Byråkrathets, beverdrap og sterke historier
Et utvalg av ny, politisk reklamefilm fra Sverige
Et utvalg av ny, politisk reklamefilm fra Sverige
Vi presenterer resultater fra ny forskning på nettdebatter. Og tar i en serie for oss debatten og retorikken i 1814.
Mye tyder på at krav om identifisering av debattanter øker saklighetsnivået i nettavisenes debatter.
Kritikken mot Voteman-filmen og Folketingets tilbaketog viser hvor lite gjennomtenkt politiske mobiliseringstiltak rettet mot unge ofte er.
10. november 1814: Wilhelm Christie skisserer en strategi for hvordan landets frihet og selvstendighet kan sikres i union med Sverige.
Grunnlovsfedrenes retorikk virker skjærende falsk og overflatisk på oss. Men i 1814 var patos og svada honnørord.
18. september 1814: Det går mot union med Sverige, men anført av biskop Johan Nordahl Brun nekter bergenserne å bryte eden de har avlagt om å ofre livet for selvstendighetens sak.
Min bok “Hva er retorikk” er nylig utkommet. Universitetsforlaget har vært så hyggelig å la meg dele utdrag av boken med leserne av Retorikkbloggen. Så vær så god! Her er innledningen.
13. mai 1814: Hvordan var stillingen, økonomisk sett? Hvor store utgifter ville den nye staten få, hvor mye mer ville det bli om man kom i krig med Sverige, hvor skulle inntektene komme fra, var landet rikt nok til å bære denne byrden?
11. mars 1814: I Bergen leder Jonas Rein edsavleggelsen som forplikter velgere og valgte til å støtte kronprins Christian Frederik i maktkampen om Norge.