Etter en produktiv høst i Vox Publica vil vi gjerne gjøre oppmerksom på mange nye spennende artikler og innlegg publisert siden sist (vi vender nå tilbake til vanlig utsendingstakt for nyhetsbrevet — annenhver uke — og beklager det lange oppholdet siden forrige brev!). De nyeste artiklene tar blant annet opp Wikipedia som nyttig formidlingskanal for Norsk folkemuseum, analyserer medienes nyhetsdekning 22. juli, presenterer Raftoprisen 2012 og drøfter Høyesteretts behandling av trusler fremsatt på en blogg.
Våre blogger er også oppdatert med flere nye innlegg:
I Retorikkbloggen har Jens Elmelund Kjeldsen, som er på forskningsopphold i USA, vært en aktiv skribent. Han gjør bl.a. rede for medienes innflytelse på vår fortolkning og oppfattelse av valgkampen og politiske kandidater, hvordan man kan tiltrekke seere og velgere til landsmøtenes lange talemaratoner, og hvorfor intimmediet fjernsyn ikke er til fordel for amerikanske partikonventer.
Kjeldsens kollega og medblogger Trygve Svensson har skrevet om hva som skapte Obamas comeback i valgkampen, betydningen av den spesielle retoriske blandingen i politisk debatt og hvordan den rette talen av Obama kunne bidra til å overvinne Amerikas dypt forankrete religiøse og kulturelle konflikter.
I Fakta først-bloggen skriver Tommy Evensen om UiBs satsing på mer transparens i forskningsarbeidet gjennom prosjektet “åpne data”. Olav Anders Øvrebø forteller om Norges oppfølging av internasjonalt samarbeid om åpenhet i bistand og Eirik Stavelin gir et innblikk i hvilken digital kompetanse datajournalister bør ha.
I Valgbloggen forteller Sveinung Arnesen blant annet om predikasjonsmarkedene i USA-valgkampen og hvordan økonomien kunne tenkes å påvirke utfallet av amerikansk presidentvalget 4 år etter Lehman Brothers-kollapsen.
For å lese artiklene:
Rapport fra en “Wikipedian in residence”
Etter halvannet år som wikipedianer med arbeidsplass hos Norsk Folkemuseum har de fleste av mine motforestillinger mot Wikipedia vist seg ubegrunnet. Av Jon Birger Østby.
Dokumenterte overgrep i Sri Lankas borgerkrig
Ytringsfrihet på dagsorden i Bergen: Journalister i eksil forteller om massakrer og forfølgelse i den blodige borgerkrigens siste fase. Av Tommy Soltvedt.
Digitale spor og troverdighet
Vågå-saken er ikke overdimensjonert i mediene. Den er feildimensjonert. Av Astrid Gynnild og Marie Smith-Solbakken.
Nyhetsdøgnet 22. juli — noen sider ved mediedekningen
Dekket NRK og TV 2 22. juli forskjellig? Hva karakteriserte medienes språkbruk? Fungerte Twitter som nyhetskilde? Fire studentbidrag analyserer aspekter ved dekningen. Av Svein Brurås.
Der homofili kan få deg drept
Call Me Kuchu, om kampen for homofiles rettigheter i Uganda, er en av dokumentarfilmene under årets filmfestival i Bergen.
Systemkritikk, men først og fremst god kunst
Med utstillingen Real Life Stories på kunstmuseene i Bergen skal ti ledende kinesiske samtidskunstnere, inkludert verdenskjente Ai Weiwei, gi publikum et samfunnskritisk innblikk i dagens Kina. Av Vilde Stedal Kalvik.
Nigeria: En stormakt på leirføtter
Korrupsjon, politisk vold og maktkamp – men også et demokrati i utvikling. Dette er arbeidsforholdene for årets vinner av Raftoprisen. Av Sofie Svanes Flem og Kristina Zimmer.
Raftoprisen til miljøforkjemper i Nigeria
Nnimmo Bassey (54) fra Nigeria er vinneren av årets Raftopris. Av Sofie Svanes Flem og Kristina Zimmer.
Generasjon Utøya?
