Fra 2001 til 6. oktober 2006 ble journalist Anna Politkovskaja omtalt 48 ganger i Norges fire største aviser VG, Aftenposten, Dagbladet og Bergens Tidende. 7. oktober i fjor ble hun skutt i Moskva. I året som er gått har de samme avisene skrevet om henne 149 ganger. Slik den tyske redaktøren Joachim Widmann skriver i sin artikkel om dissidenter før og nå: For vestlige medier er Politkovskaja blitt et større navn etter sin død enn i live.
Ettårsdagen for Politkovskajas død ble markert i en rekke byer søndag, i Norge med arrangementer både i Oslo og Bergen. Det er verdt å bruke anledningen til å reflektere over hva vi kunne ha gjort for å beskytte Politkovskaja bedre. Men enda viktigere er det å tenke over hvordan vi skal forholde oss til de gjenlevende dissidentene og uavhengige journalistene både i Russland og andre land der presse- og ytringsfriheten undertrykkes på ulike måter.Raftohuset og Vox Publica ønsker å rette søkelyset på disse utfordringene i en serie artikler her i nettmagasinet. Skribenter både i inn- og utland har vist stor interesse og velvilje, og stiller opp med interessante analyser og rapporter. TV 2 yter et generøst bidrag ved å la oss vise Øystein Bogens nye dokumentar “Makten og frykten”, som omhandler nettopp pressefrihet og mekanismene som hindrer den i dagens Russland.
Ettårsmarkeringen av drapet på den russiske journalisten, Anna Politkovskaja, ble markert ved Raftohuset i Bergen. Foto: Daniel StrietzelAnna Politkovskaja var kjent i Vesten, særlig i journalistkretser og blant menneskerettsaktivister, og hadde mottatt mange priser for sine uredde reportasjer og analyser fra Russlands virkelighet. En av disse er gjengitt her, hentet fra hennes nylig utgitte bok “Mitt russiske testament”. Beretningen om Jevgenij Fomovskijs møte med det russiske militæret er en tekst typisk for Politkovskajas metode og stil.
Prisene hun fikk reddet ikke livet hennes. Slik Joachim Widmann viser i sin artikkel: Til tross for at det trolig er farligere å være dissident i mange land i dag enn under den kalde krigen, maktet ikke offentligheten i vestlige land å gi henne noe i nærheten av den støtten en Andrej Sakharov eller Vaclav Havel kunne regne med. Politkovskaja hadde mange støttespillere blant vestlige journalister, men nyhetsmagasinet Ny Tid var alene om å engasjere henne som fast spaltist i Norge. Ingen av våre største aviser ga henne en rolle som fast skribent.
Debatten framover bør dreie seg om hvordan redaksjoner, organisasjoner og andre aktører kan bidra til å løfte fram og støtte dissidenter i dag. Men debatten må holde høy kvalitet, og ikke forfalle til rituell repetisjon av meninger alle er enige om, men som de færreste føler seg konkret forpliktet av. Her er noen utfordringer som kan rettes mot Politkovskajas kolleger i Norge. Det er imidlertid utfordringer som i like stor grad kan rettes til andre yrkesgrupper:
Med den norske offentlighetens bifall, har organisasjoner som Fritt Ord og Raftostiftelsen rettet oppmerksomheten mot journalister og andre som fortsatt går i Anna Politkovskajas fotspor. Ett eksempel er Natalia Novozhilova, som fikk Fritt Ords og Zeit-Stiftungs pressepris for 2007. I samarbeid med Ny Tid, der hun er fast spaltist, bringer vi her to ferske artikler av Novozhilova. Russlands zombie-søvn er en historie om virkelighetsflukt i dagens Russland. I De ennå levende tar Novozhilova på spørsmål fra oss for seg det hun ser som de fire viktigste hindringene for pressefrihet i Russland.
Et annet eksempel er Lidija Jusupova (Raftoprisen i 2005). Hvilket ansvar har vi for å gi disse modige menneskene hjelp og beskyttelse? Hva kan og bør vi konkret gjøre for dem?
Den norske offentligheten er skjønt enig om pressens avgjørende rolle i et velfungerende demokrati. Hvordan kan vi bidra til at pressen får bedre mulighet til å fylle denne rollen i fremtidens Russland? For å gi gode svar på dette spørsmålet, må vi bli bedre kjent med russisk samfunnsliv, kultur og psykologi. Hvordan kan vi bidra til å utvikle og spre slik kunnskap?
Nyhetsmediene må tørre å bruke ressurser på utenriksdekning generelt og Russland spesielt for å innfri disse fordringene. De må slippe nye røster til, trenge dypere inn russiske forhold, og bli flinkere til å holde andre institusjoner i norsk samfunnsliv ansvarlige — fra Utenriksdepartementet til skolen, universitetene, organisasjons- og næringslivet. Dessuten må man avklare journalistikkens rolle. Journalister må passe seg for politisk engasjement som kompromitterer pressens rolle i demokratiet. Men på den annen side er journalister også borgere. Som andre borgere må journalister ta ansvar for samfunnets fundamentale utfordringer, og ikke nøye seg med å innfri de sosiale og økonomiske betingelsene som styrer deres egen arbeidsplass fra dag til dag.
Dypere kunnskap om Russland og debatt om pressens situasjon der vil samtidig bevisstgjøre oss på verdien av ytrings- og pressefriheten i vårt eget land, og høyne beredskapen når disse grunnleggende rettighetene trues også her. Vi håper denne temadekningen kan være en god begynnelse, og at den inspirerer leserne til å komme med egne innspill og kommentarer. Bruk enten kommentarfeltet til artiklene eller send oss egne artikler (ta i så fall kontakt med redaksjonen).
[…] Thursday, November 8th, 2007 in Menneskerettigheter, Russland Tags: Politkovskaja, Rafto Etter en litt treg start for et år siden, har nettstedet Vox Publica fått litt mer sving på sakene, ikke minst ved å trekke veksler på Raftostiftelsen. I forbindelse med ettårsdagen for drapet på Anna Politkovskaja har de laget et temanummer (eller hva man nå skal kalle det når det dreier seg om et nettsted) om pressefrihet i Russland. I tillegg til et utdrag fra Politkovskajas bok Mitt russiske testament, har man også muligheten til å se en TV-dokumentar laget av TV2-journalisten Øystein Bogen, og lese to artikler (1,2) av den russiske journalisten Natalja Novozjilova som tidligere i år vant Fritt Ords pressepris, samt én artikkel av Joachim Widman, sjefsredaktør i det tyske nyhetsbyrået Deutscher Depeschendienst. […]