FNs Human Development Report for 2010 er ute. Norske mediers dekning er preget av en viss fantasiløshet: Norge er “verdens beste land å bo i” — igjen.
Men utviklingsrapporten er atskillig mer spennende enn dekningen skulle tilsi. FNs utviklingsprogram (UNDP) har gjort en ypperlig jobb med presentasjon og formidling av indikatorer og data (synd at de norske mediene med få unntak ikke lenker til nettstedet). Ikke bare finner brukeren alle lister og indikatorer grundig beskrevet. Du kan også sette sammen din egen utviklingsindeks og gi de ulike indikatorene en annen vekt enn det som ligger til grunn i UNDPs versjon. Dette er et suverent pedagogisk verktøy. Det gir en helt annen, umiddelbar forståelse av hvordan indeksen er skrudd sammen når man selv kan endre de underliggende indikatorene.
UNDP samler data fra svært mange områder til sin rapport, men det er et begrenset utvalg indikatorer for helse, utdanning og inntekt som ligger til grunn for indeksen der Norge topper. Jeg valgte å legge til indikatoren for bærekraftig utvikling, og krysset av for to av datasettene — CO2-utslipp per innbygger og økologiske følger av forbruksmønster. Jeg ga CO2-utslippene størst vekt:
Dette skjøv ikke Norge ned fra topp-plassen, men inkluderingen av miljødata flyttet Tyskland opp fra 10. til 2. plass. USA falt fra 4. til 30. plass! (En svakhet er at det ikke finnes data for alle land i alle datasettene. Ved valg av enkelte indikatorer blir dermed listen for kort til at det gir særlig mening. På min liste var det igjen 117 land).
Men det stopper ikke der. UNDP gir deg også muligheten til å laste opp dine egne datasett, slik at du kan legge til disse, vekte dem mot UNDP-dataene og lage en enda mer tilpasset indeks. Her er det store muligheter for både medier, organisasjoner og aktivister til å lage indekser og rangeringer på områder de er spesielt interessert i.
UNDP gjør mer som varmer datajournalistens hjerte: Dataene kan lastes ned i regnearkformat. De har også et verktøy for å sette sammen datasett som du så kan eksportere (denne tjenesten er nede i skrivende stund).
- Last ned datatabellene fra Human Development Report 2010 (xls)
- Last ned datasett med trender fra Human Development Index 1980–2010 (xls)
- Datasettet er nå registrert på datakildeportalen no.ckan.net. Alle kan bidra til denne oversikten ved å legge ut informasjon om datakilder der.
PS: Guardians Datablog har en god sak om rapporten, der de peker på at UNDP i år har inkludert en alternativ indeks justert for ulikhet.
[…] This post was mentioned on Twitter by Vox Publica, Offentlige data. Offentlige data said: Lag din egen utviklingsindeks: Norge topper FNs utviklingsindeks, men dataene forteller mye mer — og du kan leg… http://bit.ly/c0IP7y […]