Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Her finner du alle nyhetssakene fra de siste sju dagene.
Trusselbildet mot journalister det verste på ti år
I fjor ble hele 78 journalister drept og 326 fengslet, ifølge menneskerettsorganisasjonen Article 19. Over halvparten av de fengslede sitter i Tyrkia, Kina og Egypt. Data fra organisasjonen Committee to Protect Journalists tyder på at 2018 ikke blir noe bedre. Donald Trumps karakteristikk av journalister trekkes frem som en klar negativ effekt i forhold til journalisters trygghet på jobb.
LES MER HOS THE GUARDIAN (05/12/2018)
Morselskapet til Reuters News kutter stillinger
Thomson Reuters, som eier nyhetsbyrået Reuters, skal innen 2020 kvitte seg med 12 prosent av de ansatte. Det tilsvarer rundt 3200 ansatte. Selskapet skal redusere antallet kontorer verden over med 30 prosent, men det er ikke kjent hvorvidt nyhetsdelen av selskapet rammes. Reuters News står bare for 6 prosent av omsetningen i morselskapet.
LES MER HOS MEDIER24 (05/12/2018)
Færre og lengre saker ga flere lesere
NRK Rogaland la i 2018 om nyhetsstrategien på nett. Fra mange nyhetssaker og hyppige oppdateringer, gikk distriktskontoret over til langsiktig planlegging med langt færre og lengre saker. Og omleggingen er blitt en suksess. Nettsidene har fått flere lesere og journalistene får flere oppslag inn på NRK.no sin hovedside.
LES MER HOS JOURNALISTEN (05/12/2018)
Vekst i papirannonser for Amedia og Schibsted
I oktober opplevde både Amedia og Schibsted vekst i annonsesalget på papir. Det skriver Medier24 (betalt sak). Ifølge Jan Morten Drange i annonsørforeningen ANFO kan det tenkes at annonsørene begynner å se verdien av papirannonser på nytt. Polaris Media hadde en nedgang i papirannonseomsetningen i tredje kvartal, men ifølge konsernsjef Per Axel Koch har utviklingen på papir i 2018 vært bedre enn forventet.
LES MER HOS MEDIER24+ (05/12/2018)
Mediemeldingen utsatt til neste år
Regjeringens oppfølging til Mediemangfoldsutvalgets innstilling i 2017 har latt vente på seg. Kulturdepartementet bekrefter nå at mediemeldingen ikke kommer før neste år. Det er blant annet Kristelig Folkepartis frieri til venstresiden, som satt Solbergs regjering i midlertidig fare, som gjorde at nye regjeringssamtaler ble utsatt.
LES MER HOS KAMPANJE (04/12/2018)
Medietoppene kjemper for rettferdig skattepolitikk
I mediebransjen er det mange som kjemper for økte skatter til Facebook og Google. Nå finner de norske medieselskapene og medieforeningene støtte i en fersk PwC-rapport om skattlegging av de digitale teknologi-gigantene. Ifølge anslag fra PwC kan Norge med dagens skattlegging gå glipp av flere hundre årlige skattemillioner fra de to aktørene. Ifølge Randi Øgrey i Mediebedriftenes landsforening bør de nordiske landene vurdere å følge Storbritannias eksempel, der man har en egen skatt på overskudd som føres ut av landet, samt planer om en digitalsalg-skatt på 2 prosent av omsetningen.
LES MER HOS KAMPANJE (03/12/2018)
TV-kanalene vil forlate London til fordel for Irland
Når Storbritannia forlater EU til våren, forbereder en rekke europeiske TV-selskaper seg på å flytte kanalene sine til Irland. Bakgrunnen er sendelandsprinsippet, som innebærer at kanaler som sender fra utlandet kun forholder seg til reglene som gjelder i sendelandet. Når Storbritannia, som har hatt gunstige regler for reklame og sponsing, trekker seg ut av EU, endrer det rammevilkårene til over 500 paneuropeiske TV-kanaler. Både Discovery og Nent Group sender en rekke TV-kanaler fra London til Norge, men ingen av dem har tatt stilling til om de blir med på flyttelasset til våren.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (03/12/2018)
Dagsavisen kjøper Demokraten
1. januar overtar Dagavisen eierskapet av Fredrikstad-avisen Demokraten fra nåværende eier Agderposten Medier. Demokraten er Fredrikstads nummer to-avis, etter Fredriksstad Blad. Det blir den fjerde nummer to-avisen Dagsavisen eier. Mens Oslo-redaksjonen produserer nasjonale nyheter, kultur- og utenriksstoff, produseres de lokale nyhetene i lokalredaksjonene. En sterkere overgang til digitale plattformer blir en prioritering, ifølge sjefredaktør i Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm.
