Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Her finner du alle nyhetssakene fra de siste sju dagene.
Nytt arkiv tilgjengeliggjør politikeres sosiale medier-innlegg
En ny tjeneste utviklet av Arkivverket gir nå alle muligheten til å søke opp innlegg på Facebook, Twitter og Instagram skrevet av norske politikere, samt innhold fra partiene og departementenes profiler. Dette gjelder selv innlegg som er slettet. Ifølge avdelingsdirektør i Arkivverket, Espen Sjøvoll, er de sosiale mediene viktige kanaler for samfunnsdebatten, og ambisjonen er å spore utviklingen i samfunnet. Arkivverket samarbeider med Retriever om medieovervåking, og bruker også egne verktøy.
LES MER HOS NRKBETA (07/11/2018)
EUs Google-skatt møter motstand
EU har i lengre tid drøftet muligheten for å skattlegge globale selskaper med hovedinntekt fra Internett, slik som Google og Facebook. Et forslag om 3 prosent avgift på inntektene på nasjonalt nivå møter nå motstand – blant annet fra Irland, Sverige og Danmark. Flere land vurderer derfor å lage egne, nasjonale regler om beskatning av nettkjempene, i stedet for å vente på EU.
LES MER HOS GUARDIAN (07/11/2018)
Seks norske medier til Snapchat Show
NRK er blant de norske medieaktørene som inngår partnerskap med Snapchat i forbindelse med lanseringen av en ny Show-funksjon. Aktørene, som i tillegg til NRK inkluderer Geeohsnap, Matkanalen, Media247 AS, Splay og VGTV, får en egen profil hvor de kan publisere videosnutter og korte episoder. NRK skal fokusere på «Newton» og NRK Super-programmet «Flippklipp». VG har vært den eneste norske aktøren i Snapchats Discovery-funksjon, men nå satser bildedelingstjenesten ytterligere på lokalt innhold.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (07/11/2018)
TV-nett og vindmøller på kollisjonskurs
NTV er bekymret for at utbyggingen av vindmøller forstyrrer signaler i det bakkebaserte TV-nettet. NTV, som er ansvarlige for bakkenettet, blir ikke hørt i utbyggingssaker, og det brukes gammel informasjon om det analoge bakkenettet når utbyggingsplaner vurderes av NVE. Dette kan ha alvorlige konsekvenser for rekkevidden av TV-signalene, og for NRKs forpliktelser om gratis distribusjon og beredskap.
LES MER HOS KLASSEKAMPEN (06/11/2018)
Mer fornøyd med strømmetjenester enn med TV-distributører
EPSI Rating har målt kundetilfredshet blant abonnenter hos strømmetjenester og TV-distributører, og resultatene etterlater ingen tvil: Abonnenter hos strømmetjenester er mer fornøyde. Viaplay er tjenesten som har mest fornøyde kunder, med TV 2 Sumo hakk i hel. Sumo-kunder er også mer tilfredse enn i fjor. Netflix havner på fjerdeplass på grunn av misnøye med utvalget av innhold.
LES MER HOS MEDIER24
LES MER HOS KAMPANJE (06/11/2018)
Hackere selger private Facebook-meldinger
Ifølge BBC skal hackere ha skaffet seg tilgang til private Facebook-kontoer, og legger nå ut private meldinger fra disse kontoene for salg på nett. Selv hevder hackerne at de har skaffet seg tilgang til 120 millioner kontoer, men foreløpig er private meldinger fra 81 000 lagt ut for salg. Hackerne skal ha skaffet seg tilgang via programutvidelser til nettlesere, som er små programmer som utvider funksjonene i nettleseren din.
LES MER HOS DIGI (05/11/2018)
Telia varsler kamp om populært innhold
Telia kjøpte i sommer både svenske TV4, betal-TV-selskapet C More, Finlands største kommersielle TV-selskap MTV3 og den norske TV-distributøren Get. Nå varsler Telia skjerpet konkurranse om populært innhold, noe som kan gi økte priser for TV-aktører i det nordiske markedet.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (05/11/2018)
Kan redaktørrollen rasjonaliseres bort?
På Redaktørforeningens høstmøte dreier en av debattene seg om utviklingen av redaktørrollen. Redaktører er i dag i stor grad også direktører, med ansvar for drift og økonomi, to roller som tidligere var klart adskilt. I tillegg har Schibsted begynt å ansette «overredaktører» med ansvar for flere lokalaviser, noe mange mener uthuler redaktørrollen. Amedia har også prøvd dette, men har falt tilbake på at lokale redaktører er nødvendige for at avisene skal lykkes.
LES MER HOS MEDIER24 (05/11/2018)
Netflix lar kinoer få premierer
Netflix har vært i konflikt med både kinobransjen og filmfestivaler om lanseringen av egenproduserte Netflix-filmer. Strømmetjenesten har ikke ønsket å innfri krav om at spillefilmer skal vises på kino før de lanseres på nett. Nå har selskapet bestemt at flere filmer som kan være Oscar-kandidater, skal få premiere på kino først.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV
LES MER HOS NEW YORK TIMES (05/11/2018)
Bonnier Media sparker staben i Norge
Bonnier Media, som er ansvarlig for flere av Bonniers ukeblader i Norge, sier opp alle ansatte og avslutter virksomheten. Det skal fortsatt gis ut blader i Norge, men Bonnier følger i fotsporene til Egmont og Aller, og leier inn frilansere til å gjøre jobben. Selskapet Bonnier Publications International, som også utgir flere titler i Norge, bruker allerede denne modellen. Bonnier har også tidligere lagt ned ukebladvirksomheten i Norge, men etablerte seg på nytt i begynnelsen av 2000-tallet.
LES MER HOS JOURNALISTEN
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (05/11/2018)