Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Her finner du alle nyhetssakene fra de siste sju dagene.
Høyre samlet inn persondata fra Facebook i avansert kampanje
Like før valget i 2013, lanserte Høyre en digital kampanje med navnet 100-timerskampanjen. Her ble tusenvis av nordmenn rangert etter hvor sannsynlige Høyre-velgere de var. Kampanjen benyttet en applikasjon utviklet for Høyre av analyseselskapet Bisnode Analytics, som samlet inn Facebook-vennelister til de av partiets medlemmer som lastet ned appen. Dermed fikk analyseselskapet tilgang til Facebook-vennenes navn, fødselsdato og bosted. Disse opplysningene brukte Bisnode til å søke opp adressene til rundt 10 000 nordmenn. En liste over 25 personer med høyest «Høyre-score» ble sendt tilbake til Høyre-medlemmene, som deretter ble oppfordret til å sende en personlig melding om valget. Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, ønsker å se nærmere på 100-timerskampanjen.
LES MER HOS NRK (27/06/2018)
AT&T kjøper annonseplattformen AppNexus
Amerikanske AT&T, et av verdens største telekomselskaper, kjøper annonseplattformen Appnexus for nærmere to milliarder dollar. Appnexus, som Schibsted er kunde av, er en av konkurrentene til Google og Facebook innen programmatisk reklame. AT&T fikk nylig også klarsignal til å kjøpe Time Warner. Dermed fortsetter de store telekomselskaper å sikre posisjonene sine i kampen mot de store teknologigigantene, både når det gjelder medieinnhold og annonseteknologi.
LES MER HOS KAMPANJE (27/06/2018)
EUs forslag til ny internett-lov vekker reaksjoner
EU foreslår å oppdatere reglene rundt opphavsrett, bl. a. for å forhindre at Youtube og Facebook er gratispassasjerer på nettet. EU vil sørge for at musikere, fotografer og andre innholdsprodusenter får betalt for at innholdet deles. Det kan innebære at sosiale medier blir nødt til å forhåndsensurere og skanne innhold før det publiseres, for å forhindre at opphavsretten brytes. Enkelte kritikere påstår at Internett går fra å være en åpen og innovativ plattform for deling, til å i større grad kontrollere og overvåke brukerne. Ifølge Marius Karlsen i Helt Digital betyr lovforslaget i praksis at internett blir sensurert. Forslaget må gjennom en avstemning i EU-parlamentet før det eventuelt vedtas.
LES MER HOS AFTENPOSTEN
LES MER HOS MEDIER24 (26/06/2018)
TV 2 og Telenor enige om distribusjonsavtale
Etter tre uker på overtid er TV 2 og Telenor enige om ny distribusjonsavtale. TV 2 Sumo – og hvordan strømmetjenesten skulle tilbys til Telenors kunder – har vært et sentralt punkt i forhandlingene. De to partene har kommet til enighet om en samarbeidsmodell der innholdet på TV 2 Sumo blir distribuert til Telenors kunder, men TV 2 beholder den redaksjonelle kontrollen. Ifølge Sarah Willand jobbes det nå med de tekniske løsningene for å gi tilgang til TV 2 Sumo gjennom Canal Digitals distribusjonssystem.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (25/06/2018)
Google med “underskudd” i Norge
I 2017 omsatte Google Norway AS for 135,9 millioner kroner, en økning på over 11 prosent fra året før. Driftsresultatet viste et underskudd på 2,8 millioner kroner. Googles norske datterselskap betalte like over tre millioner i skatt. Ifølge Kjersti Løken Stavrum, adm. dir. i Stiftelsen Tinius, illustrerer Googles underskudd i Norge hvor dårlig systemet fungerer. Google hadde, ifølge anslag fra mediebyråene, en omsetning på rundt tre milliarder kroner i Norge i fjor.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (25/06/2018)
