Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Her finner du alle nyhetssakene fra de siste sju dagene.
Nye opphavsrettsregler for Internett vedtatt
EU-parlamentet har med 70 stemmers overvekt vedtatt nye regler om opphavsrett på Internett. Forslaget til nye regler har vært omstridt, fordi det betyr en innstramming i forhold til gratis opplasting og bruk av innhold på f.eks. YouTube og Facebook. Distributørene får nå et større ansvar for at innhold som er beskyttet av opphavsrett blir lastet opp og spredt på deres plattformer. Kunstnere og kulturprodusenter jubler, mens de store teknologiselskapene samt piratpartiene i Europa vender tommelen ned. Også nyhetsinnhold vil bli beskyttet av de nye reglene, som også vil gjelde Norge.
LES MER HOS JOURNALISTEN
LES MER HOS GUARDIAN (27/03/2019)
Altibox-eier med stort overskudd
Lyse Tele, som består av blant annet digital-TV- og internettleverandøren Altibox, hadde i fjor et driftsresultat på over en halv milliard kroner. Det var en økning på over 80 millioner kroner sammenlignet med 2017. Altibox hadde 536 000 bredbåndskunder ved enden av 2018. Også antallet TV-kunder økte i 2018. Fiber er nå den klart største bredbåndstypen i Norge.
LES MER HOS KAMPANJE (27/03/2019)
Bauer Media kutter ni ansatte
Bauer Meida, eier av blant andre Radio Norge og Radio 1, ser seg nødt til å kutte ni ansatte som følge av det usikre reklamemarkedet. Ifølge sjef Lasse Kokvik er kuttene gjort i områder som i liten grad vil påvirke kanaltilbudet. Selskapet har gjort flere kutt i år: I januar forsvant seks til åtte personer i staben som jobbet med Radio 1. I 2017 endte Bauer Media med et resultat før skatt på minus 22,8 millioner kroner.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (27/03/2019)
Apple lanserer nye tjenester
Apple annonserer at selskapet skal lansere videostrømmetjenesten Apple TV+, hvor det skal investeres to milliarder dollar i innhold i 2019. Apple lanserer også Apple News+, som tilbyr tilgang til 300 aviser og magasiner – blant annet Wall Street Journal, Los Angeles Times, Vogue og National Geographic. Selskapet kaster seg også inn i finansbransjen med kredittkortet Apple Card. De nye tilbudene blir først tilgjengelige i USA og Canada.
LES MER HOS KAMPANJE
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (26/03/2019)
Husholdningenes medieutgifter 2018
Kantars undersøkelse «Husholdningenes medieutgifter» for 2018 viser at norske husholdninger brukte rundt 70 milliarder kroner på medietjenester i fjor. Mobil- og internettkostnader ligger på topp, og deretter følger TV og kanalpakker, bøker og aviser. Dersom man inkluderer lisensavgiften i TV-utgiftene er TV den nest største medieutgiftsposten i norske husholdninger.
LES MER HOS MEDIER24 (26/03/2019)
Ti trender fra mediefestivalen South by South West
Oslo Redaktørforening hadde med 18 personer på studietur til mediefestivalen South By Southwest i Texas forrige uke. Økende opprør mot teknologigigantene, blokkjedeteknologi og stor tro på podkast er blant innsiktene de norske representantene tok med seg hjem. Hos Medier24 oppsummeres ti trender fra studieturen.
LES MER HOS MEDIER24 (25/03/2019)
40 prosent i USA kan mangle lokalt nyhetstilbud
Facebooks prosjekt Today In samler lokale nyheter og gjør dem tilgjengelige for innbyggere rundt om i USA. Men prosjektet har møtt hindringer, fordi det svært mange steder ikke finnes lokale nyhetskilder, melder Facebook. Selskapet mener så mye som 40 prosent av amerikanere ikke har et lokalt nyhetstilbud. I USA er rundt 1 800 lokalaviser nedlagt de siste 15 årene. En av årsakene er, ironisk nok, nettopp Facebook.
LES MER HOS GUARDIAN (22/03/2019)
Siste Facebook-skandale: Ansatte hadde tilgang til passord
Det begynner etter hvert å bli vanskelig å holde tritt med alle avsløringene rundt kritikkverdige forhold hos Facebook. Den siste i rekken handler om at Facebook i årevis har lagret brukernes passord slik at mer enn 20 000 ansatte kunne lese dem – og søke i dem. Passordene til mellom 200 og 600 millioner brukere skal være lagret ukryptert hos selskapet. I tillegg innrømmer nå Facebook at selskapet var klar over misbruk av persondata på et tidligere tidspunkt enn det selskapet har oppgitt til myndighetene.
LES MER HOS DIGI.NO
LES MER HOS GUARDIAN (22/03/2019)
Netflix med rekordhøy andel egenproduksjon
For første gang overgår antallet egenproduserte serier og filmer hos Netflix antallet innkjøpte produksjoner. 51 prosent av alle lanseringer i USA i fjor var originalproduksjoner. I 2016 lå andelen egenprodusert på 26 prosent. Originalproduksjon er i denne sammenhengen et noe vidt begrep, og dekker også samproduksjoner der Netflix er én av partnerne.
LES MER HOS DEADLINE (22/03/2019)
EU gir Google ny milliardbot
Google har mottatt en bot på 13,7 milliarder kroner av EU for misbruk av sin dominans i markedet for nettannonser. Boten er den tredje i rekken EU har gitt Google. I fjor ble selskapet ilagt bot på rundt 40 milliarder kroner for å ha benyttet teknologi i operativsystemet Android til å utestenge konkurrenter.
LES MER HOS JOURNALISTEN (22/03/2019)
NRKs tjenester får felles innlogging
NRK lanserer felles innlogging for en rekke av sine tjenester på nett, inkludert TV, radio og nyhetssiden nrk.no. Hensikten er å tilrettelegge tjenestene for hver enkelt bruker. På nrk.no man kunne lagre artikler for senere lesing, og nettsiden vil løfte frem saker den vet du er særlig interessert i. Som på NRK TV, vil også NRK radio huske hvor langt lytteren har kommet i de ulike programmene.
LES MER HOS NRKBETA (21/03/2019)
Nordmenns telefoner sendte persondata til Kina
Personer som bruker Nokia 7 Plus kan i flere måneder ha fått sendt sensitive opplysninger til en server i Kina. En bruker oppdaget nylig at telefonen hans sendte opplysninger om hans geografiske posisjon, SIM-kortnummer og telefonens serienummer til en kinesisk server. Datatilsynet i Finland vurderer nå gransking. Torgeir Waterhouse i bransjeorganisasjonen IKT-Norge understreker at avsløringen er dramatisk.
LES MER HOS NRKBETA (21/03/2019)
Google skal lansere spillenes Netflix
Google har avslørt at de jobber med en strømmetjeneste for videospill. Tjenesten har fått navnet Stadia, og vil være skybasert. Google skal ikke bare tilby tilgang til videospill på alle typer enheter – fra mobil til TV – Stadia skal også utvikle og produsere egne spill. Google tar dermed opp konkurransen med den svært populære spillplattformen Twitch.
LES MER HOS HOLLYWOOD REPORTER
LES KOMMENTAR I THE VERGE (21/03/2019)