Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Her finner du alle nyhetssakene fra de siste sju dagene.
2600 bilder fra norsk filmhistorie publisert
Nasjonalbiblioteket har digitalisert og publisert mer enn 2600 stillbilder fra norsk filmhistorie i perioden 1912–1944. Dette er bilder som aldri har vært tilgjengelige for allmennheten før. Og digitaliseringsarbeidet er ikke ferdig – ennå er det en rekke bilder Nasjonalbiblioteket ikke har rukket å ta tak i.
LES MER HOS RUSHPRINT
SE BILDEARKIVET HER (15/08/2018)
Google ser deg – selv om du sier nei
Associated Press har funnet ut at Google kartlegger og lagrer data om hvor du er, selv om du har skrudd av posisjonsdata. Det viser seg at Google også lagrer posisjonen din gjennom andre funksjoner, som åpning av Google Maps, værmelding, søk med mer. Samtidig skriver Google i sine brukerbetingelser at «Hvis posisjonsloggen er slått av, blir ikke stedene du drar til, lagret lenger. Når du slår av posisjonsloggen for Google-kontoen din, slås den av for alle enheter som er tilknyttet samme Google-konto.» Søketjenesten mener likevel den har sitt på det tørre, siden den hevder å informere om lagring av posisjon knyttet til de ulike funksjonene, og gjør det mulig å skru lokalisering av hvis man greier å finne ut hvordan…
LES MER HOS MEDIER24
LES MER HOS GUARDIAN (15/08/2018)
Vil gjøre strømmeinnhold tilgjengelig i utlandet
Regjeringen ønsker å sikre at nordmenn får tilgang til tjenester som NRK, Netflix, TV 2 Sumo og HBO når de er i utlandet. Bakgrunnen er EUs såkalte portabilitetsforordning, som trådte i kraft i april. Den skal sikre at abonnenter av portable nettbaserte innholdstjenester får tilgang til tjenestene ved midlertidig opphold i utlandet. Et forslag på hvordan portabilitetsforordningen kan gjennomføres sendes nå ut på høring av regjeringen.
LES MER HOS KAMPANJE (15/08/2018)
Farvel til store fotballpakker?
Attraktiv fotball på TV selges i dag i pakker kombinert med annet TV-innhold, til ganske høye priser. Dette gjenspeiler prisøkningen på rettigheter, som har hatt en voldsom utvikling. Med tjenesten Strive kom et nytt produkt inn på banen. Strive tilbyr kun strømmet fotball, utenom TV-kanalene, til en lavere pris enn de andre aktørene. Dette mener forsker Harry Arne Solberg er framtiden: Mindre og målrettede pakker, i form av strømmetilbud direkte fra de som sitter med rettighetene.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (14/08/2018)
Norge sakker akterut på spisskompetanse innen IKT og teknologi
En ny rapport fra Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, viser at nordmenn fremdeles befinner seg på verdenstoppen når det gjelder kompetanse og bruk av teknologi. Men sammenlignet med andre land satser Norge mindre på spisskompetanse innen teknologi og IKT. Nivået på den IT-relaterte forskningen er ikke høy nok sammenlignet med en rekke andre land. Mens næringslivet investerer mer penger i forskning og utvikling, har den offentlige støtten minsket.
LES MER HOS KAMPANJE
FINN RAPPORTEN HOS ABELIA (14/08/2018)
Amerikanske aviser går sammen mot Trump
Etter Donald Trumps stadige angrep mot den frie presse, har The Boston Globe oppfordret USAs aviser til å gå sammen og publisere hver sin leder hvor de tar standpunkt mot presidentens medieangrep. Hensikten er å belyse faren ved Trump-administrasjonens angrep på pressen. Foreløpig har over 100 aviser meldt seg på initiativet, og antallet er ventet å øke.
LES MER HOS KAMPANJE (13/08/2018)
Deeyah Khans dokumentar nominert til Emmy
Den norske dokumentarfilmskaperen Deeyah Khan kan vinne Emmy igjen. Hun fikk Emmy i 2013 for dokumentaren «Banaz: A love story», om æresdrap. Nå er hun nominert for en film om høyreekstremisme, hvor hun går tett på amerikanske nynazister og prøver å finne ut hvem de er, og hvorfor de er ekstremister. “White Right: Meeting the Enemy» er produsert av hennes norsk/britiske filmselskap Fuuse. Khan har i mange år hatt base i London. Filmen er tilgjengelig hos NRK.
LES MER HOS VG (10/08/2018)
Italienske kinoer ut mot Netflix
Netflix produserer stadig flere spillefilmer som meldes på til filmfestivaler, noe som vekker debatt fordi strømmetjenesten oppfattes som en trussel mot filmbransjen. Årsaken er at Netflix ikke overholder vanlig «kutyme» om å la spillefilmer gå en runde med kinovisninger før de vises på video, men slipper filmene samtidig på kino og som strømmetilbud. Reaksjonen fra franske kinoeiere førte til at Cannes-festivalen endret reglene sine, og krevde ordinær filmvisning for filmer som vises på festivalen. Nå reagerer også italienske kinoer etter at Netflix har fått med seks filmer på filmfestivalen i Venezia, og krever samme regler som i Cannes.
LES MER HOS RUSHPRINT
LES MER HOS VARIETY (10/08/2018)
Nye strømmerekorder for Telenor
Mobildatabruken til nordmenn i utlandet har i år vært rekordstor. Trafikktallene til Telenor viser blant annet at nordmenn så dobbelt så mye Netflix-innhold i midten av ferien sammenlignet med en dag tidlig i juni. Strømming av fotball-VM var også populært, og datamengden brukt på Youtube var 50 prosent større i midten av ferien enn i juni. I tillegg brukte nordmenn mye tid på sosiale medier, særlig Snapchat. For Telia-kundene økte mobildatabruken med 33 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.
LES MER HOS DIGI (10/08/2018)
Nye digitalabonnenter gir NY Times overskudd
The New York Times fortsetter å tiltrekke seg flere digitale abonnenter. I årets andre kvartal fikk avisen 109 000 nye rene digitalabonnenter, og abonnentveksten gjorde opp for tapet av omsetning fra printannonser. Avisen fikk et overskudd på 24 millioner dollar i andre kvartal. The New York Times har totalt 3,8 millioner abonnenter, hvorav 2,9 millioner er rene digitalabonnenter.
LES MER HOS NY TIMES (10/08/2018)
Stadig flere falske, norske nyhetssider
Faktisk.no, som er et samarbeid mellom VG, Dagbladet, NRK og TV 2, har avslørt enda et norsk nettsted som sprer falske nyheter. Nettstedet bruker navnet Aftenstidende, som ligner både på Aftenposten og Aftenbladet, og inngår trolig i et nettverk av lignende nettsider – såkalte løgnfabrikker.
LES MER HOS MEDIER24 (10/08/2018)
Norske storannonsører vil starte eget byrå
Orkla, en av landets største annonsører, skal ha jobbet med å få flere av storannonsørene med på etableringen av et nytt reklamebyrå. Hensikten er å kunne handle reklame direkte fra mediene selv, og slippe å gå via mediebyråene. Ifølge en undersøkelse fra Den norske annonsørforeningen har det vært økende mistillit mellom annonsører og mediebyråene de siste årene. Lite transparens og skjulte pengestrømmer har vært blant temaene. Det nye selskapet har fått navnet Optimizd AS og er godkjent av EU-kommisjonen. DNB skal være en av initiativtakerne.
LES MER HOS KAMPANJE (10/08/2018)