Vår tids debatter og konflikter om ytringsfrihet og demokrati viser seg ofte å ha en klassisk kjerne. Flere av sakene vi prioriterte i Vox Publica i 2012 gir eksempler på dette, og vi trenger ikke reise langt. En serie artikler om forholdene i norske kommuner demonstrerte at den grunnleggende ytringsfriheten for ansatte fortsatt langt fra er garantert i praksis. En typisk norsk kommune i 2012 mangler en uttrykkelig bestemmelse om ansattes ytringsfrihet, og eksemplene er mange på at bruk av ytringsfriheten slås ned på.
To grundige artikler satte søkelyset på aktuelle konflikter om ytringsfrihet og menneskerettigheter i Iran og Tyrkia — igjen med grunnleggende rettigheter som underliggende tema. Myndighetenes håndtering av jordskjelvet i august mobiliserte det iranske sivilsamfunnet. I Tyrkia ble nettets muligheter utnyttet i en kampanje til forsvar for selvbestemt abort.
Blant temaer vi behandlet i større bredde kan presidentvalget i USA trekkes fram: Vi dekket valgkampen primært gjennom flere innlegg på Retorikkbloggen og Valgbloggen. Sveinung Arnesen gjorde på Valgbloggen modeller for å forutsi valgresultatet til sitt hovedtema, og skrev alt i februar og april om hvorfor Barack Obama ville vinne. Nettopp beregning av sannsynlighet for valgseier ble senere et globalt debatt-tema. På Retorikkbloggen pekte Jens E. Kjeldsen i flere innlegg på hvordan kandidatene forsøker å presentere seg i det fortsatt så dominerende tv-mediet, og hvordan trekk ved mediet selv preger eller ikke preger utfallet av valgkampen.
Et annet hovedtema for oss i 2012 var forslaget til en større revisjon av den norske Grunnloven. Vi skal ikke legge skjul på at det var vanskeligere å få inn innlegg og kommentarer fra både fagfolk og publikum enn vi hadde trodd. Men grunnlaget er lagt.
Naturligvis var 22. juli med oss også i 2012. Flere større artikler tok for seg aspekter ved mediedekningen — les gjerne Terje Angelshaug om presseetikk i terrorens tid; og en presentasjon av fire analyser av mediedekningen.
I 2013 vil vi komme med relansering av Vox Publica i responsiv design; arbeidet har vi allerede fortalt om. Tematisk vil grunnleggende rettigheter dukke opp i nye varianter. Blant andre planer er flere artikler om journalistisk innovasjon og endringer i hvordan publikum finner og bruker nyheter.
De fem mest leste artiklene i 2012*
“Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet. Jens Stoltenbergs tale i Oslo Domkirke 24. juli 2011.
Tabloid og homovennlig, av Jørgen Thune Johnsen.
Bør 16-åringer ha stemmerett, av Julie Ane Ødegaard.
Derfor mislykkes demokratiet i Russland, av Kristin G. Fjeldsgaard.
De litt forbudte filmene, av Magnus Hoem Iversen.
*Tre av de fem mest leste sakene ble publisert før 2012. Dette er nok mest et resultat av at en høy andel av Vox Publicas trafikk kommer fra søkemotorer. Når et tema vi har tatt opp tidligere blir aktuelt på ny, slik som i artikkelen om Russland og demokrati, finner lesere tilbake til artikkelen via søk.
Slik fant lesere fram til Vox Publica i 2012
50,3 prosent kom fra søkemotorer
29,4 prosent kom via lenker på andre nettsider
17,4 prosent kom direkte til nettstedet