Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Hver fredag vil utvalgte nyhetssaker publiseres her på Vox Publica.
Konkurransetilsynet får kritikk for feil fokus i bokbransjen
Forskere mener Konkurransetilsynet jakter på bokbransjen av ideologiske grunner, for å få opphevet Bokavtalen om fastpris på bøker, og hevder tilsynets siste bøter viser at det har misforstått hvordan informasjon om nye titler og priser i Bokbasen fungerer. Forlagssjef i et av de små forlagene, Jan Mesicek, mener tilsynet går løs på en ordning som sikrer fri tilgang til markedet for alle. Han mener Konkurransetilsynet i stedet bør se på hvordan noen få store forlag har makt over alle ledd i bokbransjen, og kontrollerer både bokhandelkjeder, distributører, bokklubber og Bokbasen, noe som gjør det svært vanskelig for små forlag å konkurrere. Mesicek oppfordrer kulturministeren til å se på disse forholdene, og be Konkurransetilsynet bruke ressursene bedre (29.09.2020).
Les mer hos Bok365.
TV og sosiale medier er barn og unges viktigste nyhetskilder
Medietilsynet har kommet med en ny delrapport fra undersøkelsen «Barn og medier» — denne gangen om nyhetsvaner hos barn og unge. Undersøkelsen viser blant annet at 88 prosent av 9–12-åringene ser på NRKs Supernytt ofte eller av og til. I aldersgruppen 9–18 år er sosiale medier den vanligste nyhetskilden (87 %), blant de som bruker sosiale medier. For andre mediekanaler ligger andelene lavere, men siden det ikke er like mange som er spurt om de ulike nyhetskildene, er det vanskelig å sammenligne tallene. Mens rapporten oppgir at 2741 har fått spørsmål om sosiale medier, har mer enn 3000 svart på spørsmålet om nyheter på TV, som får en andel på 83 %. Reelt sett betyr det at flere barn og unge bruker TV som nyhetskilde enn sosiale medier (30.09.2020).
Les mer hos Medietilsynet.
Oppsiktsvekkende vitnemål i Assanges rettssak
I rettssaken om Assanges utlevering til USA, dukker oppsiktsvekkende vitnemål opp. Ansatte i et privat sikkerhetsfirma som ble hyret inn av amerikanske myndigheter, kan fortelle både om omfattende avlytting og overvåking av Assange mens han befant seg i Equadors ambassade — inkludert møter Assange hadde med sine egne advokater. Overvåkingen skal også ha blitt strømmet direkte. I tillegg skal det ha blitt diskutert om man skulle la døren inn til ambassaden stå åpen, slik at noen kunne forgifte eller kidnappe Assange. Tidligere har Assanges advokater hevdet at representanter for Trump skal ha tilbudt Assange benådning hvis han benektet at Russland sto bak lekkingen av Hilary Clintons e‑poster til WikiLeaks. E‑postene ansees å ha påvirket presidentvalget i 2016 til Trumps fordel. Assange er anklaget for spionasje i USA, etter å ha avslørt NSAs overvåking av vanlige borgere (01.10.2020).
Les mer hos The Guardian.
Besøk Medienorge for å lese enda flere medienyheter.