En redselskultur sprer seg på svenske arbeidsplasser. I en kronikk i Svenska Dagbladet angriper LO-leder Wanja Lundby-Wedin det hun mener er en utbredt kultur for taushet i den private delen av svensk arbeidsliv. LO har tatt til orde for en lovendring som skal styrke varslervernet (meddelarskydd). I dag gjelder det lovregulerte varslervernet kun for offentlige ansatte. LO mener varslervernet må utvides, etterhvert som stadig større deler av den offentlige produksjonen av velferdstjenester settes ut på anbud og gjennomføres i privat regi.
Vi ser idag allt fler exempel på hur en tystnadens och rädslans kultur breder ut sig på svenska arbetsplatser. En orsak till detta är de många otrygga anställningarna och den höga arbetslösheten. (…) Det får aldrig vara en företagshemlighet hur våra gamla tas om hand på äldreboenden och hur våra barn har det i förskolor och skolor. Därför måste meddelarfrihet gälla även i skattefinansierad privat verksamhet.
Ifølge Lundby-Wedin er mange ansatte redde for å miste jobben dersom de varsler om eller kritiserer kritikkverdige forhold i virksomheten. En privatansatt mangler det varslervernet offentlig ansatte har, og risikerer å bli betraktet som illojal og miste jobben dersom man uttaler seg til mediene om forholdene. Det svenske meddelarskyddet er grunnlovsfestet, og gir enhver offentlig ansatt rett til å uttale seg kritisk og om kritikkverdige forhold som vedrører arbeidsplassen i offentligheten. Det er straffbart å undersøke eller sanksjonere mot offentlig ansattes ytringer.
I oktober 2010 la Yttrandefrihetskomittéen fram ulike forslag og modeller til endringer i den svenske grunnloven, hvor blant annet styrking av meddelarfriheten er ett av forslagene. Det er i forbindelse med høring om disse forslagene LO har foreslått å styrke varslervernet. Forslaget denne gangen begrenser seg til ansatte i privat virksomhet som produserer tjenester finansiert av offentlige midler.
Les tidligere saker
Kamp mot et tausere arbeidsliv
Nei til “meddelarskydd” for privatansatte