Det styrende kinesiske kommunistpartiet har et komplisert forhold til menneskerettighetene. Framskritt skjer — rettssikkerheten er bedret, mediene har fått noe mer alburom, og på det formelle planet har Kina signert viktige internasjonale konvensjoner. Men fire måneder før OL i Beijing starter er det fortsatt svært mye å utsette på hvordan Kina håndterer de grunnleggende menneskerettighetene, ikke minst retten til fri religionsutøvelse. Det er grunn til å frykte at myndighetene innskrenker friheter heller enn å løsne på grepet fram mot OL.
Det var noen av konklusjonene under et Kina-seminar arrangert av Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) i Oslo 27. mars. Vox Publica var til stede og dokumenterer her seminaret med lydopptak, presentasjoner og sammenfatning av hovedpunktene.
Flere av forskerne la vekt på at Kina best kan påvirkes ved en kombinasjon av press og kritikk utenfra og direkte dialog og samarbeid med kinesiske institusjoner og organisasjoner. SMR er blant aktørene som er involvert i dialogprosjekter i Kina. “Jeg tror vårt arbeid i Kina kunne blitt litt tamt og tannløst uten presset utenfra. Kanskje kineserne ikke en gang ville samarbeidet med oss om menneskerettigheter. Og hvis presset utenfra ikke følges opp med noe mer inne i Kina, så vil kineserne muligens se det som at vi bare prøver å straffe dem og hemme utviklingen,” sa Cecilie Figenschou Bakke (bildet), leder for Kina-programmet ved SMR.
På seminaret ble menneskerettighetssituasjonen på ulike samfunnsområder i Kina belyst:
Lov og rett: Seniorforsker Jonas Grimheden ved Raoul Wallenberg Institute i Lund tok for seg rettsvesen og rettssikkerhet. Han framhevet at kinesernes rettssikkerhet er betydelig forbedret de siste par tiårene. Med revisjonen av straffeloven i 1997 ble klassiske rettssikkerhetsprinsipper innført. Men i saker mot dissidenter ser domstolene ofte helt bort fra disse prinsippene og dømmer etter mer eller mindre tydelige direktiver fra kommunistpartiet. Nå rett før OL er slike saker svært følsomme og direktivene trolig helt klare, ifølge Grimheden.
Mer om Grimhedens foredrag med lysbilder og lydopptak.
Politikk og økonomi: Bøndenes betydning for Kinas politiske framtid er det viktigste politiske spørsmålet i dag, sa professor Stig Thøgersen ved Aarhus Universitet. Mens kommunistpartiets største utfordring kom fra byene på 1980-tallet, er det nå på landsbygda at partiet er presset. Bybefolkningen har partiet klart å vinne over ved hjelp av raske forbedringer i levestandard. Bøndene henger etter i velstandsutviklingen og de økonomiske ulikhetene bare øker. Myndighetenes beslaglegging av jordbruksland er det største stridstemaet. Avgjørende for utviklingen blir det om bøndene får anledning til å danne selvstendige organisasjoner.
Mer om Thøgersens foredrag med lysbilder og lydopptak.
Religion og minoriteter: Etter opptøyene i Tibet nylig har myndighetene varslet innstramming. Det er grunn til å frykte det verste, ifølge forsker Koen Wellens ved SMR. Forbindelsen mellom etnisk nasjonalisme og religionsutøvelse gjør at kommunistpartiet oppfatter den tibetanske buddhismen som en trussel. Den kinesiske staten er gradvis blitt mer restriktiv på religionsfeltet etter en religiøs oppblomstring på 1980-tallet. Ikke-anerkjente bevegelser som Falun Gong undertrykkes nådeløst.
Mer om Wellens’ foredrag med lysbilder og lydopptak.
Medier og journalistikk: Mediene er fortsatt et talerør for kommunistpartiet og har som oppgave å formidle propaganda. Men myndighetene har forlatt tanken om å regulere hva folk tenker. Nå går strategien ut på å beherske dagsordenen og regulere hva folk diskuterer og er opptatt av, framhevet universitetslektor Elin Sæther ved Universitetet i Oslo. Kinesiske journalister har utviklet metoder for å omgå eller teste grensene for hva det er mulig for mediene å ta opp. Sosiale spørsmål er ikke helt tabu, og det er langt større muligheter for å sette problemer under debatt i Kina i dag enn for ti år siden.
Mer om Sæthers foredrag med lysbilder og lydopptak.
Kritisk Amnesty-rapport, opposisjonell dømt
En ny rapport fra Amnesty International om menneskerettighetssituasjonen i Kina peker i samme retning som mange av konklusjonene på SMRs Kina-seminar. I rapporten heter det at “bølgen av undertrykking i Kina nå skjer ikke til tross for OL, men faktisk på grunn av OL. Fredelige menneskerettighetsaktivister og andre som har kritisert myndighetene offentlig, er plukket ut i en “opprydningsaksjon” før OL. Åpenbart er dette et forsøk på å presentere et “stabilt” eller “harmonisk” bilde av Kina i august 2008.”
Enda et tegn i denne retning var dommen mot dissidenten Hu Jia. 3. april ble Hu, en av de mest kjente menneskerettighetsaktivistene i Kina, idømt fengsel i tre og et halvt år for “undergravende virksomhet”. Grunnlaget for rettssaken var seks artikler Hu har skrevet og et intervju han har gitt. En av artiklene var et langt essay Hu publiserte på sin egen blogg i fjor høst, der han i svært klare ordelag kritiserte politiets tortur av to mennesker som hadde protestert mot beslaglegging av husene sine i Beijing, skriver New York Times. Her tok Hu også et oppgjør med kommunistpartiets manglende respekt for menneskerettighetene.
Rafto-bloggen, aktuelle lenker til Kina-stoff
Medarbeidere på Raftohuset i Bergen blogger på Vox Publica og skriver ofte om Kina-spørsmål. Et ferskt innlegg dreier seg om Raftoprisvinner Rebiya Kadeers synspunkter på rettighetssituasjonen for minoritetene i Kina. Kadeer tilhører minoritetsgruppen uigurene.
Vox Publica-redaksjonen oppdaterer fortløpende en samling aktuelle lenker om situasjonen i Kina. Foreslå gjerne saker du synes vi bør ta med i denne oversikten.
[…] Kinas angst for menneskerettighetene – Vox Publica, 07.04.2008 […]