Fra og med i dag er no.ckan.net åpen for registrering av norske datakilder.
Gjennom et samarbeid med britiske Open Knowledge Foundation har vi fått opprettet en norsk versjon av CKAN. Dette er en programvare spesiallaget for å finne, dele og gjenbruke åpent innhold og data. Det er CKAN som brukes til å registrere datakildene i den britiske regjeringens data.gov.uk (de har kombinert den med publiseringsverktøyet Drupal).
Den som vil viderebruke offentlige data, kommer ikke langt uten kunnskap om hvilke data som faktisk finnes. Det er grunnen til at land som USA og Storbritannia har opprettet sine datakildeportaler. Mange storbyer har gjort det samme.
Det er neppe noen dristig spådom at alle land etter hvert vil opprette slike portaler. I Norge har fornyingsminister Rigmor Aasrud opplyst at arbeidet med en norsk datakildeoversikt er i gang. Den kan ikke komme fort nok.
Som del av Infomedias prosjekt om offentlige data, startet vi i høst på veien mot en datakildeoversikt. Vi gjorde det på enkleste måte, med å registrere datakilder i et offentlig Google-regneark. Og vi fikk god hjelp fra det framvoksende fellesskapet av folk som vil frigi og gjenbruke offentlige data. Med CKAN tar vi et skritt videre — et stort skritt, synes vi.
I skrivende stund er 137 norske datakilder registrert. Vi har fått importert alle datasettene fra Google-regnearket. Det er altså bare å registrere seg, logge inn og sette i gang — med å legge inn nye datakilder og forbedre informasjonen om de allerede eksisterende. Det går for øvrig også an å gjøre endringer uregistrert. Da blir IP-adresse logget, som i Wikipedia.
Dataene som legges inn der kan selvsagt viderebrukes av andre igjen. Det skulle bety at arbeidet som legges ned her for eksempel kan inngå i regjeringens kommende, offisielle datakildeportal.
CKAN er basert på åpen kildekode og kombinerer funksjonene i et register, en liste, en pakkeindeks og en wiki. Les mer om programvaren og konseptet.
Vi er klar over at det henger igjen noen engelske termer her og der i den norske versjonen. Vi samarbeider med CKAN-folkene om å rydde opp i dette. Gi gjerne tilbakemelding her om andre ting du ser som burde fikses.
CKAN inngår i det brede arbeidet for såkalt åpen kunnskap — fri tilgang til datakilder, innhold og andre kunnskapsbærere. Det er viktig at regjeringen i arbeidet med en datakildeoversikt definerer klare lisenser som gjør viderebruk av dataene enklest mulig. Her kan en altså støtte seg på et internasjonalt rammeverk, der definisjonen av åpen kunnskap og Creative Commons-lisenser står sentralt.
[…] This post was mentioned on Twitter by Olav A. Øvrebø, John Erling Blad. John Erling Blad said: RT @oovrebo: Et nytt skritt mot åpne data i Norge: http://bit.ly/asILtr #opendata #altut […]