Informasjonstjenesten medienorge velger fortløpende ut medienyheter fra det norske og internasjonale nyhetsbildet. Her finner du alle nyhetssakene fra de siste sju dagene.
EU-regler kan stanse redusert postombæring
EUs postdirektiv inneholder regler om at posten skal leveres ut fem ganger i uka, også i grisgrendte strøk: «The universal service guarantees, in principle, one clearance and one delivery to the home or premises of every natural or legal person every working day, even in remote or sparsely populated areas.» Direktivet er vedtatt av den norske regjeringen, og kan dermed skape problemer for planene om å halvere antall dager med postlevering – planer som truer lokalavisenes distribusjonen i distriktene. Den drastiske reduksjonen i postlevering, og forslaget om alternerende leveringsdager annenhver uke, har fått åtti avisredaktører til å signere et opprop som ber politikerne om å sikre avislevering i hele landet.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV
LES MER OM DIREKTIVET HER (21/11/2018)
KrF øker pressestøtten
Regjeringen har blitt enige med Kristelig Folkeparti om skissen til neste års statsbudsjett. KrF fikk gjennomslag for kravet om å øke pressestøtten, og gir fem millioner ekstra i produksjonstilskudd til mediene. Partiet gir også fem millioner ekstra øremerket samiske aviser.
LES MER HOS KAMPANJE (21/11/2018)
Facebook gir pengestøtte til lokal journalistikk
Facebook har fått stadig sterkere kritikk for sin rolle både når det gjelder politisk propaganda, brukerdata og svekking av avisenes annonseinntekter. Nå ser det ut til at selskapet vil forbedre imaget sitt ved å støtte lokal journalistikk i Storbritannia. Facebook gir 4,5 millioner pund til finansieringen av 80 “trainee”-stillinger i to år. De som blir ansatt skal dekke lokale nyheter på steder som har mistet lokalavisen sin. Hva som skjer når de to årene er omme, er usikkert. Facebooks inntekter i 2017 var på 40,6 milliarder dollar. Overskuddet kom på 15,9 milliarder.
LES MER HOS GUARDIAN (20/11/2018)
Betalingsvilje på stedet hvil
Brukerbetaling er nå avisenes viktigste inntektskilde, og norske mediebrukere ligger høyt når det gjelder betalingsvilje, men en ny rapport fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at betalingslysten ikke vokser videre. Rapporten er basert på en undersøkelse fra august i år, som også ble gjennomført i fjor. Resultatene viser at andelen som abonnerer på avis er den samme som i 2017, og blant de som ikke abonnerer er det liten betalingsvilje. Samtidig har norske aviser styrket seg som nyhetskilde, mens NRK og Facebook går noe tilbake.
LES MER HOS KAMPANJE (20/11/2018)
Egmont mister Pondus og Lunch
Pondus-skaper Frode Øverli tar med seg den populære tegneserien til det nyopprettede Strand Forlag, startet av tegneserieagent Håkon Strand. Det skriver Dagens Næringsliv (betalt sak) Også Lunch blir med på flyttelasset. Strand har som agent representert både Frode Øverli og Lunch-skaper Børge Lund.
LES MER HOS KAMPANJE (20/11/2018)
Innstramming av pressereglene i Det hvite hus
Det hvite hus har gjenopprettet CNN-reporter Jim Acostas presseakkreditering permanent. Samtidig er det nå bestemt at journalister ikke lenger får stille president Donald Trump oppfølgingsspørsmål uten tillatelse under fremtidige pressekonferanser. Tillatelsen må gis av enten presidenten selv eller hans medarbeidere.
LES MER HOS KAMPANJE (20/11/2018)
Disse får innovasjonsstøtte
Som en del av pressestøtten har Medietilsynet delt ut syv millioner kroner i innovasjonsstøtte. Støtten skal bidra til digitalisering i bransjen, og da særlig utvikling og innovasjon i lokale medier. Blant mottakerne er en rekke lokalaviser, men det er også gitt støtte til fellessatsinger i regi av bransjeorganisasjoner som LLA og MBL, og til NTB og Teknisk Ukeblad.
LES MER HOS MEDIER24 (19/11/2018)
CNN-reporter får pressekortet tilbake – midlertidig
I konflikten mellom Det hvite hus og CNN har nå en dommer pålagt Det hvite hus å gi CNNs reporter tilbake plassen i presselosjen — men bare midlertidig, i påvente av rettssaken. CNNs reporter Acosta ble nektet adgang til presselosjen etter å ha stilt kritiske spørsmål til presidenten. CNN har derfor gått til sak mot Det hvite hus for brudd på presse- og ytringsfriheten. Andre medier, inkludert Fox News, har støttet CNN.