Forlagenes millionbøter halveres etter runde i retten
Oslo tingrett har nedjustert bøtene Konkurransetilsynet påla Aschehoug, Gyldendal og Cappelen Damm etter boikotten av distributøren Interpress, men gir ingen av partene seier i bokstriden. Tingretten anerkjenner derimot brudd på konkurranseloven, noe juridisk direktør i Konkurransetilsynet, Karin Stakkestad, er fornøyd med. Forlagenes gebyrer reduseres fra 26,7 millioner kroner til 13,5 millioner kroner.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (22/06/2018)
NRK beklager utlevering av utbetalingsopplysninger
Nettavisen publiserte forrige uke en sak hvor de omtalte utbetalingene til en rekke NRK-ansatte, etter å ha mottatt opplysninger fra NRK. Ettersom opplysningene i tillegg til bruttolønn også inneholdt andre utbetalinger som kjøregodtgjørelse og reiseutgifter, har flere NRK-ansatte opplevd å bli hengt ut. Også de ansattes fagforeningstilknytning ble oversendt Nettavisens journalist. Leder Richard Aune i Norsk Journalistlag i NRK er blant de som reagerer. Han påpeker at opplysningene om utbetalinger gir et feil inntrykk av de NRK-ansattes lønn. Juridisk direktør i NRK, Olav Nyhus, beklager, og er enig i at informasjonen fra NRKs side burde vært tydeligere.
LES MER HOS JOURNALISTEN (21/06/2018)
Prince-arvinger vil ut av Tidal-kontrakt
Arvingene til avdøde Prince ønsker å trekke seg fra eksklusivitetsavtalen de har med Tidal etter Dagens Næringslivs avsløringer. I 2019 lanseres et nytt Prince-album, som i utgangspunktet kun skal være tilgjengelig for Tidals abonnenter de første 14 dagene. Nå mener arvingenes advokat at familien kan tape mye dersom Tidals rykte forsetter å svertes. Striden mellom Prince-arvingene og Tidal har vært langvarig. Blant annet hevder arvingene at Tidal har strømmet 15 Prince-album uten tillatelse, og at strømmetjenesten ikke betalte Prince et forskudd på 750 000 dollar han ble lovet for å gi Tidal eksklusivitet på to av sine album.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (21/06/2018)
Konkurransetilsynet gir Telenor milliongebyr
Telenor har ifølge Konkurransetilsynet misbrukt markedsmakten sin ved å forhindre utbygging av et tredje mobilnett, og er derfor ilagt et gebyr på 788 millioner kroner. Saken går tilbake til 2007, da Network Norway skulle bygge et tredje mobilnett sammen med Tele2. Konkurransetilsynet peker blant annet på at Telenor inngikk eksklusivavtaler med fire mobiloperatører, som begrenset det tredje mobilnettets muligheter til å skaffe seg kunder. I 2012 gjennomførte tilsynet bevissikring hos Telenor etter mistanke om misbruk av dominerende stilling i mobilmarkedet.
LES MER HOS NRK (21/06/2018)
Disney med nytt bud på 21st Century Fox
Disney og kabelselskapet Comcast har havnet i en budkrig om kjøp av Rupert Murdochs film- og TV-selskap, 21st Century Fox. I november 2017 inngikk Murdoch-familien og Disney en intensjonsavtale om Disneys overtakelse av Fox, men Comcast har nylig lagt inn et høyere bud på selskapet. Disney har nå svart med et bud på 71 milliarder dollar – 6 milliarder høyere enn Comcasts tilbud.
LES MER HOS GUARDIAN
LES MER HOS THE VERGE (21/06/2018)
Youtubes strømmetjenester lansert i Norge
Strømmetjenestene Youtube Music og Youtube Premium er nå tilgjengelig i Norge og 12 andre europeiske land. Videoplattformen Premium blir spekket av egenprodusert TV-innhold, og Youtube Music vil blant annet gi abonnentene muligheten til å laste ned musikk.
LES MER HOS KAMPANJE (20/06/2018)