Innlegg fra Fritt Ords seminar om Gransking og rettssikkerhet 24.mai 2007 av Elisabeth Swensen, Kommunelege i Seljord og Medisinsk redaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening:
Mitt utgangspunkt er fastlegens og den menige avislesers. Jeg er ikke del av en trendsettende hovedstadselite, kjenner verken Valla eller Yssen, og har ingen egen agenda i forhold til seminarets anliggende. Jeg tar ordet fordi jeg skammer meg på vegne av min profesjon i denne saken og ønsker å bruke anledningen til å bidra til større bevissthet omkring roller og mandat, også for oss leger.
Jeg tar ordet fordi jeg skammer meg på vegne av min profesjon i denne saken
23. januar i år skrev jeg et debattinnlegg til Aftenposten med overskriften “Mobbeofferet Yssen”. Utgangspunktet var et tiltagende ubehag. Det første ubehaget ble vekket allerede i møte med Yssens oppsigelse i VG. Hun skriver: “21. august 2006 ble jeg sykemeldt av min fastlege. Han var av den oppfatning at jeg ikke under noen omstendighet kunne forbli i et arbeidsforhold som var så belastende. Ettersom jeg selv ikke har noe ønske om å forbli sykmeldt, men tvert imot komme meg ut i arbeidslivet så fort som mulig, tar jeg de medisinske vurderingen til etterretning og avslutter et arbeidsforhold som faktisk gjør meg syk.” Yssen definerte seg med dette ut av jobben som leder av LOs internasjonale avdeling som pasient, på et medisinsk grunnlag, med fastlegen i rollen som premissleverandør og vitne.
I dagene som fulgte steg ubehaget ved de gjentatte kravene fra media om innrømmelser, og dernest bedre innrømmelser, fra Valla – som altså av Yssen, fastlegen og en samlet presse var utpekt som sykdomsfremkallende agens. Et grunnspørsmål i all akademisk virksomhet er “Kan det være annerledes?”. I medisinen kalles det differensialdiagnostikk. I denne saken var symptom (tiltagende mangel på mestring), diagnose (mobbeoffer) og årsakssammenheng (Valla) nærmest fastslått a priori, uten undersøkelse.
Det som bringer meg opp på denne talerstolen i dag er Fougnerutvalgets rapport og dens (mis?)bruk av medisinsk ekspertise og terminologi. Yssen har løst sin fastlege delvis fra taushetsplikten, slik at denne kun har fått forklare seg overfor de to sakkyndige psykiaterne. Alle andre – utvalget, offentligheten, partene – er overlatt til de sakkyndiges referat og fortolkning av fastlegens forklaring. Granskingen ble iverksatt i et bestemt klima i opinionen, et klima som også la bestemte føringer for oppnevning av sakkyndige, mandat og metode. Premisset “ble syk av å jobbe i LO” har således fått ligge som en bunnplanke i prosessen uten mulighet til innsyn i forutsetningene for selve diagnosen. I etiske regler for leger står det eksplisitt at en lege som uttaler seg offentlig skal sikre seg hvordan hans eller hennes uttalelser blir brukt. Det er meg en gåte at Yssens fastlege godtok å uttale seg via sakkyndige stråmenn, spesielt i en åpenbart politisk sak som denne.
Som fastlege for 1200 enkeltpersoner og kommunelege i et lite lokalsamfunn med 3000 innbyggere i 26 år, dertil med en del offentlige verv på nasjonalt og internasjonalt nivå, har jeg hatt rikelig anledning til å reflektere over de ulike rollene jeg selv opptrer i som profesjonell. Jeg ser tre legeroller som avtegner seg tydelig i forhold til den aktuelle saken: For det første legen som hjelper og behandler. I forhold til den enkelte pasient er det pasientens subjektive lidelse som gir legens mandat. Hvorvidt pasientens opplevelse av lidelsen er “sann” i betydningen objektivt verifiserbar er uinteressant og irrelevant. Min jobb som lege følger av det hippokratiske imperativ om å hjelpe, trøste, lindre og om mulig behandle – på de premisser pasienten tilbyr. For det andre legen som sakkyndig. I denne rollen gis det regler for habilitet, objektivitet og avgrensing av mandat som er redegjort for av instanser innenfor rettsvesen og i de etiske regler for leger. I Fougnerutvalgets arbeid er svært mange av disse brutt eller i beste fall slurvet med, slik andre også har redegjort for. Den tredje rollen er legen som opinionsdanner. Dette er også en form for sakkyndighet, men på et metaplan, der mediene fungerer som uformelle “oppdragsgivere”.
Hvordan legger leger premisser i offentligheten? Helse, sykdom og behandling er godt stoff i media. Dertil kommer det jeg vil kalle “offerjournalistikken”, en form for individfokusert elendighetsjournalistikk som vegeterer på ulykker, sykdom og miserer der skylden kan legges på noen andre, en utenforliggende instans, aller helst en person. Leger er perfekte for formålet, (og ikke bare på grunn av kombinasjonen av pompøs selvforståelse og klønethet i forhold til offentlighet, men også derfor): Vi tilbyr en vitenskapelig fortolkning av lidelsen (diagnose), vi legitimerer den krenkedes offererstatus (pasient), og det hele er beskyttet av taushetsplikten som både pirrer nysgjerrighet og tilbyr den som har oppnådd pasientstatus amnesti, et gjemmested i forhold til motangrep og kritisk innsyn.
Yssen versus Valla er et eksempel på kamp om definisjonsmakt. Kampen om definisjonsmakten er en kamp om språk. Min bekymring, forsterket etter å ha fulgt denne prosessen, er at leger lar seg bruke eller opptrer som nyttige idioter — hvitvaskere, stråmenn og oversettere — i et spill om troverdighet der konfliktene omhandler helt andre forhold enn de medisinske. Jeg skal avslutte med et retorisk spørsmål som spissformulerer bekymringen: Kunne man tenke seg at hele denne saken hadde fått et annet forløp dersom Ingunn Yssen ikke hadde blitt “syk av LO” men rett og slett forbannet?