Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Her finner du alle nyhetssakene fra de siste sju dagene.
BBC overtar TV-kanaler
BBC har overtatt TV-selskapet UKTV, som det tidligere har eid sammen med Discovery. UKTV har en rekke lønnsomme, kommersielle kanaler, og BBC vil overta syv av disse, mens Discovery beholder tre. BBC betaler 173 millioner pund for å kjøpe ut Discovery, og det er BBCs kommersielle avdeling, BBC Studios, som er kjøperen. Som en del av betalingen har BBC og Discovery inngått en avtale om levering av BBCs naturprogrammer til Discoverys nye strømmetjeneste, som skal lanseres i 2020. BBC er i pengeknipe fordi britiske myndigheter har bestemt at personer over 75 år ikke skal betale lisens, og BBC selv må dekke tapet.
LES MER HOS GUARDIAN (02/04/2019)
Norsk film nærmest usynlig på Netflix
En undersøkelse utarbeidet ved OsloMet viser at norske filmer er dårlig representert på Netflix og flere av de andre mest utbredte strømmetjenestene. Et testforsøk viste at Netflix’ algoritmer, som i høy grad favoriserer egenprodusert innhold, ikke anbefalte en eneste norsk film. Forfatterne tror det nye EU-direktivet, som krever minst 30 % europeisk innhold på strømmetjenestene, kan bidra til økt synlighet.
LES MER HOS RUSHPRINT (02/04/2019)
Kamp om å lede an i podkastmarkedet
Podkast er et stadig voksende fenomen, og nå tilspisses kampen om å være den ledende aktøren på distribusjonssiden. Både Apple og Google satser på stort på egne podkasttjenester, og Spotify har nylig kjøpt enda en podkastprodusent – Parcast – for over 100 millioner dollar. Særlig for sistnevnte vil det være viktig å eie eget originalt innhold. Både lyttertall og inntekter er spådd å øke stort de neste fire årene.
LES MER HOS THE GUARDIAN (01/04/2019)
Norsk ungdom eksponeres for ulovlig reklame i sosiale medier
Norske tenåringer eksponeres i høy grad for reklame for plastisk kirurgi, pengespill og alkohol i sosiale medier. 80 prosent av 15- og 16-åringer har fått reklame for pengespill, mens halvparten har fått reklame for plastisk kirurgi og kosmetiske inngrep. Denne typen reklame rettet mot barn er ikke lovlig i Norge, og skjer helst gjennom sosiale medier. Det er forskere ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO som står bak undersøkelsen.
LES MER HOS NRK (01/04/2019)
Regjeringens mediemelding er klar
29. mars presenterte kulturministeren den etterlengtede mediemeldingen. NRKs fremtidige finansiering var blant hovedpunktene. Dagens lisensordning avvikles 1. januar 2020, og NRK skal fra da av finansieres over skatteseddelen. Nivået på NRKs inntekter vil bestemmes for fire år om gangen. Det samme vil nivået på den direkte mediestøtten, som blant annet omfatter pressestøtten til avisene. Pressestøtten skal moderniseres og omfordeles, slik at lokalavisene får en større andel, og kvalitet og innovasjon premieres mer enn i dag. Dette vil få konsekvenser for riksdekkende aviser som i dag mottar produksjonstilskudd. Mens Stortinget vil vedta rammene for støtteordningene for fire år om gangen, skal et eget, uavhengig medieråd ha ansvaret for forvaltningen av de ulike støtteordningene, og for fordelingen av den direkte mediestøtten. Medietilsynet skal som før sørge for utbetaling av pressestøtte.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV
LES MER HOS MEDIER24
LES MER HOS JOURNALISTEN
DU FINNER MELDINGEN HER (29/03/2019)
Telenors stenging av kobbernettet har konsekvenser for bredbåndsdekningen
Telenor har meldt at selskapet ikke vil rette feil i kobbernettet etter 1. mai i år. Siden mange bedrifter og privatpersoner har bredbånd via kobbernettet, vil dette kunne få store konsekvenser – spesielt i distriktene, hvor andre alternativer mangler. Nkom ber nå Telenor svare på hvordan de skal ivareta kunder som mister bredbåndtilgang fordi kobbernettet ikke lenger fungerer.
LES MER HOS NKOM (29/03/2019)
Økokrim kan foreta ransaking hos Tidal
Høyesterett har bestemt at Økokrim kan fortsette ransakingen av musikkstrømmetjenesten Tidals kontorer i Norge, i forbindelse med anklager om manipulering av strømmetall. Tidal klaget ransakingen inn for retten, fordi selskapet mener norsk politi ikke har lov til å ransake når dataene befinner seg på servere i utlandet.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (29/03/2019)
NRKs lisensavdeling i Mo i Rana avvikles
NRKs lisensavdeling i Mo i Rana legges ned som følge av at lisensavgiften erstattes. Det får konsekvenser for avdelingens 100 ansatte. Det skal nå jobbes med å opprette 70 nye arbeidsplasser ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Samtidig viser en ny NRK-undersøkelse at færre unge synes lisensen gir valuta for pengene. Kun 54 prosent av unge mellom 15 og 29 år synes de i meget eller ganske stor grad får valuta for lisensen – en nedgang på åtte prosentpoeng fra fjoråret.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (29/03/2019)
Stort opplagsfall for magasinene
Hele ni av landets ti største magasiner opplevde opplagsfall i 2018. Størst nedgang hadde Egmonts Det Nye og Bonniers Stella. Landets største magasin er fremdeles Hjemmet, som opplevde mindre opplagsnedgang enn gjennomsnittet. Se og Hørs tirsdagsutgave er fremdeles landets nest største magasin, men har for første gang havnet under 100 000 i opplag. En fjerdedel av den norske befolkningen (12 år+) leser minst ett magasin på papir daglig, likt som i 2017.
LES MER HOS KAMPANJE
LES MER HOS MBL (28/03/2019)
VG på topp digitalt
28. mars ble opplags- og lesertallene for norske aviser og magasiner lagt frem av Mediebedriftenes landsforening. Dersom man ser på mediehusenes digitale lesertall, er VG klart størst – etterfulgt av NRK og Dagbladet. Målt i opplag er Aftenposten fremdeles landets største avis, etterfulgt av VG og Dagbladet. VG+ hadde den største opplagsveksten i fjoråret. 63 prosent av nordmenn leser minst en avis på digitale enheter daglig, mens andelen for papiravis er på 40 prosent. På grunn av nytt opplagsregelverk fra 2018, er nye opplagstallene ikke direkte sammenlignbare med tidligere opplagstall. Også lesertallene er utarbeidet på en ny måte, og er overhodet ikke sammenlignbare med tidligere år.
LES MER HOS MEDIER24 (28/03/2019)
Skattlegging av tech-selskaper på dagsorden
Stadig flere tar til orde for at store, internasjonale teknologiselskaper som Facebook og Google må skattlegges mer i de landene de henter inntektene sine fra. I store deler av verden stikker disse store selskapene av med annonseinntektene på nett, men betaler minimalt med skatt i det enkelte land. Land som Frankrike og Storbritannia er lei av å vente på internasjonale regler, og har selv innført nye skatteordninger. Den norske skattedirektøren tar denne uken opp spørsmålet i OECDs nettverk for skattedirektører som nå er samlet i Chile. Samtidig har leder for Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, gått ut og oppfordret til nytenking om hvordan store tech-selskaper skal beskattes.
LES MER HOS KAMPANJE
LES MER HOS GUARDIAN (28/03/2019)