Med en 24-timers “virtuell demonstrasjon” mot nettsensur vil Reportere uten grenser (RSF) rette søkelyset mot land som fengsler nettdissidenter og bruker store ressurser på å kontrollere nettbruken. I dag sitter minst 62 dissidenter i fengsel verden over fordi de har brukt ytringsfriheten på nettet, ifølge organisasjonen. Kina er verdens største “nettfengsel”.
Demonstrasjonen som er rettet spesielt mot ni land — Burma, Kina, Nord-Korea, Cuba, Egypt, Eritrea, Tunisia, Turkmenistan og Vietnam er plukket ut — starter kl. 11 vår tid onsdag 12. mars og pågår i et døgn fram til klokken 11 dagen etter. I denne perioden kan nettbrukere velge seg et protestbudskap og delta i en av de virtuelle demonstrasjonene mot de ni landene.
UNESCO trakk seg
FNs organisasjon for utdanning, forskning, kultur og kommunikasjon UNESCO var på forhånd annonsert som kampanjens beskytter. Men kvelden før aksjonen begynte trakk UNESCO tilbake sin støtte. Beslutningen ble tatt etter press fra regjeringer i 15 land Reportere uten grenser har utpekt som nettets fiender, hevder RSF selv. Blant de 15 er også Hviterussland, Etiopia, Iran, Saudi-Arabia, Syria, Usbekistan og Zimbabwe. Nye på listen i forhold til i fjor er Zimbabwe og Etiopia.
Reportere uten grenser legger samtidig fram en ny versjon av sin håndbok for bloggere og nettdissidenter. Her får man blant annet tips om hvordan å utmanøvrere nettsensorene.
Nettsensur tema i Vox Publica
Nettet har lagt til rette for en global offentlighet. Det passer dårlig for regimer som ikke vil slippe løs fri nyhetsformidling og debatt. Vox Publica forsøker å følge og analysere både de positive og negative sidene ved den internasjonale nett-utviklingen. Dette har vi gjort i blant annet disse sammenhengene:
- Raftobloggen skrevet av medarbeidere på Raftohuset i Bergen tar opp spørsmål om nettsensur med jevne mellomrom. Særlig følges situasjonen i Kina og Burma tett på Raftobloggen.
- Artikkelen Ytring.cn tar for seg det kinesiske apparatet for nettsensur og ‑kontroll.
- Den egyptiske bloggeren Abdul Kareem Suleiman Amer er en av nettdissidentene som må sone for å ha brukt ytringsfriheten.
- Svensk-eritreiske Dawit Isaak sitter fortsatt fengslet i Eritrea, et av landene kampanjen retter seg mot.
- Det fremvoksende fellesskapet av bloggere i Latin-Amerika ble viet en egen artikkel.
- Potensialet for en felleseuropeisk offentlighet ble analysert i saken Let’s Talk European.
- Ikke minst følger vi med på det som skrives om nettsensur i medier og blogger gjennom tjenesten Aktuelle lenker. Se blant annet emneordene sensur, Kina og internett.
[…] GCI Communique blogg og Voc Publica. Tags: a state of mind, aksjonisme, crossing the line, dresnok, nord-korea, pressefrihet, reportere uten grenser, yttringsfrihet […]