Breirem understreker at verken samfunnet eller domstolene tilstrekkelig har forstått belastningene mange varslere rammes av. I en artikkel i Aftenposten beskriver hun en virkelighet der varslerne ofte ender som tapere, utsatt for mobbing og sosial isolasjon.
Lovbestemmelsene om varsling kan fungere som et ris bak speilet, men gir ingen beskyttelse i forkant. Varsleren er ofte usikker på hvordan varsle forsvarlig, om forholdet er kritikkverdig. Først ved en etterfølgende rettssak får man svar.
Breirem viser til at storsamfunnet gjerne oppfordrer til varsling i kjølvannet av saker der varslere har vært involvert i å avdekke ulovligheter og kritikkverdige forhold — som den siste tidens Adecco-sak. Hun understreker at verken samfunnet eller domstolene tilstrekkelig har forstått belastningene mange varslere står overfor, særlig i saker som gjelder maktpersoner og i saker hvor viktige samfunnsinteresser og økonomiske verdier står på spill.
Siden 2004 har jeg i ulike fora tatt til orde for behovet for en «varslingsenhet». Et lite sekretariat i offentlig regi, der man kan henvende seg for å få råd og bistand. Dette vil bidra til å verne om sentrale verdier i det norske samfunn og samtidig ivareta rettssikkerheten for alle parter, både den virksomhet/personen det varsles mot og varsleren.
Relaterte artikler
Varslere trenger bedre beskyttelse
Breirem: Bedre vern av varslere