Offentlige data er et tema det har blitt skrevet mye om her i Vox Publica, noe som gjenspeiler seg i at offentlige data er det temaet som har blitt brukt som en tag (stikkord) i flest artikler. Dette kan du se i søylediagrammet over temaer på arkivsidene våre (trolig er andre temaer omtalt enda mer, men VP-arkivet er ikke “ferdigtagget” ennå).
Offentlige data er ideen om at data som er innhentet med skattebetalernes midler skal frigjøres — åpnes — slik at offentligheten har lettest mulig tilgang til dem. For at data skal kunne kalles “åpne”, må de være fritt tilgjengelige og kunne gjenbrukes uten restriksjoner. For en kjapp innføring i åpne data anbefales denne videoen, som begrunner hvorfor offentlige datakilder bør åpnes.
Hackermaraton hos Kulturrådet
Med dette som bakgrunn ble jeg som webansvarlig i Vox Publica sent for å delta på Kultur- og naturreises hackathon #hack4no 7–8. februar i Kulturrådets lokaler. Kultur- og naturreise er et samarbeid mellom Kartverket, Kulturrådet, Miljødirektoratet, Riksantikvaren og Riksarkivet. Under denne hackermaratonen ble over 175 hackere, designere og datatilbydere samlet for å idémyldre fram og utvikle nye apper som benytter seg av åpne data. Det hele ble åpnet av statssekretærene Knut Olav Åmås og Paul Chaffey fra henholdsvis Kulturdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet, noe Paul Chaffey har skrevet om i bloggen sin. Se også Computerworlds oppsummering av åpningen.
Etter åpningsforedragene var det satt av tid til idémyldring, og forslagene som kom ut av dette ble presentert for alle deltakerne. Det kom mange gode forslag, men det ble tidlig klart for meg at jeg ønsket å velge å bidra på prosjektet Second Take.
Posisjonsbestemme historiske bilder
Formålet med denne appen er å presentere brukeren for historiske bilder fra området brukeren befinner seg i. Brukeren kan så velge et av bildene og ta et nytt bilde av samme motiv med telefonens kamera. Det gamle bildet legges over søkervinduet for å gjøre det lettere å samsvare bildene. Etter at bildet er tatt skal brukeren kunne dele et bilde sammensatt av det nye og det gamle på sosiale medier.
Det som fikk mine hackerfingre til å krible var i hovedsak to forhold: I mitt arbeid med våre nye temasider hadde jeg blitt kjent med Norvegiana-API-et og hva det kan tilby av historiske bilder. I tillegg har appen også et formål som en crowdsourcing av posisjonsfesting av gamle bilder. Idet brukeren tar et nytt bilde av et gammelt motiv, vil hans/hennes posisjon kunne bli brukt til å posisjonsbestemme hvor det gamle bildet er tatt.
Gruppen som utviklet appen under #hack4no ble satt sammen der og da og består av foruten meg Audun Skaugen, Rune Myrland, Åsmund Matzow, Håkon Bjerkan og Dan Michael Heggø. Blant oss har vi både utviklere, designere, interaksjonsdesignere og idémennesker. Arbeidet under #hack4no førte til et sett med skisser for hvordan appen skal se ut samt en webapp som viser at bruken av API-et og ideen om å legge det historiske bildet over kamerasøkeren fungerer i praksis.
Og vinneren ble…
#hack4no resulterte i 14 innsendte bidrag, og alle deltakerne stemte for å kåre en vinner blant disse. Det var mange veldig gode bidrag, og blant disse er mine favoritter Hjortefot, Histagram og SNL ± Wikipedia.
Jeg er meget stolt av at Second Take ble kåret som vinnerbidraget og ser frem til å delta på Future Everything-konferansen i Manchester for å presentere appen vår. Nå gjenstår det bare å utvikle en fungerende prototyp til Android…