Det to dager lange møtet 8–9. april ble arrangert i samarbeid med Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB, og besto av åpne høringer, innlegg fra ulike aktører og utvalgets egne lukkede møter.
Dagens mediestøtte
Dagens mediestøtte ble belyst fra ulike vinkler. Professor ved UiB Helge Østbye tok i sitt innlegg for seg betydningen dagens pressestøtteordning har hatt for den nåværende pressestrukturen i Norge: “I å skape et lokalt geografisk mangfold mener jeg at pressestøtten har lyktes svært godt”, sa han. Østbye pekte imidlertid også på at støtten ikke har vært like effektiv for å fremme et lokalt politisk mangfold, men han mener likevel at støtten er verdt å ta vare på slik den ser ut i dag.
Mediestøtteutvalget hadde også invitert Kulturrådet og NRK til å komme med synspunkter på dagens mediestøtte. Kulturrådet forvalter en tilskuddsordning som gir støtte til tidsskrifter og periodiske publikasjoner, men fremmet i sitt innlegg et forslag om å la Medietilsynet overta deler av denne tildelingen. Bakgrunnen for dette forslaget var at publikasjonene som søker om støtte, og beløpene det søkes om, er svært varierende. Kulturrådets representant hevdet at “forskjellen er så stor på beløpene det søkes om at dette gjør det vanskelig å sammenligne dem”. Kulturrådet mente at en måte å få bukt med dette problemet på var å la Medietilsynet overta fordeling av støtte til for eksempel meningsbærende aviser med mer enn tolv utgaver i året.
NRK pekte på sin side på et behov for å ha mulighet til å ha andre inntektskilder enn kun lisensen. Størrelsen på lisensen og utgiftene NRK har øker ikke i samme takt, og dette gjør det vanskelig for NRK å holde tritt med de kommersielle kringkasterne. NRKs bruk av reklame på nettsidene (som NRK nå har bestemt seg for å avvikle) og sponsorplakater i forbindelse med fjernsynssendinger har i forbindelse med utvalgets arbeid blitt kraftig debattert, selv om det i utgangspunktet ikke ligger i utvalgets mandat å vurdere NRKs rolle.
Rekonstruksjon av journalistikken
Utgangspunktet for mediestøtteutvalgets arbeid er å se på om den statlige mediestøtten i fremtiden kan fordeles mer hensiktsmessig enn den gjør i dag, og hvordan det eventuelt kan gjøres.
Sven Egil Omdal har, som tidligere omtalt her, kommet med forslag om å la deler av den offentlige støtten gå til enkeltjournalister, og han fremmet dette forslaget også for mediestøtteutvalget. I tillegg tok han også for seg nye tanker fra USA, og viste blant annet til Leonard Downie jr. og Michael Schudsons sekstrinnsplan for en “rekonstruering” av journalistikken. Downie jr. og Schudson har blant annet forelått å øke samarbeidet mellom publikum og journalister, og å la universiteter og studenter overta deler av den journalistiske produksjonen (se egen omtale av deres rapport).