Fiskerisektoren er Norges tredje største eksportnæring. Fiskeri og havbruk sysselsetter over 15.000 personer direkte og produserer store verdier ved utnyttelse av en naturressurs. Disse faktaene tilsier at det er stort behov for kritisk journalistikk om sektoren. Fiskeri og havbruk genererer store mengder data som er interessant som kildegrunnlag for journalistikk (her er et utvalg datakilder). Datajournalistikk om fiskeri bør ha stort potensial.
På forespørsel fra Fiskeridirektoratet har jeg gjort en kartlegging av journalisters synspunkter på direktoratets håndtering av sine datakilder i dag. Resultatet er en liten rapport som gjengis i sin helhet her.
***
Journalisters tilbakemeldinger om Fiskeridirektoratets datakilder
En uformell kartlegging i journalistiske miljøer av synspunkter på Fiskeridirektoratets (Fiskeridir) datakilder og hvordan disse tilgjengeliggjøres i dag.
Journalister som arbeider med fiskerispørsmål i fag- og dagspresse er spurt om hva de mener om dagens praksis og bedt om å komme med forslag til forbedringer. Hovedsakelig ble åpne spørsmål stilt, for å fange inn flest mulig ulike tilbakemeldinger.
Samtaler er gjennomført med journalister/redaktører i: Fiskeribladet Fiskaren, Kyst.no, Norsk Fiskerinæring, Intrafish, Sunnmørsposten, Bergens Tidende.
Samtalene har funnet sted i perioden september-november 2010. Istedenfor å sitere fra hver enkelt samtale har jeg funnet det mest hensiktsmessig å sammenfatte svar og innspill, siden disse til dels overlapper.
Utgangspunktet for arbeidet var et ønske fra Fiskeridirektoratet om innspill etaten kan bruke i arbeidet med å gjøre flere datakilder tilgjengelig for viderebruk.
Selv om jeg framhever kritikk og forbedringsønsker, skal det også nevnes at flere av journalistene rapporterer om gode erfaringer med Fiskeridir. De fleste framhever at tilbudet av datakilder og statistikk er kraftig forbedret de siste årene.
I det følgende framheves tre hovedpunkter i tilbakemeldingene. I tillegg refereres kort de øvrige innspillene journalistene kom med. Det hele avrundes med noen betraktninger om det journalistiske potensialet i fiskeridata som står for forfatterens egen regning.
Tre hovedpunkter
1. Raskere oppdatering ønskes
Tilbakemeldingene tyder, ikke overraskende, på at journalistene bruker Fiskeridirs datakilder ulikt, blant annet avhengig av om de jobber i fagpresse/nisjemedier eller i de bredt orienterte mediene. Men en hyppig tilbakemelding på tvers av medietype er et ønske om hurtigere oppdatering av datakilder og statistikk.
Flere nevner at publiseringen av økonomisk statistikk ligger for langt på etterskudd. Det er for sent når lønnsomhetsundersøkelsen for 2009 kommer langt utpå høsten, framholdes det. Den journalistiske verdien hadde vært større hvis disse dataene kom før.
For enkelte typer data kan det være vanskelig å vite hvor oppdaterte de er. Et eksempel som nevnes er eierskifter i oppdrettsnæringen, hvor enkelte mener at Fiskeridirs data er dårlig oppdatert. Informasjon om spesifikke eierskifter eller mønstre i disse kan ha stor nyhetsverdi, så sen oppdatering forringer nytten av disse dataene.
Fangstdata er en annen kilde hvor flere (særlig fra nisjemediene) nevner ønske om hyppigere oppdatering. Mer om denne datakilden i eget punkt.
Rømningsstatistikk for oppdrettsnæringen er det noe uenighet om: Mens noen oppfatter disse dataene som godt oppdatert, mener andre at de ikke er det.
2. Rådata og tilrettelagte data
De som arbeider for frigivelse av offentlig sektors data går som regel inn for at offentlige etater/virksomheter som et første skritt gjør mest mulig av sine rådata tilgjengelig. Deretter kan en vurdere å lage egne publikumsrettede tjenester. Tanken er at eksterne aktører kan viderebruke rådataene til å lage (verdiøkende) tjenester som dekker det samme behovet — og kanskje også behov virksomheten selv ikke har mulighet til å se eller dekke.
