Et kvart århundre etter at world wide web markerte starten på de digitale omveltningene, synes den teknologiske utviklingen bare å akselerere. Men mens teknologien tidligere ble omtalt som et gode, ja til og med frigjørende, klinger nå dystrere toner med når den siste nyvinningen presenteres. Kunstig intelligens og maskiner vil eliminere arbeidsplasser i bransje etter bransje, blir vi advart om; offentligheten splittes opp i godt isolerte ekkokamre, med skumle konsekvenser for demokratiet.
Kunstig intelligens og offentligheten
Innleggene i denne nye bloggen vil tolke teknologiens betydning for mediene ut fra fagfelt som medievitenskap, designvitenskap, programutvikling, kunstig intelligens, teknologifilosofi og innovasjonsteori. Skribentene vil granske hvordan konkrete teknologier setter medienes etablerte arbeidsmåter under press. De vil også analysere hvilke begreper og forståelsesrammer vi tar i bruk når vi snakker om teknologien.
Bloggen startes i samarbeid med TekLab ved Universitetet i Bergen. TekLab er et initiativ for å fremme akademisk forskning som sikrer at kunstig intelligens og andre avanserte teknologier brukes på en best mulig måte for offentligheten. Innleggene blir også publisert på TekLabs nettsider.
Farlige og spennende teknologier
Det første innlegget “Transgressiv mediedesign” er skrevet av forskerne Lars Nyre og Bjørnar Tessem, begge ved Infomedia på UiB og TekLab, og illustrerer godt hva bloggen vil by på. De to peker på at flere nye teknologier oppleves som “farlige”: Droner, ansiktsgjenkjenning, syntetisk tale. I mediesammenheng er det farlige at de truer for eksempel innarbeidede presseetiske regler og praksiser. Men de er også farlige i betydningen “spennende” – teknologiene kan brukes av mediene for å løse samfunnsoppdraget på nye måter. Ved hjelp av transgressiv mediedesign kan forskere ta for seg farlige teknologier på en ansvarlig og nytteorientert måte, hevder Nyre og Tessem.
Bloggen vil vie kunstig intelligens (AI) spesiell oppmerksomhet. Den offentlige samtalen om AI er det kanskje beste eksemplet på hvordan heseblesende hyllest kombineres med bange anelser om konsekvensene av ny teknologi. Men hva er egentlig kunstig intelligens, og hva er de viktigste problemstillingene for medier som vil utnytte det smarte, men styre unna det skumle?
Bidragsytere på bloggen vil være forskere ved UiB og andre forskningsmiljøer i inn- og utland, medarbeidere i medie- og teknologivirksomheter samt uavhengige skribenter. Bloggen vil også publisere bearbeidede innlegg fra seminarserien AI Agora, der eksperter på kunstig intelligens tar for seg viktige tema og tilnærmingsmåter. Vi tar sikte på å publisere et nytt innlegg hver måned det første halvåret.
Ta kontakt dersom du har innspill til bloggen eller kunne tenke deg å bidra med eget innlegg.