Vaksinasjon er vår beste beskyttelse mot en rekke smittsomme og dødelige sykdommer. Det er imidlertid alltid enkelte mennesker som av forskjellige grunner er forhindret fra å la seg vaksinere. De kan for eksempel være for unge eller allergiske. Den beste måten vi kan beskytte disse sårbare få på er gjennom å oppnå flokkimmunitet. Det vil si at en tilstrekkelig stor majoritet av befolkningen blir immunisert slik at smitten ikke lenger brer seg. På denne måten kan til og med enkelte sykdommer utryddes. Kopper ble utryddet på denne måten, og det kan se ut som vi også kan få utryddet polio gjennom vaksinasjonskampanjer.
I våre dager har vi svært effektive og trygge vaksiner mot en rekke smittsomme sykdommer. Likevel, gjør vaksineskepsis eller, noen ganger bare mangel på forståelse for viktigheten av å vaksinere seg, at vi mister flokkimmuniteten mot potensielt dødelige sykdommer, som for eksempel meslinger.
Vi er en forskergruppe tilknyttet Universitetet i Bergen og Uni Research Rokkansenteret, som lurte på hvorfor helsemyndighetene i Norge og andre vestlige land i så liten grad informerer om flokkimmunitet i vaksinekampanjer. Kunne det være at det virker mot sin hensikt å spille på den enkeltes kollektive ansvar i forbindelse med epidemier?
For å utforske dette, gjorde vi et spørreundersøkelse-eksperiment i Medborgerpanelet, som ga oss et representativt utvalg av befolkningen. Vi delte utvalget i tre tilfeldige grupper som alle ble forelagt et scenario der en epidemi var på vei til Norge og så skulle de svare på om de ville la seg vaksinere mot sykdommen. Den første gruppen var kontrollgruppe og fikk bare historien om epidemien og at det fantes en vaksine mot den; den andre gruppen fikk i tillegg opplysninger om hvordan vaksinen ville beskytte dem mot sykdommen og den tredje gruppen fikk tilleggsopplysninger om flokkimmunitet.
Analysene viste at tilleggsopplysninger om individuelle fordeler med vaksinering gjorde at en del flere mente de ville tatt vaksinen, men overraskende nok, fant vi at opplysninger om flokkimmunitet virket mye sterkere på folks planer om å ta vaksinen. Konklusjonen på studien må derfor bli at vi oppfordrer folkehelsemyndighetene til oftere å opplyse om flokkimmunitet og dermed spille på folks kollektive ansvarsfølelse i vaksinekampanjer.
Lenke til artikkelen:
Could information about herd immunity help us achieve herd immunity? Evidence from a population representative survey experiment, Scandinavian Journal of Public Health, mai 2018.