LES MER HOS JOURNALISTEN (19/11/2018)
NRK erstatter nyheter med underholdning
NRKs omlegging av programprofilen på radio vekker reaksjoner. Stadig nye flater med aktualiteter og nyheter ser ut til å bli byttet ut med underholdning eller lettere innhold. Nyhetsprogrammet «Her og nå» er på fredager erstattet av et humorprogram, samtidig som «Her og nå»-redaksjonen får pålegg om å sende stadig mere musikk. Nyhetsmagasinet «Ytring» på søndager er erstattet av et satireprogram. Begrunnelsen er en prioritering av aktualitetsprogrammet «Ukeslutt» på lørdager, som også inneholder stadig mer musikk. «Her og nå» lages av Tyholt-redaksjonen i Trondheim, og en av journalistene er nå bekymret for framtiden.
LES KOMMENTAR HOS MEDIER24
LES OM OMLEGGING HOS MEDIER24
LES MER HOS AFTENPOSTEN (19/11/2018)
Pressestøtte til fem nye aviser
158 aviser får til sammen 313 millioner kroner i pressestøtte i år. Minerva, Vesterålen Online og Bladet Vesterålen får i år tilskudd for første gang, mens Vestlandsnytt og Setesdølen er tilbake på listen etter å ha vært ute av ordningen noen år. Vårt Land og Dagsavisen, som sammen med Klassekampen har vært de største tilskuddsmottakerne, får vesentlig mindre tilskudd i år på grunn av opplagsfall. Bergensavisen øker tilskuddet fra 25,1 millioner kroner til 29,2 millioner kroner.
LES MER HOS KAMPANJE
LES MER HOS DAGENS NÆRINGLIV (19/11/2018)
NRK vil sette ut IT-driften
Fagforeningene i NRK er bekymret både for ansatte og for fremtidig kvalitet på IT-tjenesten når NRK nå planlegger å sette ut IT-driften eksternt. Ifølge NRKs teknologiplan skal alt som ikke er NRKs kjernevirksomhet vurderes for tjenesteutsetting. Fagforeningene er blant annet i tvil om NRKs flere tusen ansatte vil kunne få like rask IT-hjelp fra eksterne selskaper som de får i dag. Rikskringkasteren har i dag mellom 30 og 40 IT-ingeniører.
LES MER HOS JOURNALISTEN (19/11/2018)
VGTV satser på e‑sport
Harald Strømme har etter avgangen fra TVNorge bygget opp e‑sportselskapet Good Game, med turneringen Telenorligaen som høydepunkt. Nå skal VGTV sende finalen i turneringen live fra Lillehammer. E‑sport er spådd stor vekst de neste årene, blant annet i en Goldman Sachs-rapport om utviklingen i den nye sportsgrenen.
LES MER HOS KAMPANJE
SE GOLDMAN SACHS’ PRESENTASJON HER (16/11/2018)
Mer FM-bråk i Oslo
Radio Metro har fått pålegg av både Medietilsynet og Nkom om å slutte med FM-sendinger som kan tas inn i Oslo. Bakgrunnen er at P4 og Radio Norge har bidratt til finansieringen av DAB-nettet mot at FM stenges helt i det attraktive Oslo-området. Daglig leder for Radio Metro, Svein Larsen, har engasjert stjerneadvokat for å kunne fortsette sendingene.
LES MER HOS DAGENS NÆRINGSLIV (16/11/2018)
Facebook feilinformerte om valgpåvirkning
Facebook skal aktivt ha feilinformert om russisk innblanding i presidentvalget i USA. Ifølge New York Times uttalte Mark Zuckerberg seg mot bedre vitende da han i 2016 benektet russisk bruk av Facebook, ettersom selskapet allerede hadde samlet inn beviser om slik bruk. Facebook skal også ha brukt et PR-byrå til å «snakke ned» kritikere og konkurrerende selskaper. Informasjonen er basert på intervjuer med ansatte.
LES MER HOS JOURNALISTEN
LES MER HOS GUARDIAN (16/11/2018)
Bekymret for kildevernet etter forslag om ny e‑tjenestelov
Forslaget til ny e‑tjenestelov har vakt reaksjoner i det norske pressemiljøet. Dersom Etterretningstjenesten får lagre metadata – f. eks innhold i e‑poster – i 18 måneder, vil det potensielt kunne føre til overvåking av journalister og deres kilder. Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag er bekymret for hvordan det nye lovforslaget vil påvirke kildevernet. For å få tilgang på innhold i en e‑post må E‑tjenesten ha godkjennelse fra en domstol.
