TV Research kommer inntektene fra strømmetjenester i Vest-Europa til å nærme seg 23 milliarder dollar, mer enn en dobling fra 2017.
LES MER HOS VARIETY (10/09/2018)
SVT får massiv kritikk etter valgdebatt
SVT har fått massiv kritikk etter at kringkasteren tok avstand fra uttalelser lederen for Sverigedemokraterna (SD) kom med i en partilederdebatt på SVT. Uttalelsen handlet om at innvandrere ikke er svenske og ikke passer inn i Sverige. Bakgrunnen for SVTs handlemåte er at selskapet ble felt av Granskningsnämden for radio og TV i en lignende situasjon i 2017, fordi det ikke tok avstand fra en uttalelse fra en annen SD-politiker. NRK-sjef Tor Gjermund Eriksen er sikker på at noe lignende ikke kunne skjedd i Norge.
LES MER HOS NRK
LES OM SVENSK MEDIEREGULERING HOS JOURNALISTEN
LES NRK-SJEFEN UTTALELSE HOS KAMPANJE (10/09/2018)
Toppsjefen i CBS går av etter anklager om seksuelle overgrep
Leslie Moonves, øverste sjef i det amerikanske kringkastingsselskapet CBS, går av etter anklager om seksuelle overgrep mot flere kvinner. Moonves etterforskes nå av CBS. Det er Ronan Farrow, journalisten som skrev artiklene om Harvey Weinstein, som står bak avsløringene om Moonves.
LES MER HOS KAMPANJE (10/09/2018)
TV 2‑avtale rett rundt hjørnet
Kulturdepartementet tar sikte på å inngå allmennkringkasteravtale med TV 2 innen oktober, melder departementet. Avtalen ble utlyst i juni 2017, og TV 2 var eneste søker. Gjennom avtalen skal TV 2 få kompensasjon for ekstrautgifter til nyhetsproduksjon og lokalisering utenfor Oslo, men det har vært uenighet om hva som kan tas med på utgifts- og inntektssiden i regnestykket. Uenigheten går blant annet på hvilke TV-seere som skal regnes inn, siden enkelte aldersgrupper er mer attraktive for annonsørene enn andre.
LES OM AVTALEN I DN HER
LES MER OM REGNESTYKKET HER (07/09/2018)
Lokal lytterbonanza etter FM-slukking
Lokalradioen Radio Tromsø har opplevd stor lyttervekst etter slukkingen av det riksdekkende FM-nettet. Radioen sender både på FM og DAB, men har nettopp forsterket FM-senderne sine slik at de når enda flere på «gamlemåten». I en undersøkelse avisa Nodlys har fått gjennomført, svarer 40 prosent at de lytter mer enn før på Radio Tromsø etter slukkingen av FM-nettet. Radio Tromsø eies av Johnsen Gruppen, som har stått bak flere lokalradioer i Nord-Norge i en årrekke.
LES MER HOS JOURNALISTEN (07/09/2018)
Falske nyheter florerer i Sverige før valget
Den svenske valgdagen nærmer seg, og stadig flere falske nyheter florerer på nettet. Ifølge forskere fra Oxford Internet Institute er én av tre nyhetsartikler som deles bevisst desinformasjon, og flesteparten av artiklene kommer fra høyreorienterte nettsteder. Det statlige forskningsinstituttet FOI har analysert Twitter-meldinger om det svenske valget, og frykter for russisk innblanding i valgkampen. Forskerne fant 2600 automatiserte Twitter-kontoer, som står bak 60 000 tweets om valget. Enkelte av kontoene ble kontrollert av russiske «trollfabrikken» Internet Research Ageny.
LES MER HOS JOURNALISTEN (07/09/2018)