Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Her finner du alle nyhetssakene fra de siste sju dagene.
324 journalister drept på 10 år
I den årlige rapporten «Global Impunity Index» legges det fram oversikter over i hvilke land flest journalister blir drept, og om drapene er oppklart. I 85 prosent av drapssakene har ingen blitt dømt for drapet. Listen over verstingland inkluderer land som Somalia, Syria, Irak og Sør-Sudan – men også Mexico og Russland kommer høyt opp.
LES MER HOS MEDIER24
LES RAPPORTEN HER (30/10/2018)
E‑sport vokser stort
Goldman Sachs spår en lysende framtid for e‑sport, som handler om profesjonelle dataspillere som konkurrerer på direkten. Store deler av publikum er under 35 år, noe som gjør sporten attraktiv for annonsørene. Med dagens vekst tror Goldman Sachs at e‑sport om noen år blir en større publikumsmagnet enn amerikanske NFL – National Football League – som i dag har et publikum på 276 millioner hver måned. Medieselskapet MTG skal blant annet satse stort på e‑sport framover.
LES MER HOS E24 (30/10/2018)
Færre TV-abonnenter foretrekker strømming
EPSI Rating foretar årlige undersøkelser av kundetilfredshet blant TV-abonnenter. Årets undersøkelse viser at færre TV-kunder enn i fjor foretrekker strømming framfor tradisjonell TV fra en distributør. Andelen TV-abonnenter som mener strømmetjenester er en fullverdig erstatning for TV-tjenester, går også ned.
SE RESULTATENE HER (29/10/2018)
Dagbladet og Aller Media saksøkt av tidligere ansatte
Dagbladets to siste sideprodusenter ble sagt opp i mai, og Aller Media overtok deskoppgaven. De to tidligere ansatte – med ansiennitet på 23 og 32 år – saksøker nå Dagbladet og Aller Media for å få jobben tilbake. Ifølge fagforeningen var nye ansatte på plass uken etter. Nyhetsredaktør Frode Hansen sier at Dagbladet ikke lenger har sideproduksjon av papiravisen, men kjøper tjenester fra Aller Media. Partene skal møtes i Oslo tingrett i starten av 2019.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (29/10/2018)
Google gjør personvern enklere
Google forenkler nå brukernes mulighet til å slette søkehistorie og endre innstillinger for personvern. I stedet for å måtte logge seg inn i Google-kontoen for å se og endre innstillinger, kan nå brukerne gå inn via Googles søkemotor og gjøre de endringene de ønsker. Også Google Maps skal rulles ut med den samme muligheten.
LES MER HOS DIGI (26/10/2018)
Norske Schibsted-aviser bedrer resultatet
Schibsted har rapportert resultater for tredje kvartal 2018, og der er tallene stort sett positive for de norske avisene. I VG øker både inntekter og overskudd. I abonnementsavisene – blant dem Aftenposten, BT, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen med lokalaviser – går inntektene litt ned, men det gjør også utgiftene. Dermed øker overskuddet, både for 2018 fram til nå, og for kvartalet alene. Avisen som gjør det dårlig er svenske Aftonbladet, hvor en konflikt med Google forårsaker synkende inntekter. Avisen er uenig med Google om hvem som skal be om brukernes godkjenning for innsamling av data.
LES MER HOS KAMPANJE
SE MER INFORMASJON HOS SCHIBSTED (26/10/2018)
Hver tredje norske pensjonist har Snapchat
Ferske sosiale medier-tall fra Ipsos viser at Snapchat-bruken blant nordmenn over 60 år har økt de siste årene. Nå har 33 prosent i denne aldersgruppen Snapchat. Facebook er fremdeles det største sosiale mediet i Norge, men brukertallene har sunket svakt de siste kvartalene. 3,4 millioner nordmenn har i dag Facebook-profil. På andreplass kommer Snapchat, med rundt 2,5 millioner norske brukere.
LES MER HOS IPSOS (26/10/2018)
48 Google-ansatte sparket på grunn av seksuell trakassering
I løpet av de siste par årene har Google sparket 48 ansatte som er anklagd for seksuell trakassering. 13 av disse har innehatt lederstillinger. Ifølge The New York Times har de ansatte mottatt millionbeløp for å tie stille om anklagene og forlate selskapet. Android-grunnlegger Andy Rubin skal ha blitt tilbudt 750 millioner kroner for å tie om anklagen og slutte i jobben. Google har i tiden etter investert betydelige summer i Rubins nye prosjekter.
LES MER HOS NRK (26/10/2018)
Lokale medier lite kritiske
Bare fem av hundre saker i lokale og regionale medier er kritisk vinklet, viser en undersøkelse som medieforskere ved Nord universitet har foretatt. Grunnlaget for tallene er 6574 saker på nett, papir, radio og TV en uke i 2017. Rundt halvparten av de publiserte sakene hadde bare én kilde. Undersøkelsen viser også at at lokale medier skriver mest om sport og minst om innvandring, miljø og klima, og at unge og eldre kommer minst til orde.
LES MER HOS NORD UNIVERSITET
LES MER HOS JOURNALISTEN (25/10/2018)
Egmonts ukebladvirksomhet får ny sjef
Egmont Publishing i Norge – som blant annet gir ut Hjemmet, Norsk Ukeblad, Det Nye og Donald – har fått ny sjef. Nina Vesterby skal etterfølge Espen Asheim, som har ledet selskapet siden 2015. Hun har ingen bakgrunn fra mediebransjen, men kommer fra bredbåndselskapet Homenet, hvor hun blant annet har erfaring fra nedbemanninger. En bakgrunn som kan være en fordel i et selskap som har kuttet halvparten av staben de siste ti årene.
LES MER HOS KAMPANJE (25/10/2018)
CNN mottok bombe i posten
Denne uken har blant andre CNN, Barack Obama, Hillary Clinton og milliardæren George Soros fått tilsendt bombepakker i posten. Pakken sendt til CNN var adressert til den tidligere CIA-sjefen John Brennan, og inneholdt hvitt pulver og sprengladninger. Jeff Zucker i CNN går hardt ut mot president Donald Trumps omtale av mediene og særlig CNN. Presidenten har flere ganger kalt CNN for fiender av folket.
LES MER HOS JOURNALISTEN (25/10/2018)