Kulturrådet og prosjektet Kultur- og naturreise arrangerer i dag og lørdag et hackaton kalt #hack4no. Arrangementet er imponerende godt besøkt — om lag 200 utviklere, datasett-eiere og andre interesserte er til stede i Kulturrådets lokaler i Oslo. Hackatonet skal munne ut i en premieutdeling for beste bidrag basert på minst ett av et utvalg datasett.
Vox Publica er med på #hack4no, og vi benytter anledningen til å vise fram den foreløpige versjonen av et prosjekt vi har jobbet med en stund: Nye temasider der materiale fra eksterne data- og innholdskilder knyttes automatisk til våre eksisterende temasider (som igjen er laget med manuell tagging av innlegg fra nettmagasinet).
Vi har åpnet betasidene våre, og der kan du kan se eksempler på temasider som NRK og Camilla Collett. Nå er vi spente på tilbakemeldinger. Design og presentasjon er langt fra ferdig — hva kan vi gjøre bedre/annerledes?
Datakildene vi bruker er: Digitalt Museum/Norvegiana, Store norske leksikon, Wikipedia, Virksomme ord.
Wikipedia-artikler viser vi allerede nå i tilknytning til temasidene i nettmagasinet (eksempel: Kina). Her har vi beskrevet hvordan vi utviklet en plugin for WordPress for å få til dette.
Innholdet blir hentet via søke-API-ene til de respektive tilbyderne. Navnet på temaet for hver side blir brukt som søkestreng, og API-ene returnerer resultatene i XML- eller JSON-format. De relevante delene av søkeresultatet blir hentet ut og formatert. I de tilfellene hvor API-ene ikke returnerer noen relevante resultater vises ikke dette.
Et eksempel som får full pott er temasiden til Camilla Collett. Denne inneholder en beskrivelse av temaet fra Wikipedia, våre egne artikler, bilder fra Digitalt Museum, taler fra Virksomme ord og artikler fra Store norske leksikon:
Tanken bak temasidene er å tilby leserne mer og relevant informasjon i tilknytning til artiklene Vox Publica har publisert (til nå 1400 tekster siden starten i 2006).
I nettjournalistisk sammenheng er koblinger mellom eget innhold og tilgjengelig data og innhold fra eksterne kilder til nå dårlig utnyttet. Vi håper vårt bidrag kan være nyttig også for andre, og vi tror utvikling av temasider vil bli mer aktuelt framover. Mye av den samme tankegangen kan for eksempel finnes igjen i et mye omtalt, nylig annonsert amerikansk oppstartsprosjekt.