Det var ikke så mange av journalistene som tok direkte stilling til dette prinsipielle spørsmålet. De fleste er hovedsakelig involvert i daglig nyhetsarbeid og ikke tjeneste- eller applikasjonsutvikling. Likevel gikk noen tilbakemeldinger nettopp på ønsket om mer “automatisert” tilgang til rådata. Et eksempel kan nevnes spesielt. Fiskeribladet Fiskaren tilbyr på sine nettsider et fangstsøk der brukeren kan “finne hvem som fisker mest av de ulike fiskeslagene”. Tjenesten er basert på data fra Fiskeridirs fartøyregister. Journalisten som oppdaterer tjenesten må gjennom en tidkrevende prosess hvor han ukentlig først lister ut html-tabeller fra Fiskeridirs sider, deretter importerer/konverterer disse til et Excel regneark, bearbeider dataene der, og så oppdaterer fangstsøk-tjenesten. Journalisten hadde vært i kontakt med Fiskeridir for å få til en mer hensiktsmessig ordning, men uten resultat. En løsning som virker åpenbar er at Fiskeridir som et minimum gjør rådataene tilgjengelig i regnearkformat. Enda mer hensiktsmessig — for begge parter — ville det være om Fiskeridir laget et programmeringsgrensesnitt (API) der interesserte brukere kan sette opp automatisk uthenting av data.
Andre hadde ønsker om bedre tilrettelagt søk- og datapresentasjon enn i dag. Et eksempel som gjelder akvakulturregisteret: Hvis en ønsker å kartlegge f.eks. alle konsesjonene og lokalitetene et oppdrettskonsern har, totalt eller i et spesifikt fylke, er det kanskje mulig å få til med dagens register, men det krever en god del eget pirkearbeid. Isteden burde det være mulig å liste ut denne informasjonen fordelt på konsern direkte.
3. Fangstdata: For langsomt, for fragmentert
Denne datatypen er mest interessant for nisjemediene. Fangstdata tilbys i dag både av Fiskeridir og salgslagene der fangsten landes. Et utvalg tilbakemeldinger:
- Kommer for sent: Fiskeridir bør lære av Eksportutvalget for fisk. I begynnelsen av en måned publiserer det alle eksporttall for måneden før (et omfattende materiale). Fiskeridir bør kunne være tilsvarende på hugget med fangst- og landingsdata.
- Ujevne salgslag: Enkelte salgslag, som Råfisklaget, er raskt ute med fangstdata. Men andre er langsommere. Det gjør at man ikke kan basere seg helt på å få dataene fra salgslagene. Dessuten mangler disse ofte historiske tall (eldre data fjernes fra nettstedene). Fragmentert informasjon som følge av salgslag-strukturen er altså et problem.
- Ikke komplett: Dataene for enkelte fiskeslag oppdateres mye senere enn andre. Mulig årsak er at salgslagene har mangelfull rapportering. Sildefisket var ikke oppdatert mellom mars og juni i år, påpekes det. En journalist har opplevd feilmeldinger i fartøyregisteret ved utlisting av NVG-sild. Dessuten kan det være problemer når en båt har flere typer redskap. F.eks. kan data for trål være oppdatert, men ikke not. Det oppfattes som vanskelig å vite hvem man skal henvende seg til for å få rettet slike feil.
Øvrige innspill
Andre datakilder
- Akvakultur-eiere: Fiskeridirs data er ikke ajour på eierskifter og konsesjoner, ifølge en av journalistene. Når han prøver å finne ut hvem som er eier av bestemte anlegg, viser det seg stadig vekk at eierskapet som er oppgitt hos Fiskeridir ikke er det aktuelle.
- Fiskebåt-eiere: I Fiskeridirs register finner man hvem som står som eier av en båt, men bak eieren igjen kan det stå et eierselskap. Det hadde vært ønskelig å få ut informasjon også om eierskapet til dette selskapet (på samme sted). Flere ytrer ønske om mer detaljer om eierskap.
- Akvakultur — biomasse: Ønske om mer detaljerte data om stående biomasse, slik at man kan bryte ned på kommuner og lokaliteter. I hvert fall så detaljert som mulig uten at det går på tvers av konkurransehensyn.
- Historiske data: Journalister er ikke bare opptatt av det dagsaktuelle. Tilrettelagte historiske data kan være veldig nyttige for å sette en sak i perspektiv. Feks. en oversikt over torskekvoter 50 år tilbake i tid. Eller historiske data over biomasse i oppdrettsanlegg.
Andre informasjonsspørsmål
- Postjournal: En journalist etterlyser elektronisk postjournal hos Fiskeridir, og påpeker at svært mange etater nå tilbyr dette.