LES MER HOS DAGSAVISEN (03/12/2018)
Viral nettavis gir opp
Den amerikanske nettavisen Mic sparker alle ansatte og selger restene til høystbydende. Mic har i likhet med Buzzfeed rettet seg inn mot mot unge mediebrukere, med et tilbud av virale, lettfordøyelige nyheter, gjerne i form av video. For denne typen nettaviser er spredning av innhold i sosiale medier en forutsetning, siden det er annonse- og sponsorinntekter som er inntektskilden. Men forretningsmodellen, som mange andre lignende nettaviser er basert på, har vist seg mindre lønnsom enn antatt, og er svært sårbar for endringer i Facebooks prioritering av nyheter.
LES MER HOS GUARDIAN
HER KAN DU SELV LESE MIC (30/11/2018)
TV 2 med tre nye barne- og ungdomsserier
I forbindelse med den nye allmennkringkastingsavtalen er TV 2 forpliktet til å sende programmer for barn og unge etter nyttår. TV 2 lanserer derfor tre nye serier. Den første – Villmark uten voksne – har premiere allerede i desember. I løpet av våren 2019 slippes seriene Barnehageliv og Du er min venn.
LES MER HOS KAMPANJE (30/11/2018)
Høy pris og lite innhold i norske Netflix
Ifølge en oversikt laget av det britiske forbrukernettstedet Comparitech har nordmenn 822 TV-serier og 2496 filmer å velge mellom på Netflix. I USA er antallet til sammen 5839 titler. Norge har den tredje dyreste abonnementsprisen, og det er kun tre land som får enda mindre igjen for pengene enn nordmenn.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (29/11/2018)
Fagpressen med opplagsfall og digitale lesertall
Det samlede opplaget hos medlemmene i bransjeorganisasjonen Fagpressen synker for første gang på 13 år. Inkludert nye medlemmer i 2018 øker opplaget. Samtidig presenterer fagbladene for første gang digitale lesertall, som viser et gjennomsnitt på 1,5 millioner lesere per måned.
LES MER HOS JOURNALISTEN
LES MER HOS KAMPANJE (29/11/2018)
Amazon vil kjøpe sportskanaler
Det har lenge vært ventet at de store aktørene på nett skal kaste seg inn i budkampen om viktige sportsrettigheter. Nå har Amazon kommet på banen med et litt overraskende bud – ikke på rettigheter, men på 22 regionale TV-nettverk i USA, skriver Dagens Næringsliv. TV-selskapene sitter på attraktive sportsrettigheter innenfor baseball, basketball og ishockey. Kanalene var en del av salget av Fox til Disney, men amerikanske konkurransemyndigheter vil ikke la Disney overta. Amazon har fra før sikret seg strømmerettigehtene til Premier League i Storbritannia.
LES MER HOS NEW YORK TIMES
LES MER HOS WASHINGTON POST (29/11/2018)
FNs migrasjonserklæring vekker reaksjoner i pressemiljøet
I FNs nye migrasjonserklæring oppfordres regjeringen til å fremme uavhengig og objektiv kvalitetsjournalistikk, lære pressen riktig terminologi om migrasjon, støtte journalistikk av en viss etisk standard og samtidig kutte støtten til medier som fremmer intoleranse, fremmedfrykt, rasisme og diskriminering mot migranter. Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening mener formuleringene er problematiske, og understreker at offentlige myndigheter ikke har som oppgave å instruere mediene. Erklæringen har støtte fra Høyre og Venstre.
LES MER HOS MEDIER24 (29/11/2018)
Tono vant over RiksTV i Høyesterett
Høyesterett har gitt rettighetsorganisasjonen Tono medhold i striden mot RiksTV. Saken handler om hvorvidt RiksTV, som er eid av NRK, TV 2 og Telenor, har såkalt erstatningsplikt for klarering av musikkrettigheter i sendinger kringkastet fra utenlandske TV-kanaler rettet mot det norske publikum. Tono forvalter rettighetene til tekstforfattere og låtskrivere, og varslet på forhånd et erstatningssøksmål på flere titall millioner kroner dersom de fikk medhold.
LES MER HOS KAMPANJE (29/11/2018)