Siden starten i november 2006 har vi publisert over 1100 artikler og blogginnlegg i Vox Publica. Noen av sakene var dagsaktuelle, andre hadde lengre levetid.
Med dette subjektive utvalget ønsker jeg å fremheve ti av mine favorittartikler. Jeg har lagt vekt på saker som av ulike grunner er aktuelle også i 2016. Alt vi har publisert fra dag én finner du i arkivet).
2006: Objektivitet mot terror
Et intervju med den franske medieforskeren Daniel Dayan om hvordan demokratier kan vinne over terrorismen.
2007: Opprøret mot elitene
En kommentar fra Mina Hauge Nærland om nettdebattenes demokratiske potensial – basert på erfaringer fra Dagbladet.no.
2008: Akademikerne må ta ansvar på Wikipedia
Vi brakte i 2008 en serie intervjuer med forskere om deres forhold til Wikipedia. Denne artikkelen oppsummerer funnene.
2009: Islamistfrykt i redaksjonslokalene?
Tre år etter striden om Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer laget vi en undersøkelse blant norske redaktører. Et stort flertall mente at det etter karikaturstriden var blitt vanskeligere å kritisere religion i Norge.
2010: Charta 08 i norsk oversettelse
Tildelingen av Nobels fredspris til Lia Xiaobo i 2010 satte søkelyset på forholdene for opposisjonelle i Kina. Vi publiserte demokratimanifestet Charta 08, som Liu Xiaobo var en av forfatterne av, oversatt til norsk av Michael Kuliani. Lia Xiaobo sitter fortsatt i fengsel i Kina, og har ennå ikke kunnet motta fredsprisen.
Vox Publica ti år
Les også: – Vi risikerer å bli dummere. Intervju med Jostein Gripsrud om sosiale medier, tidsskrift og offentlighet.
2011: Demokrati må læres: om politisk oppdragelse i skolen
I månedene etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya fokuserte vi bl.a. på ungdom og demokrati. Forsker Julie Ane Ødegaard skrev flere artikler om emnet, blant dem denne bakgrunnsartikkelen om demokratisk medborgerskap og politisk oppdragelse i skolen.
2012: Presseetikk i terrorens tid
“Hvilke grenser bør pressen sette for sin beskrivelse av virkeligheten når denne er skremmende og belastende for mange? Hvor mye kan pressen fortie før dekningen blir falsk og løgnaktig og pressen dermed svikter sin forpliktelse til å bedrive sannferdig formidling?” I en analytisk kommentarartikkel stilte Terje Angelshaug noen av de vanskelige spørsmålene om terrordekning, medier og demokrati etter 22. juli.
2013: Når databaserte nyheter blir partiske
I dag kan man knapt lese om medienes fremtid uten at bruken av algoritmer tas opp. Medieforsker Nick Diakopoulos var i denne artikkelen tidlig ute med å advare mot hvordan algoritmebaserte nyheter skaper nye skjevheter i dekningen som kan være minst like problematiske som ved “manuelt” produserte nyheter.
2014: Er det håp for personvernet i IT-alderen?
Digitaliseringen har ført med seg uante muligheter til overvåkning, der overvåkerne kan være både små og store “brødre”. Forfatter Eirik Newth ga i denne analytiske kommentaren en statusrapport post-Snowden.
2015: Mediene og Facebook: “It’s complicated”
Facebook har på et tiår avansert fra plattform for kommunikasjon med venner (og “venner”) til global mediegigant som knabber annonseinntektene fra de gamle mediene. I tre grundige artikler tok Amedia-direktør Pål Nedregotten for seg myter og virkelighet i forholdet mellom Facebook og mediene.
2016: “Jeg tåler ikke dritt fra noen”
I år har “skamløse jenter” blitt et begrep – unge kvinner med minoritetsbakgrunn som trosser press og kritikk og markerer seg i offentligheten. Nancy Herz skrev først om de skamløse jentene, og Kristian Meisingset intervjuet henne for Vox Publica.