LES MER HOS JOURNALISTEN (16/11/2018)
Færre nordmenn deler og liker nyheter i sosiale medier
Deloittes ferske medievaneundersøkelse viser at nordmenns nyhetsvaner i sosiale medier er i endring. Til tross for at andelen som oppgir sosiale medier som sin hovednyhetskilde øker – fra 10 prosent til 12 prosent av befolkningen –, ser man en nedgang av de som oppgir at de trykker «like» på nyhetsartikler. Også antallet som kommenterer på nyhetene går ned. Ifølge Deloitte-rådgiver Joachim Gullaksen vegrer mange seg for å dele meninger på sosiale medier ettersom reaksjonene i kommentarfeltet kan være harde.
LES MER HOS MEDIER24 (16/11/2018)
Senterpartiet vil forlenge FM-konsesjonene
Senterpartiet har i Stortinget fremmet et forslag om å la lokalradioene være på FM-nettet til 2031. Mediepolitisk talsperson i Sp, Åslaug Sem-Jacobsen, frykter at mange av lokalradioene ikke har råd til å gå over på DAB innen 2021, og partiet vil forhindre at flere stasjoner må legges ned. Forslaget får ikke støtte hos Arbeiderpartiet.
LES MER HOS JOURNALISTEN (16/11/2018)
TV 2‑avtale kan svekke lokalkontorene
TV 2s lokalkontorer rundt om i landet har ventet i spenning på nye midler og stillinger etter at TV 2 inngikk sin avtale med staten, som innebærer 135 millioner i støtte. Men nå er skuffelsen stor etter at TV 2s ledelse har informert om at det må ansettes to ved hovedkontoret i Bergen for hver ny ansatt ved lokalkontorene, skriver Medier24 (M24+). Årsaken er at avtalen har en betingelse om at minst halvparten av de redaksjonelt ansatte skal ha sitt arbeidssted ved hovedredaksjonen i Bergen. Underliggende betyr det også at nye ansatte ved lokalkontorene vil kunne gå på bekostning av stillinger i Oslo.
LES MER HOS ITROMSØ (15/11/2018)
25 000 avisabonnenter kan bli ofret
Medienes egne avisbud vil overta Postens utdeling av aviser i grisgrendte strøk via sitt felles distribusjonsselskap Helt Hjem. Det kommer frem i et kompromissforslag Mediebedriftenes Landsforening har spilt inn overfor samferdselsministeren. Utfordringen ligger i prislappen: Beregninger gjort av MBL viser at kostnaden blir rundt en halv milliard kroner årlig — som er like mye Posten vil spare på sin omstilling. Derfor foreslås det å kutte ut 15 prosent av de dyreste abonnentene – som tilsvarer rundt 25 000 –, i særlig spredtbygde strøk i Finnmark, Nordland og på Vestlandet. Finnmarken står i fare for å miste 4,6 millioner kroner i inntekter dersom budruten faller ut.
LES MER HOS KLASSEKAMPEN (15/11/2018)
Lisens erstattet av avgift i Sverige
I Sverige har nå Riksdagen bestemt at TV-lisensen skal byttes ut med en avgift på personnivå, som skal betales via skatteseddelen. I stedet for 2400 svenske kroner per husstand, skal hver svenske betale én prosent av inntekten sin — maksimum 1300 kroner per år – uavhengig av om vedkommende har TV eller radio. Personer med svært lav inntekt betaler redusert sats. På denne måten må også de som kun bruker SVT eller Sveriges Radio på nett betale for tilbudet. Også i Norge er det bestemt at lisensen skal bort, men det er ennå ikke klart hva den skal erstattes med.
LES MER HOS KAMPANJE (15/11/2018)
Fox News støtter CNN
Nyhetskanalen Fox News er vanligvis en av president Trumps støttespillere, og er en av få nyhetsmedier han ikke skjeller ut for «fake news». Nå går Fox News aktivt ut og støtter CNN i saken om utestenging fra presselosjen i Det hvite hus. CNNs journalist Acosta ble fratatt tilgang til presselosjen etter å ha stilt kritiske spørsmål til presidenten. CNN valgte å saksøke presidenten og flere av hans rådgivere for brudd på grunnlovens regler om presse- og ytringsfrihet.
LES MER HOS JOURNALISTEN (15/11/2018)