Før presidentvalget i 2007 erklærte daværende senator Barack Obama støtte til varslere og et fortsatt sterkt varslervern i USA. Han erklærte i forbindelse med valgkampen til National Whistleblower Centre (pdf) at “ansatte som avdekket svakheter i Homeland Security eller myndighetenes kamp mot terrorisme skulle ha full beskyttelse under lovverket for beskyttelse av varslere”. Obama undertegnet i 2009 et notat til samtlige toppledere i den føderale forvaltningen, der han understreket behovet for åpenhet:
“The Government should not keep information confidential merely because public officials might be embarrassed by disclosure, because errors and failures might be revealed, or because of speculative or abstract fears.”
Siden presidentvalget har president Barack Obama etterforsket lekkasjer og forfulgt varslere i et omfang ingen andre amerikanske presidenter før ham har vært i nærheten av. Det mest aktuelle objektet for den amerikanske administrasjonens kampanje mot varslere (whistleblowers) er NSA-varsler Thomas Drake. 13. juni møter han i retten i Baltimore tiltalt for forræderi og spionasje etter å ha avdekket økonomisk sløseri og grove brudd på personvernet for amerikanske borgere i etterretningsorganisasjonen National Security Agency. Jusprofessor Jack Balkin ved Yale Universitetets juridiske avdeling, uttaler til magasinet The New Yorker at saken er et ledd i en “tverrpolitisk normalisering og legitimering av en overvåkingsstat”. Han sikter da til den omfattende Homeland Security-lovgivingen etter 11. september, NSAs lovstridige og omfattende overvåking av amerikanske borgere på amerikanske jord — og den etterhvert lange listen av saker som den amerikanske administrasjonen kjører mot varslere i eller i forbindelse med de hemmelige tjeneste i USA:
- Jeffrey Alexander Sterling-saken (lekkasje til New York Times)
- Thomas Drake-saken (lekkasje til Baltimore Sun)
- Steven Kim-saken
- Shamai K. Leibowitz-saken
- Bradley Manning-saken (WikiLeaks)
Dersom USA nå også skulle gjøre alvor av å tiltale WikiLeaks-talsmann Julian Assange, blir det Obama-administrasjonens sak nummer seks rettet mot varslere i eller i tilknytning til de hemmelige tjenestene siden 2009. Tidligere har amerikanske myndigheter bare ført tre liknende saker over de siste 40 år, den mest kjente var saken mot Daniel Ellsberg og lekkasjen av The Pentagon papers. Skjønt Assange og varslernettstedet WikiLeaks har spektakulære avsløringer på samvittigheten de siste årene:
Time Magazine har laget en 10 på topp-liste over spektakulære lekkasjer i USA, og dokumenterer samtidig at Barack Obama har sterk støtte både fra demokratisk og republikansk hold i kampen mot varslerne og lekkasjene vi har sett i det siste. Så langt er det kun varslerne som er anklaget og tiltalt for å ha gjort noe galt eller ulovlig i sakene nevnt i artikkelen.