Unge er blitt mer åpne for å delta i demokratiet gjennom valg og partier, konkluderer rapporten “Ett år etter 22. juli”. Hvordan opplever de unge sin politiske deltagelse etter Utøya? Av Julie Ane Ødegaard.
Bloggtrusler – en ytringsfrihetssak?
Straffeloven av 1902 er ikke det rette grunnlaget for å behandle trusler fremsatt i en blogg. Av Arne Jensen.
Retorikkbloggen
Hva skapte Obamas comeback?
Obama husket det Demokratene tidligere ofte glemte i USA: At politisk debatt er en helt spesiell blanding av hyggelighets-konkurranse og rå kamp. Og at det gjelder å ha noen gode historier på lager. Av Trygve Svensson.
Kandidatene snakker, mediene fortolker, velgerne stemmer
Mediene har større betydning i vår fortolkning av hvordan politiske kandidater klarer seg i debatter enn vi tror. Av Jens Elmelund Kjeldsen.
Debate disasters og kvikke bemerkninger
Kan sjarm, morsomme bemerkninger og offensive angrep i fjernsynsdebatter vinne valgkampen? Av Jens Elmelund Kjeldsen.
Myten om det visuelles betydning i fjernsynsdebatter
Er det virkelig riktig at vi ikke hører hva folk i fjernsynet sier, men bare påvirkes av hvordan de ser ut? Av Jens Elmelund Kjeldsen.
Det visuelle konvent (2)
Godt fjernsyn kommer ikke alltid på TV. Av Jens Elmelund Kjeldsen.
Det visuelle konvent (1)
Taler er kjedelige. Film og fjernsynsserier er underholdende. Så hva gjør man, når man skal tiltrekke seere og velgere til en fire dagers lang talemaraton? Av Jens Elmelund Kjeldsen.
Fra røykfylte rom til fjernsynsforestillinger
De amerikanske partikonventene er gått fra å være interne valgsamlinger til bli fjernsynssendte taleforestillinger. Men noe tyder på at tiden er løpt fra genren. Av Jens Elmelund Kjeldsen.
The old lady and the prophet
Could Obama quell the outrage over the anti-Islamic film with an elegant and decisive speech, as he did with the reverend Wright controversy four years ago? Av Trygve Svensson.
“Dere var forandringen”
Da er de store amerikanske partienes landsmøter ferdig. Demokratene var bedre koordinert enn Republikanerne, men Republikanerne klarte likevel å stille spørsmålet som fikk motparten på defensiven: Hvorfor har folk ikke fått det bedre siden 2008? Av Trygve Svensson.
Fakta Først
UiB satser på åpne data
Universitetet vil forbedre kommunikasjon både utad og innad med åpne data. Av Tommy Evensen.
Norge vil åpne bistandsdata (endelig)
Følger opp internasjonalt samarbeid om åpenhet i bistand – etter langvarig nøling. Av Olav Anders Øvrebø.
Digital kompetanse for journalister
Hva må journalister lære seg for å lage datajournalistikk? Av Eirik Stavelin.
Svensker med pejl på datajournalistikk.
Det er virkelig noe på gang hos naboene i øst. Av Eirik Stavelin.
Valgbloggen
Haren og skilpadden
Romney trykket inn turboknappen under den første debatten, og er oppe i ryggen på Obamamobilen. Valget var ikke over likevel. Av Sveinung Arnesen.
Er det over?
Også prediksjonsmarkedene forutser en klar seier for Obama. Av Sveinung Arnesen.
Økonomi og vinnersjanser: Et oversiktskart
Adam McCann har visualisert hvordan økonomien kan tenkes å påvirke valgutfallet i november. Av Sveinung Arnesen.
Fire år siden Lehman Brothers
På denne tiden for fire år siden hadde McCain endelig klart å hente inn ledelsen til Obama. Så kom Lehman Brothers-kollapsen. Hvilken rolle vil økonomien spille denne gangen? Av Sveinung Arnesen.
Følg også Vox Publica på Twitter.
Eller gå inn på www.voxpublica.no
Hilsen Vox Publica-redaksjonen.