- J‑meldinger: Ønske om at Fiskeridirs J‑meldinger publiseres i et mer alllment forståelig språk.
- Etat-samarbeid: Flere peker på Mattilsynet som en annen viktig dataeier i sektoren, og mener Fiskeridir kunne samarbeidet med Mattilsynet om tilrettelegging av data og statistikk.
- Kontaktproblemer: Det oppfattes til tider som vanskelig å finne fram til rette person i Fiskeridir hvis man har spørsmål om datakilder. Det er også erfaringer med at folk er svært opptatt og vanskelige å få i tale.
Det journalistiske potensialet i fiskeridata
Ved Institutt for informasjons- og medievitenskap har vi i et par år arbeidet med temaet offentlig sektors data og journalistikk. Blant annet har vi skrevet en rapport; vi blogger fortløpende om temaet; har arrangert seminarer og konferanser; involvert oss i praktisk utviklingsarbeid; og en stipendiat er i gang med et doktorgradsprosjekt.
Som nevnt er de færreste av journalistene vi snakket med involvert i utvikling av nyhetsapplikasjoner (interaktive, databaserte produksjoner på nett). Deres primære interesse for datakilder har klassiske journalistiske motiver — for eksempel å sjekke ideer og tips mot et faktamateriale, eller lete etter mønstre og sammenhenger i datakilder. Likevel peker mange av innspillene deres mot sentrale problemstillinger i arbeidet med å videreutvikle og forbedre journalistikk. Flere av de konkrete innspillene gir, slik vi ser det, verdifulle innsikter i hvilke hindringer som må fjernes før mediene kan komme nærmere å utløse potensialet i den nye datajournalistikken. Vi vil gjerne framheve disse punktene:
- Hurtig publisering: Datakilder, også de som Fiskeridirektoratet forvalter, er av ulik type. Noe krever bearbeiding som gjør at det må gå noe tid fra innsamling til publisering. Likevel peker journalistene på et sentralt punkt: Mange datakilder kan publiseres hurtigere enn det som skjer i dag. Det vil øke både nyhets- og nytteverdien av dataene, særlig i kombinasjon med neste punkt.
- Maskinlesbare formater: Eksemplet med fartøyregisteret demonstrerer fordelene ved publisering i maskinlesbare formater — eller som et minimum redigerbare formater. Den tungvinte arbeidsprosessen journalisten beskriver, med “klipp og lim” av data fra pdf- eller html-dokumenter til redigerbare formater, er typisk for hindringene mange journalister og andre data-gjenbrukere opplever i dag. Men dette er ikke bare et spørsmål om upraktiske rutiner og sløsing med redaksjonelle ressurser. Publisering i pdf og html utsetter også dataeieren for risiko, siden det i bearbeidingen av data fort kan oppstå feil. Publisering i maskinlesbare formater — i beste fall via et programmeringsgrensesnitt (API) der det er relevant — eliminerer denne feilkilden. En annen fordel er at slik publisering burde redusere antall henvendelser om datakildene.
- Et mangfold av behov: Selv vår relativt begrensede uformelle kartlegging fikk fram tilbakemeldinger og ønsker som pekte i forskjellige retninger. Dette peker mot et viktig generelt poeng i arbeidet med frigivelse av offentlig sektors data: Det er aldri mulig å ha full oversikt over alle de potensielle brukernes ideer til gjenbruk av dataene. Brukere har ulik faglig bakgrunn og styres av ulike interesser. Dette er et argument for at dataeiere bør være varsomme med å definere for snevert hvilke datakilder de ønsker å gjøre tilgjengelig. Videre er det et tungt argument for prinsippet om å frigi data i mest mulig “rå” form. Slik publiseringspraksis øker sjansen for å fange inn mest mulig av mangfoldet av ideer og behov ute blant brukerne. Nå bør ikke dette ses som et enten-eller — enten publisering av rådata, eller prioritering av tilrettelagte data. Tilbakemeldinger fra journalistene fikk også fram ønsker om bedre tilrettelagt presentasjon av data (f.eks gjennom flere søkemuligheter, lettere sammensetning av variabler). Dataeiere må her finne en balanse, men å se helt bort fra rådata-publisering innebærer en risiko for å avskjære mange relevante og samfunnsnyttige måter å bruke etatens data på.
[…] This post was mentioned on Twitter by Vox Publica, Offentlige data. Offentlige data said: Bedre datafangst for fiskerijournalister: Slik kan data fra fiskerisektoren komme journalistikken bedre til nytt… http://bit.ly/i2b2IY […]