Valgkampen valgte vi å dekke med to hovedgrep: Vi så spesielt på valgomatenes – og dermed nettjournalistikkens – rolle, og vi analyserte i en serie blogginnlegg bildene/fotografiene som preget valgkampen.
Valgomatene er blitt et viktig tilbud for nettmediene, og de bruker en god del ressurser på å utforme dem. Vi ba tre redaksjoner – NRK, VG og Aftenposten – om å fortelle om de redaksjonelle valgene som lå bak. Sveinung Arnesen kommenterte valgomatenes begrensninger fra et statsvitenskapelig perspektiv.
Falske nyheter – “fake news” – ble et begrep i forbindelse med den amerikanske valgkampen. Vi begynte dekningen vår med en begrepsoppklaring, som også ble vår mest leste artikkel i 2017. Vi forsøkte så å nærme oss temaet sannhet og kvalitet i en offentlighet sterkt påvirket av sosiale medier. Analysen av Condorcets juryteorem og sannhet på nettet burde få enhver Facebook-bruker til å tenke seg om. Videre så vi spesielt på hvordan folk i stigende grad får sine nyheter fra sosiale medier, og på de såkalte nyhetsunnvikernes mediediett.
Offentlighetens tilstand i bredere forstand ble tatt opp fra flere vinkler: En talekonkurranse skal gjøre ungdom bedre i stand til å delta i samfunnsdebatten. Vi presenterte en studie av hatefulle ytringer og konsekvenser for offentligheten. Og vi drøftet utviklingen i folks tilfredshet med det norske demokratiet.
Vi ønsker alltid å ta opp noen av de viktigste internasjonale strømningene innen demokrati og ytringsfrihet i Vox Publica. I 2017 satset vi spesielt på den franske presidentvalgkampen. I et av Europas største land skjedde det store omveltninger i partisystemet. En kandidat fra en nyopprettet liberal politisk bevegelse sto mot en høyrepopulistisk kandidat i det som ble kalt et skjebnevalg for Europa. Vi gikk i en serie artikler inn i de ulike partienes og kandidatenes programmer på en grundig måte, og supplerte dermed de bredere norske medienes Frankrike-dekning.
I 2017 startet vi en ny blogg fra prosjektet “Forum for vitenskap og demokrati” ved Universitetet i Bergen. Forumets arrangementer blir her dokumentert i en serie podkaster.
De fem mest leste artiklene i 2017
Kristine Holmelid: “Fake news” – hva er problemet?
Ingrid Aarseth Johannessen: Det ordentlige jeg og det morsomme jeg: Unge jenter på Instagram
Solveig Ruud: Valgomat – et vanskelig puslespill
Øyvind Engan, Oda Leraan Skjetne og Tom Byermoen: Derfor lagde vi en superenkel valgomat i VG
Jens E. Kjeldsen: Hva ser du?
Takk til alle som har abonnert på vårt nyhetsbrev og bidratt til å spre og diskutere artiklene våre på Twitter og Facebook i 2017.